Obavijesti

Show

Komentari 45

Danas je već pet godina otkada nas je napustio Dino Dvornik

Danas je već pet godina otkada nas je napustio Dino Dvornik
15

Svoju glazbenu karijeru Dino je započeo 1980-ih u bendu 'Kineski zid' kada je imao 17 godina, a tijekom karijere je osvojio tri Porina. Kao dijete imao je i nekoliko uloga

VIDEO

Hrvatski kralj funka preminuo je u 44. godini 7. rujna 2008. Toksikološki nalaz pokazao je da je umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. 

Njegova supruga Danijela (46) tada je od tuge tragičnu vijest jedva potvrdila za medije. U šoku su bili njegovi prijatelji, poznanici, kao i kolege glazbenici kojima Dino Dvornik i danas nedostaje. Njegovoj obitelji vijest je još teže pala jer je samo pet mjeseci prije toga umro Dinov otac, glumac Boris Dvornik. 

Svoju glazbenu karijeru Dino je započeo 1980-ih u bendu 'Kineski zid'. Tada je imao 17 godina. S bendom je snimio prvu funky ploču u Hrvatskoj, a s pjesmom 'Tebi pripadam' osvojio je nagradu za najboljeg debitanta na Zagreb-festu. Publika ga je zavoljela zbog njegovih energičnih nastupa pa su se njegovi uspjesi uskoro počeli nizati jedan za drugim. 

Za pjesmu 'Afrika' dobio je Porina 1996. godine, a iste je godine nagrađen i njegov album 'Enfant terrible' koji govori o njegovom životu. Trećeg Porina dobio je 1998. godine za album 'Vidi ove pisme'.

Pored oca Borisa,  kao dijete se pojavljivao u nekoliko dječjih serija i filmova, a na velikom platnu opet se pojavio 2004. godine s ulogom u filmu 'Ta divna splitska noć' u kojem je glumio narko šefa. Dogodovštine Dina i njegove obitelji publika je mogla gledati i u reality showu 'Dvornikovi'. 

Dino i Danijela vjenčali su se 1989. godine, a Ella (22) se rodila godinu kasnije. Brak im nikako nije bio jedan od onih uobičajenih i mirnih kakve bi mnogi opisali kao idealne. Naprotiv, zajednički život u velikoj im je mjeri obilježila Dinina ovisnost o drogama, porok s kojim se dugo godina borio i o tome otvoreno pričao. Doktor Slavko Sakoman godinama je liječio glazbenika od ovisnosti o heroinu.

Sakoman je nedugo nakon Dinine smrti u jednom intervjuu rekao kako je siguran da Dinu nije ubio heroin, no rekao je kako postoji mogućnost da je pretjerao s tabletama. 

- On je bio depresivan, vrlo nezadovoljan sobom. Depresija je u jednoj mjeri imala veze sa smrću njegovog oca, to promijeni život svakome, počeo je razmišljati o vlastitoj smrtnosti - rekao je tada Sakoman. 

Zbog godinama duge ovisnosti o heroinu, jedini način na koji se Dino mogao riješiti problema bila je terapija metadonima. Danijela je, rekao je Sakoman, kontrolirala suprugovu terapiju i bila mu velika podrška. 

Dino je također imao hepatitis C, koji je također držao pod kontrolom redovitim uzimanjem lijekova.

S ocem je bio jako povezan i kad je Boris Dvornik preminuo 24. ožujka 2008., Dino je bio shrvan. 

- Dino je umro na isti način kao i Boris, tužan, nezadovoljan i depresivan. Nisu se mučili, smrt je bila kratka - rekla je u jednom intervjuu Dinina majka Diana. Dodala je kako je za sinovu ovisnost o drogama saznala iz medija, ali nikada nije primijetila da je Dino pod utjecajem droge, jer je uvijek bio 'veseljak'.

Dino je poseban odnos imao i s bratom Deanom. Braća su 1984. za diskografsku kuću Suzy snimila istoimeni album za koji je Dino skladao glazbu, a Dean pisao tekstove. Album nije postigao neki veći uspjeh, ali ostao je zapisan kao prvi snimljeni funky materijal na tadašnjem prostoru bivše Jugoslavije. Nakon objavljivanja albuma, sve su jasnije i intenzivnije postale razlike u razmišljanju između Dina i Deana. Braća su se razišla i Dean je otišao u Ameriku, a Dino se posvetio solo karijeri. 

Prije smrti Dino je počeo raditi na albumu 'Pandorina kutija' koji je objavljen nakon njegove smrti. 

Ove godine u lipnju ulični umjetnici okupljeni u projektu 'Pimp My Pump' Dini su napravili prvi zagrebački memorijal na Britanskom trgu. Oronulu pumpu za vodu na Britancu uredili su prema Dvornikovu imidžu s posljednjeg albuma 'Pandorina kutija'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti