Obavijesti

Show

Komentari 7

Sve je više naših glumaca koji snimaju strane filmove i serije

Sve je više naših glumaca koji snimaju strane filmove i serije
9

Vilim Matula je uhitio Cesarea Borgiju, dok je Zijad Gračić odigrao ruskog trenera. Goran Navojec snima i za Engleze i Amerikance. Glumio je s Tomom Cruiseom

VIDEO

Finski film “Domoljub”, koji se bavi temom dopinga vrhunskih sportaša, dijelom je sniman u Hrvatskoj. Zbog toga je dio glumačke ekipe iz Lijepe Naše. Na audiciju je došao i Zijad Gračić. Oduševio je redatelja te dobio ulogu ruskog trenera dugoprugašica, a Ivica Zadro u filmu igra carinika. Pridružili su se tako kolegama koje žele svjetski redatelji, no Zijad je, šali se, svjestan svog “datuma i godine proizvodnje” i ne zanosi se snovima o svjetskoj karijeri. Otvori li mu ovaj film vrata i donese novu ponudu, rado će je, kaže, prihvatiti.

- Dok do toga ne dođe, moja je aktivnost usmjerena u drugim pravcima. Deset godina radim kao pedagog na akademiji u Tuzli, a zadnjih tri i na osječkoj akademiji. Radim i na manjim projektima, a 1. travnja proslavit ću 30 godina kako sam s kolegicom s klase Enom Begović primljen u HNK - kaže Gračić.

Zrinkin svjetski uspjeh za mene je bio posve očekivan'

Kad bi mogao birati, umjesto Hollywooda, radije bi u europsku produkciju.

- I kad sam bio mlad, volio sam Petera O’Toolea. Engleska ima svoj kontinuitet i mislim da im u serijama nitko nije ravan. Najdraži mi je njihov način glume, govora, pristupa, filmskih priča - otkriva.

Ne postoji glumačko ili redateljsko ime s kojim bi posebno želio raditi. Puno mu je, priča, važniji projekt, scenarij.

- Kad vidim uspješan uradak, pomislim: ‘Da sam barem u podjeli’. Pritom mi je manje važno radi li se o seriji, filmu, predstavi. No jedan Menzel mi je svakako draži od holivudskih redatelja - kaže.

Iako već 30 godina glumi u zagrebačkom HNK, na svjetskim se kazališnim daskama ne vidi. Raduje se uspjehu svoje mlađe kolegice Zrinke Cvitešić, koja je ulogom u mjuziklu “Once” osvojila London.

- Zrinka je svestrana, kao i cijela njezina generacija. Sjajna je plesačica, govori jezike, pjeva, kompletna je glumica. Kad sve to imaš, i početak je lakši. O Zrinki imam samo riječi hvale. Drago mi je da sam radio s njom. Vidio sam kakva je glumica, pa me uspjeh ne čudi - priča.

Gračić smatra kako naše akademije ne zaostaju ni u čemu za razvikanim svjetskim glumačkim školama i nije iznenađen prodorom svojih kolega u svijet. Štoviše, misli da se trebao dogoditi ranije.

I Goran Navojec nedavno je zaigrao u serijama koje snimaju NBC i BBC. U američkoj kriminalističkoj seriji Goran glumi Slovaka, pripadnika motorističke bande, a u engleskoj akcijskoj seriji ruskog špijuna. Navojec je američku seriju snimao prije tri mjeseca u Pragu, dok je na set špijunske serije morao otići do Birminghama. Svako je snimanje trajalo po desetak dana. Zagrebački glumac rodom iz Bjelovara zbog klauzula u ugovoru o ulogama ne smije govoriti, ali do njih je došao uz pomoć sarajevske agencije koja surađuje sa svjetskim producentskim kućama. Oni su mu osigurali i da 2011. dobije ulogu u svjetskom blockbusteru “Nemoguća misija 4” te u norveškoj drami “Kraftidioten”, koju je početkom prošle godine snimao sa švicarskim glumcem Brunom Ganzom i zvijezdom “Pirata s Kariba”, Šveđaninom Stellanom Skarsgårdom.

Sanja Vejnović osvojila je tursku i prije najezde njihovih serija

Goran je, smatraju njegovi prijatelji, već odškrinuo vrata Hollywooda, a uspjeh mu se, dodaju, smiješi baš kao i njegovu prijatelju Goranu Višnjiću.

I Vilim Matula svidio se svjetskoj redateljskoj eliti pa se priključio glumačkoj ekipi serije “Borgia”, koja se nedavno snimala u Dubrovniku, Puli, Pazinu i Svetvinčentu.

- Moj lik uhićuje Cesarea Borgiju. Kako je Borgia ljubovao s mojom ženom, ja mu se time kao general svetim - rekao je Vilim.

Više nego ulogom ponosi se time što stranci i producenti s kojima je surađivao na setu hvale naše lokacije i filmske profesionalce. Ovo nije prvi inozemni uspjeh poznatoga glumca. U “Schindlerovoj listi” Stevena Spielberga igrao je istražitelja, a u “Wallenberg: A Hero’s Story” rame uz rame s Richardom Chamberlainom i Alice Kriege igrao je narednika SS-a. Ulogu Karla dobio je i u “Dirty dozen: The deadly mission”, u kojemu je glavnu ulogu igrao Telly Savalas. Prije nego što su turske serije osvojile Hrvatsku, jedna je naša glumačka diva osvojila Turke. Sanja Vejnović u svojim je dvadesetima glumila u dvije nekad jako popularne turske serije povijesne tematike, “Hadži Arif-bej” i “Ališ i Zejnep” koje je gledalo 180 milijuna ljudi. Snimanja u Turskoj pamti kao prekrasna i zanimljiva.

- Snimala sam na mješavini turskog i engleskog, a imala sam lektora koji je sa mnom radio. Poslije su moju ulogu sinkronizirali na turski - prisjeća se.

Mjesecima je snimala u Istanbulu, Bursi i Antalyji, vidjela mjesta koja su inače zatvorena za turiste.

- Zvali su me da snimam još, no tada sam baš rodila sina Andreja i posvetila se majčinstvu - kaže Sanja, koja je 2011., dok je glumila u sapunici “Larin izbor”, snimila i talijanski film “Venuto al mondo” s Penelope Cruz. Sanja je ondje odigrala Sarajku. Španjolska zvijezda i oskarovka oduševila ju je jednostavnošću.

- Nije zahtjevna, vrlo je kolegijalna, ugodna, puno daje, a pritom i puno izvuče iz partnera s kojim radi. Nije suzdržana i pokazat će koliko je sretna kad neku scenu dobro odradimo. Nema nikakvih zvjezdanih hirova. Nije hladna, vrlo je srčana, nema problem s dodirima, grljenjima. Znale smo popričati o svemu, uglavnom su to bili neki mali ženski razgovori - prisjeća se Sanja, koja je prije nekoliko godina upoznala i Piercea Brosnana, Nicole Kidman i Georgea Clooneya. Najviše je se dojmio Clooney jer je, smatra, izuzetno zanimljiv, normalan, zna se zezati i ima odličan smisao za humor. Snimajući u Turskoj, bila je gošća u redateljevoj kući i upoznala njegovu obitelj. Nakon što je, na primjer, spomenula kako su joj fine baklave s pistacijama, svaki dan bi je ta poslastica čekala na snimanju. Turci nisu ostali ravnodušni na talent Sanjine mlađe kolegice Kristine Krepele. I ona je tursku publiku oduševila glavnom ulogom u filmu “Mahmut i Meryem” u kojoj joj je partner bio Aras Bulut Iynemli, kojega gledatelji znaju iz serije “Kako vrijeme prolazi”, a trenutačno igra princa Bajazida u seriji “Sulejman Veličanstveni”. Kristina je uživala na snimanju i nije joj bio problem glumiti na turskom.

'Prije se puno više snimalo vani, ali se manje o tome govorilo'

- Mene su dopale doista teške i arhaične rečenice i fraze koje se ne koriste u turskom svakodnevnom govoru. U učenju dijaloga imala sam izvrsnu učiteljicu, tursku kazališnu glumicu Ozge O’Neil, koja odlično govori engleski pa smo se bez problema sporazumijevale - ispričala je Kristina, koja je nakon Turske produžila u rumunjsko ljetovalište Constant¸gdje je zaigrala u trileru “Three Way Week”, redatelja Brune Coppole (56), bratića proslavljenog američkog redatelja Francisa Forda Coppole. Kristininu kolegicu, Jasnu Malec Utrobičić gledali smo kao uplakanu ženu u britanskoj hit SF seriji “Dr. Who”, a Slavko Juraga dobio je ulogu u popularnoj seriji “Igra prijestolja”.

- Prije se puno više snimalo vani nego danas, no danas se o tome više govori. Svoje uloge u inozemnim filmovima doživljavam tek kao mali izlet. Nikad mi nije bio izazov otići preko granice. Baš naprotiv, s godinama sam se s granice sve više povlačio ka unutrašnjosti - kaže Juraga.

U holivudskom hitu “Mirotvorac” igrao je lik Steve, a u “Igri prijestolja” pojavljuje se u dvije epizode kao kralj svile. Do uloge je, otkriva, došao slučajno.

Bekim Fehmiu i Beba Lončar naši su glumački pioniri u svijetu

- U Dubrovniku sam radio predstavu i pukim slučajem došao u kontakt s ekipom serije. Pozvali su me da dođem na probno snimanje i dobio sam ulogu - ističe Juraga. Zapaženu karijeru u Hollywoodu ostvarila je i Ksenija Prohaska, koja je glumila rame uz rame s Warrenom Beattyjem. No nju je u Ameriku odvela ljubav. S glumcem i zabavljačem Johnom Bynerom vjenčala se i živjela u LA-u.

- Moja prva scena na američkom filmu bila je u autobusu s tada 15-godišnjom Drew Barrymore. Nije mi se svidjela ideja da započnem holivudsku karijeru s klinkom - govorila je Ksenija, koja je, među ostalim projektima, igrala i u seriji “Seaquest”. Prvi glumac s ovih prostora koji je ostvario inozemnu karijeru bio je pokojni Bekim Fehmiu, a njegovim stopama brzo je krenula i Beba Lončar.

Višnjić radi s Halle Berry, Rade ide u Englesku, a Zrinka se seli u New York

Goran Višnjić proslavio se ulogom u “Mirotvorcu”. Pojavljivanje u Madonninu glazbenom videospotu za pjesmu “The Power of Goodbye” lansiralo ga je u holivudske filmske vode. Iza njega su “Ljubav bez izlaza”, “Opasni snovi”, mini-serija “Spartak”, “Crvena udovica”, a u futurističkoj drami “Extant” igrat će supruga Halle Berry. Igrao je i u filmu “Elektra”, s Jennifer Garner u glavnoj ulozi. Bio je jedan od favorita za ulogu Jamesa Bonda u “Casino Royal”, no ulogu je ipak dobio britanski glumac Daniel Craig. Proboj u svjetske filmske vode Rade Šerbedžija ostvario je filmom “Hanin rat” te filmom “Prije kiše” Milče Mančevskog. Uslijedio je novozelandski film “Broken English”, “Svemirski kauboji”, “Nemoguća misija”, “Zdrpi i briši” i drugi. Snimao je s holivudskim velikanima poput Stanleya Kubricka i Toma Cruisea, a sada je dobio ulogu ruskog princa u seriji “Downton Abbey”. Glumica Zrinka Cvitešić početkom 2013. preselila se u London zbog glavne uloge u mjuziklu “Once” u kojem igra češku imigranticu Djevojku. Na pretpremijeri ju je gledao i bivši James Bond, Pierce Brosnan, a premijeru su gledale i zvijezde serije “Reži me” i “Downton Abbey”. Britanski mediji su je odmah zavoljeli, pa je gostovala u televizijskom showu Grahama Nortona. U istom showu je tada bila i Jennifer Lopez (44), koja je nakon Zrinkine izvedbe hita iz mjuzikla, nahvalila Zrinku i dodala kako jedva čeka pogledati predstavu. Cvitešić je dobila nagrade West End Frame za najbolju debitanticu te Broadway World za najbolju glumicu u mjuziklu. Time je stala uz bok Helen Mirren. Zbog novog posla uskoro bi se trebala preseliti u New York.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!
GLAZBENI SPEKTAKL

Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!

Finale će otvoriti Šveđani, a nakon njih nastupaju redom Ukrajinci pa Njemci, Luksemurg, Nizozemska, a šesti po redu je Izrael