Obavijesti

Show

Komentari 1

Švedski 'Lucifer' i ‘Poglavnikov pudl’ na istome mjestu

Švedski 'Lucifer' i ‘Poglavnikov pudl’ na istome mjestu
7

PROSLAVA PISACA Irci Sebastian Barry i Eoin Colfer samo su dio ekipe ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala koji će se održati od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt

VIDEO

Čovjek koji je osmislio jednu od najveličanstvenijih junakinja koju je književnost imala, kao i onaj koji je, paralelno uz Zemlju, izgradio nevjerojatan mističan i fantastičan svijet, samo su dio ekipe ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala, koji će se održati od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

U svojem drugom izdanju ovaj književni festival Naklade Ljevak predstavlja Irsku.

POGLEDAJTE VIDEO: Otvaranje drugog Zagreb Book Festivala

Pokretanje videa...

00:27

Budući blockbusteri

A dvojac s početka priče su Sebastian Barry i Eoin Colfer, koji svakako čine literarnu kremu te 'obećane zemlje'.


- Osim Barryja, pisca sjajnog ‘Tajnog pisma’, po kojem se upravo snima film s Rooney Marom i Vanessom Redgrave te koji se dvaput našao u užem izboru za nagradu Man Booker, te Colfera, tvorca kultnog serijala o Artemisu Fowlu, koji također uskoro stiže na velike ekrane, zvijezde drugog ZBF-a još su John Connolly, autor krimi-serijala o detektivu Charlieju Parkeru, te David Park, jedan od najcjenjenijih suvremenih književnika Sjeverne Irske - kaže direktorica festivala Petra Ljevak.

Dio programa će se, što je novost ovog izdanja, odvijati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb, Kinu Tuškanac i Muzičkoj akademiji. 
- HNK će u svojem bistrou u jutarnjem programu ‘Irish coffee’, u neformalnom obliku u formatu jedan na jedan uz jutarnju kavu, predstaviti naše goste, a odvojeno će se odvijati i program ‘Poetry downstairs’ u organizaciji studenata pete godine Akademije dramske umjetnosti, koji će čitati irsku poeziju - najavila je Ljevak dodajući kako poveznicu s premijernim izdanjem ZBF-a čini dio programa 'Tribute to Sweden', podsjetnik na prošlogodišnji fokus na švedsku književnost i kulturu.

Tvorac 'Dječaka iz sjene'


- U sklopu tog segmenta u goste nam dolazi majstor švedskog krimića Carl-Johan Vallgren zvani Lucifer, čiji je fiktivni Danny Katz pandan Lisbeth Salander, a o čijem se prvom slučaju može čitati u ‘Dječaku iz sjene’.

U sklopu festivala bira se i najbolji krimić objavljen prošle godine u izdanju hit biblioteke Balkan Noir. Glasovati za svog favorita možete OVDJE.

Kao protuteža, tu je i Jujja Weislander, autorica svjetski poznate slikovnice o Mami Mu prevedene na 30 jezika svijeta - kažu iz ZBF-a, koji će svojih sedam dana, u sklopu programa 'Svježe i domaće', iskoristiti i za promociju novih izdanja hrvatskih autora.


- Jedan od središnjih fokusa festivala upravo na jakim imenima domaće književne scene, pa će dio programa biti posvećen najzanimljivijim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, dok će recentna hrvatska produkcija biti predstavljena kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine - kaže koordinatorica programa Ivana Bodrožić.

Među domaćim autorima koji gostuju na drugom Zagreb Book Festivalu su Daša Drndić, Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Jasna Horvat, Milko Valent, Gordan Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i Jasna Žmak, a dio programa posvećen je i najnovijim publicističkim djelima Nenada Polimca, Žarka Paića i Hrvoja Turkovića.

Jaka imena domaće scene

Kao i prošle godine, i ove će, pod sponzorstvom Podravke, biti dodijeljena i 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz biblioteke Balkan Noir. Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora pokrenuo je prije dvije godine 24sata u suradnji s Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaik knjigom.

Najnoviji, 20. roman iz edicije Balkan noir – 'Poglavnikov pudl' Ede Popovića bit će predstavljen na ovom ZBF-u. Za natječaj za domaći krimić godine žiri u sastavu urednika i novinara Expressa odabrao je šest naslova objavljenih 2015. u biblioteci Balkan Noir, a to su 'Mima i vaše kćeri' Želimira Periša, 'Crna vreća' Vesne Ćuro Tomić, 'Tri petka u travnju' Pavla Pavličića, 'Sestricu s jezera' Gorana Tribusona, 'Sva je priroda divlja i surova' Ivančice Đerić i 'Stvarno je odlično baviti se kriminalom' Nenada Stipanića. 

Publika za svojega favorita može glasovati na Zagreb Book Festivalu i online, na Express.hr i 24sata.hr. Nagrada najboljem krimiću dodijelit će se 21. svibnja. Kako je ideja festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života, literarni program prate glazbeni i filmski program.

Borba za neovisnost

Nastupit će tako bendovi Boys Don’t Cry i Gentleman, a pored 'Brooklyna', prema romanu Colma Toibina, prikazat će se film 'The Risin', posvećen stogodišnjici Uskršnjeg ustanka, irske borbe za neovisnost.

Strani i domaći književni gosti u Kulturnom klubu MUO-a sudjelovat će i u tribinama vezanim uz ovogodišnju temu Irske: 'Od otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas', 'Irska borba za neovisnost – Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916. - 2016.' i 'Keltski tigar, globalizacija i kultura: Irska jučer, danas, sutra'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'