Obavijesti

Show

Komentari 59

Svi su ga nazivali anđelom na zemlji, a na svakom koncertu imao je svoj maleni ritual

Svi su ga nazivali anđelom na zemlji, a na svakom koncertu imao je svoj maleni ritual
9

Toše Proeski tragično je poginuo u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. U svom posljednjem intervjuu otvorio je dušu. Objasnio je tada da najviše koncerata i nastupa ima u Hrvatskoj, bio je pjevač, humanitarac, ali i uzor

VIDEO

Na današnji dan 2007. godine tragično nas je napustio Toše Proeski. Nevjerojatno talentiran mladić i glas anđela. Iako ga nema već 14 godina, makedonski glazbenik i dalje živi u srcima mnogih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toše Proeski VIDEO

Toše Proeski u naslijeđe nam je ostavio neizbrisivi trag, bez obzira pričamo li o njegovim ljudskim ili glazbenim vrijednostima.

Njegove riječi, ‘Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.’, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su imali privilegiju osobno ga poznavati ili ga pratiti putem njegovog bogatog humanitarnog i glazbenog djelovanja.

Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu, a već s 10 godina otpjevao je 'Ave Mariju' i zadivio publiku. Nedugo nakon toga su za njega i glazbeni kritičari počeli govoriti da ima anđeoski glas.

Uginuo je pas Toše Proeskog: Voljeni Bas, obožavao ga je!
Uginuo je pas Toše Proeskog: Voljeni Bas, obožavao ga je!

Studirao je pjevanje i bio jedan od najboljih studenata, a glazbena karijera krenula mu je velikim usponom kad je imao samo 15 godina. Tada je i dalje bio samo makedonska zvijezda, a vrlo brzo nakon toga njegova se publika brojila u milijunima, u svim državama bivše Jugoslavije.

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Slavu sina doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio 'ovo je Božje dijete'.

- Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je glazba ušla u njegov život - rekao je njegov otac. 

Obljetnica smrti Toše Proeskog: Maratonci će i ove godine trčati do rodnog Kruševa njemu u čast
Obljetnica smrti Toše Proeskog: Maratonci će i ove godine trčati do rodnog Kruševa njemu u čast

Tijekom bogate karijere je surađivao s mnogim glazbenicima iz Hrvatske pa je tako i često posjećivao Zagreb.

Toše je živio za publiku i za koncerte. Na svojem posljednjem koncertu zamolio je publiku da napravi 'zvjezdano nebo' svojim mobitelima te im rekao da ne dozvole da se ono 'ugasi'.

Autorica tekstova njegovih pjesama, između ostalih, bila je i Antonija Šola, a zajedno su otpjevali i njezinu pjesmu “Volim osmijeh tvoj” 2007. godine.

proeski

- Zna se dogoditi da napišem neku pjesmu pa pomislim da bih voljela da ju on otpjeva. Kad nastupam, ljudi mi priđu i ispituju o njemu. On je definitivno obilježio moj život, uvijek ga se sjetim - rekla je za 24sata.

Opisala ga je njegova kolegica kao osobu koja je uvijek zračila pozitivom. Bio je iskren i otvoren, a prijatelje je uvijek volio uključiti u svoje uspjehe.

U 52. godini je preminuo član grupe Vigor: 'Slomljeni smo...'
U 52. godini je preminuo član grupe Vigor: 'Slomljeni smo...'

Njegovi prijatelji i kolege tako ga se danas sjete s osmjehom jer je on taj koji je uvijek stavljao osmjeh na njihova lica.

U svom posljednjem intervjuu za jednu makedonsku televiziju, Proeski je otvorio dušu. Objasnio je da najviše koncerata i nastupa ima u Hrvatskoj. Pjevač, za kojeg svi koji su ga poznavali kažu da je bio anđeo na zemlji, još jednom je pokazao skromnost. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual. Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.

Proeski

Toše Proeski tragično je poginuo u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine nedaleko od Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vijest u rekordnom roku obišla je regiju kojom je zavladala tuga. Iza njega su ostali deseci hitova i milijuni obožavatelja.

Ove godine preminuo je i zlatni retriver Bas, Tošin najbolji prijatelj s kojim je htio ići na izložbe. Svaki pehar koji je Bas osvojio nakon Tošine smrti smješten je u Tošin memorijalni centar. 

Tošine riječi, ‘Ve Sakam Site’ (Sve Vas Volim), pokazuju koliko je veliko srce imao, te kako je svojim nesebičnim djelima, uvijek pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije.

Ni tada, a ni danas, nema osobe koja za Tošu nije imala samo riječi hvale. Sigurno je kako će njegovi sugrađani u Kruševu, kao i brojni obožavatelji i ove godine obići posljednje počivalište makedonskog slavuja. Tradicionalno, obožavatelji su i uoči ove tužne obljetnice, pripremili brojna događanja u spomen na Tošu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu