Obavijesti

Show

Komentari 65

Tajna Povratka u budućnost: Iz filma izbacili glavnog glumca...

Tajna Povratka u budućnost: Iz filma izbacili glavnog glumca...
1

Povratak u budućnost jedan je od najvećih hitova Hollywooda. Pitanje je da li bi to postao da redatelj i producenti na pola snimanja nisu Erica Stoltza zamijenili Michael J. Foxom...

VIDEO

Michael J. Fox proslavio se ulogom Martyja McFlya u filmskom serijalu Povratak u budućnost. On i Christopher Lloyd u ulozi ćaknutog znanstvenika Doca, koji je izumio vremeplov i lansirao Martyja u prošlost i budućnost, bili su izvrstan tandem. Međutim, čitav film bi izgledao drugačije da Fox u pola snimanja nije u ulozi McFlyja zamijenio Erica Stoltza. A jadan Stoltz je tjednima snimao film iako su producent Steven Spielberg i redatelj Robert Zemeckis znali da će ga 'škartirati'. Ali nisu mu smjeli ništa reći...

Fox je oduvijek bio prvi izbor za ulogu vragolastog McFlyja, ali postojao je jedan problem. U to vrijeme je ugovorom bio vezan za televizijsku seriju 'Obiteljske veze' i nije mogao dobiti slobodan termin. Zato su producenti za ulogu McFlya odabrali Erica Stoltza, još jednog mladog glumca u usponu, koji je fizički bio jako sličan Foxu. Ali, kad je snimanje filma počelo, shvatili su da fizička sličnost nije dovoljna: Stoltz je jednostavno bio previše 'drven' i uštogljen i činilo im se da nikako nema kemiju s ostalim glumcima na setu. To nije bilo daleko od istine. Stoltz je svima išao na živce jer se 'uživio' u ulogu i izvan seta: Zahtijevao je da ga svi zovu 'Marty' i nije se odazivao na pravo ime. S ostatkom glumačke ekipe se družio rijetko ili nikako, vječno zatvoren u svojoj kamp kućici. Kolegu Thomasa F. Wilsona, koji je glumio nasilnika Biffa, Stoltz je u jednoj sceni nekoliko puta punom snagom udario u vrat iako ga je ovaj ljubazno molio da bude manje žestok.

Možda bi sve to bilo i podnošljivo da snimljani materijal nije bio, blago rečeno, očajan. Robert Zemeckis, kojem je to bio prvi veliki film s masnim budžetom, bio je na sto muka. Ipak, otišao je do svog mentora i producenta Spielberga i rekao mu da stvar sa Stoltzom ne funkcionira.

- Već smo snimili jako mnogo materijala i bilo je dosta riskantno s financijske strane u pola snimanja promijeniti glumca. Ali Steven je saslušao moje argumente i složio se. Sad je trebalo bezbolno napraviti zamjenu - opisao je kasnije Zemeckis. 

Međutim, nisu odmah mogli otpustiti Stoltza zbog ugovornih obveza i zbog činjenice da je Michaelu J. Foxu, koji je ipak pristao na ulogu, trebalo nekoliko tjedana da dobije slobodne termine za snimanja. Zato su se pred Stoltzom tjednima pretvarali da snimanje ide dalje, iako su znali da će ga otpustiti čim Fox bude slobodan. Nisu ništa govorili ni ostatku filmske ekipa, iako je mnogima bilo jasno da se nešto čudno zbiva.

- Snimali smo jednu scenu i onda je redatelj tražio da snimimo lice Christophera Lloyda u krupnom planu. Kad smo ga pitali trebamo li snimiti i Ericovo lice, samo nam je mahnuo: 'Ne, ne, ne trebamo to sad' - opisao je jedan od snimatelja u knjizi 'We don't need roads: Making of Back to the future trilogy'.

Stoltz, zato jer je izbjegavao komunikaciju s ostalima, nije ništa slutio. Neposredno prije nego što će mu otkazati ugovor, producenti su počeli obavještavati ključne članove ekipe.

- Rekli su mi da će otpustiti Erica. Ja sam pitao: 'Tko je Eric?'. Svi smo ga ionako zvali Marty, kako je tražio - rekao je Christopher Lloyd. Dodaje da mu je bilo žao što će kolega otići, ali, jednostavno, nije bio smiješan u toj ulozi.

- Ja sam bila u Njemačkoj na drugom snimanju sa svojim tadašnjim dečkom Dennisom Quaidom. Kada sam uključila poruke na telefonskoj sekretarici vidjela sam da imam propuštene pozive od redatelja Zemeckisa, producenata Spielberga i Boba Galea. Preplašila sam se - opisala je Lea Thompson, koja u filmu glumi Martyjevu mamu u mladim danima.

- Eric i ja smo bili dobri prijatelji, ali on je tako drugačiji glumac. Bilo mi je žao što je morao otići. S druge strane, bilo mi je drago što ne otpuštaju mene - opisala je Thompson.

24sata

Nekoliko sati prije nego što će Stoltzu reći da je otpisan, producenti su samo kratko rekli snimateljskoj ekipi da ne uklanjaju set iz 1955. godine. Zatim je, nakon što je Stoltz snimio scenu, Zemeckis otišao u njegovu prikolicu i rekao mu da ga otpušta. 

Stoltzu to, naravno, nije najbolje sjelo. Ali ostatak ekipe nije tugovao.

- Obično nam u ovakvim situacijama kažu lošu i dobru vijest. danas smo dobili dvije dobre vijesti: Da Erica više nema i da nastavljamo snimati - našalio se jedan član ekipe.

Pixsell

Stoltz je godinama šutio o toj situaciji. Postao je prepoznatljivi karakterni i televizijski glumac, koji se može pohvaliti ulogama u 'Paklenom šundu' , 'Jerry Maguireu' i brojnim TV serijama, ali nikad nije postao zvijezda s A liste.

- Ne gledam u prošlost, iz svega sam pokušao izvući najbolje za sebe. Nitko tada nije ni pretpostavljao da bi film mogao postati toliki hit. Nakon svega sam se privremeno preselio u Europu, usavršavao glumačke vještine i prihvaćao nove uloge. Možda i bolje da nikad nisam postao megazvijezda. S druge strane, bilo bi lijepo biti bogat - rekao je prije nekoliko godina.

Trilogija Povratak u budućnost s Foxom je postala jedan od najslavnijih i najunosnijih serijala u povijesti filma. Spielberg i Zemeckis nikad nisu zažalili zbog svoje odluke.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode