Obavijesti

Show

Komentari 29

Teatar Exit oprostio se od Saše Anočića dirljivom porukom: 'Bez tebe neće biti isto, bila je čast...'

Teatar Exit oprostio se od Saše Anočića dirljivom porukom: 'Bez tebe neće biti isto, bila je čast...'

Talentirani glumac, redatelj i autor svojim je dugogodišnjim radom i talentom oduševljavao publiku, a brojne individualne nagrade i predstave najveći su dokaz tome

VIDEO

Teatar Exit dirljivom se porukom oprostio od svog dugogodišnjeg suradnika i kolege Saše Anočića koji je u utorak u 53. godini preminuo.

Preminuo je glumac Saša Anočić
Preminuo je glumac Saša Anočić

Dragi suradnici i prijatelji Exita,

u ovim neveselim vremenima zatekla nas je jedna beskrajno tužna vijest.

Sinoć oko 21:30 posve neočekivano i nenadano napustio nas je Saša Anočić.

Saša Anočić počeo je surađivati s Teatrom Exit prije 18 godina i vrlo brzo postao je jedan od nezaobilaznih graditelja kako Exitovog kazališnog svijeta tako i hrvatskog suvremenog teatra.
Kao autor, redatelj i glumac svojim je nezaboravnim predstavama obilježio i obogatio stotine tisuća gledatelja i sve nas koji smo s njim surađivali.

S velikom tugom, ali s ljubavlju i ponosom u ovim teškim trenucima, prisjećamo se Sašinog kazališnog i stvaralačkog puta u Exitu, prepunog igre i istraživanja kroz predstave To samo 'Bog zna', 'Noževi u kokošima', 'Nemirne noge', 'Nas dva i ja', 'GospOUdinNOUbadi' sve do 'Kauboja', predstave koja je obilježila generacije.

Vrijeme provedeno zajedno nećemo nikada zaboraviti.
Sale, bila je čast jahati s tobom!

Sašinim odlaskom ništa više neće biti isto, naša kulturna zajednica ostala je bez velikog umjetnika.

Izražavamo iskrenu sućut obitelji i bližnjima.

TEATAR EXIT

Saša Anočić, redatelj, glumac i dramski pisac, rođen je u Osijeku 1968. godine, a Akademiju dramske umjetnosti završio je u Zagrebu 1998. godine.  

Najprije je kao glumac bio zaposlen u HNK Osijek, zatim 2001. prelazi u Zagreb u angažman u ZKM, dok 2003. postaje glumac Gradskog kazališta Trešnja gdje niže zapažene uloge u predstavama 'Čarobnjak iz Oza', 'Petar Pan', 'Mama kao priča', 'Ljepotica i Zvijer', 'Oliver Twist' i 'Ne, prijatelj!'.  U Gradskom kazalištu Trešnja bio je i na poziciji ravnatelja od  2009. do 2014. godine.

Osim zapaženih uloga u kazalištu, posebno se ističe kao redatelj, a na nekim predstavama i kao kompletan autor. Od 20-ak predstava izdvajaju se: 'To samo Bog zna',  'Noževi u kokošima', 'Kauboji', 'Nemirne noge', 'Nas dva i ja', 'GospOUdinNOubadi' u Teatru EXIT, 'Smisao života gospodina Lojtrice' i 'Niko i ništ' u Knap-u, 'Ide Dada' u Dječjem kazalištu Osijek, 'Prasica debela' u Mestnom gledališču Ljubljana,  'Komšiluk naglavačke' u HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, 'Kad se mi mrtvi pokoljemo' i 'O medvjedima i ljudima' u Satiričkom kazalištu Kerempuh te 'Alisa,  Pinocchio  i Frankestein' u  kazalištu Trešnja.

Većina predstava koje je režirao nagrađivane su brojnim nagradama. Predstavi Komšiluk naglavačke dodijeljena je nagrada Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst te najbolju predstavu u cjelini. Predstava je uz navedene dobila i brojne nagrade (glumačke i nagrade za predstavu u cjelini) na Festivalu Malih scena, Festivalu glumca, Nagradu Gradac Rijeke te Nagrade hrvatskog glumišta.

Predstava 'To samo Bog zna' dobila je Nagradu Marul za nastup najuspješnijem ansamblu mladih autora na 14. Marulićevim danima, te nagradu Zlatni smijeh na 28. Danima satire u kazalištu Kerempuh.

Za autorski projekt, predstavu 'Smisao života gospodina Lojtrice' u produkciji KNAP-a, nominiran je i za Nagradu hrvatskog glumišta 2007. godine u kategorijama za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini. Predstava je na Festivalu glumca u Vinkovcima nagrađena nagradom za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava Kiklop u GDK Gavella, pretposljednji režijski projekt Saše Anočića, bila je iznimno hvaljena od kritike te višestruko nagrađivana. Dodijeljena joj je Nagrade hrvatskog glumišta 2019. godine za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje i za najbolju sporednu ulogu (dodijeljenu Živku Anočiću), nagrada Grand prix za najbolju predstavu u cjelini na 36. Susretima kazališta Bosne i Hercegovine 2019. godine te 4 nagrade na 30. Marulićevim danima 2020. godine.

'U ludnici su odmah rekli: Ovaj je za 'dvojku'. Us*ao sam se...'
'U ludnici su odmah rekli: Ovaj je za 'dvojku'. Us*ao sam se...'

Njegovoj najnovijoj predstavi u Teatru EXIT GospOUdinNOUbadi, čija je premijera bila krajem 2019. godine, a za koju potpisuje tekst i režiju, 2020. godine na 37. Međunarodnim kazališnim susretima u Brčkom dodijeljena je nagrada Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, dok je Grand prix za najbolju mušku ulogu dodijeljena Domagoju Ivankoviću koji je bio i nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji izuzetnog ostvarenja mladih umjetnika do 28 godina.

Ipak, Saša Anočić bit će najupamćeniji po svojoj kultnoj predstavi Kauboji, svojevrsnom kazališnom fenomenu koji je osvojio i publiku i struku.
Predstava čija je premijera bila 6. 3. 2008. godine broji preko 500 izvedbi i 20 nagrada, od kojih se posebno ističu Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje, Plaketa Grada Zagreba za najbolju predstavu i najbolje redateljsko ostvarenje, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin za kazališnu umjetnost 2008. dodijeljena Saši Anočiću, 4 nagrade na 19. Marulićevim danima, kao i međunarodne nagrade na kazališnim festivalima u Brčkom i Banjaluci.
Posljednja nagrada predstavi je dodijeljena 2019. godine na 6. Međunarodnom festivalu u Nikšiću gdje joj je pripao Grand prix za najbolju kolektivnu igru.

Osim u predstavama koje je režirao, u Teatru EXIT glumio je posljednjih godina i u predstavi SHAKEspeare na EXit.

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku od 2016. godine radio je kao vanjski suradnik, potom kao zamjena, a od 2018. godine do danas bio je zaposlen na neodređeno u statusu umjetničkog suradnika.

Preminuo je 4. svibnja 2021. godine neposredno došavši u Zaprešić iz Splita gdje je završavao predstavu 'Život kukaca' u HNK Split, čija je premijera bila planirana pred kraj svibnja 2021. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...
Komentar Enisa Bešlagića je naljutio Jacquesa: Suptilno mu je uzvratio putem Facebooka
NIJE MU SJELO...

Komentar Enisa Bešlagića je naljutio Jacquesa: Suptilno mu je uzvratio putem Facebooka

Mladi pjevač ToMa u emisiji se maskrao u pjevača, a Enisova reakcija nije se svidjela Jacquesu...