Obavijesti

Show

Komentari 7

The Black Keys: Slava i turneja utjecali su jako na naš život

The Black Keys: Slava i turneja utjecali su jako na naš život
7

Što The Black Keys kažu o albumu "El Camino", kakav je život na turneji, što im sve fali te kako je teklo snimanje novog albuma "Turn Blue" pročitajte u intervjuu

VIDEO

The Black Keys slove kao jedan od najaktualnijih, najtraženijih i najcjenjenijih  imena današnje glazbene scene. Dan Auerbach i Patrick Carneyove ove godine sviraju na INmusic festivalu na Jarunu, a nedavno su objavili i novi album "Turn Blue". Što kažu nakon uspjeha s albumom "El Camino", kakav je život na turneji, što im sve fali te kako je teklo snimanje novog albuma "Turn Blue" pročitajte u intervjuu.

1. Jeste li bili iznenađeni uspjehom albuma "El Camino"?

Dan : Zapravo i ne toliko. Svake godine smo sve više radili i probijali se na scenu. Imali smo vremena naviknuti se na uspjeh. Cijela stvar s albumom je bila super za nas, ali uspjeh nije razlog zbog kojeg radimo glazbu, nikad nije ni bio. Dobivali smo nagrade, no cijelo vrijeme smo imali osjećaj da nemamo ništa s tim.

Pat : "El Camino" je drugačije nešto od svega što smo ranije radili. Album je zapravo bio dosta rizičan. Sve do kraja nisam imao pojma kako će sve ispasti. Kao glazbenik ipak mislim da rizike moramo raditi te da moramo raditi sve što nam je u tom trenutku dobro. Zanima me i kako će publika reagirati na album "Turn Blue".

2. Novi album ste radili dok ste bili na turneji?

Dan : Da, odmah smo otišli u studio. Sve se događalo između nastupa. Otišli smo u Michigan, gdje smo bili dva tjedna. Snimili smo 12 pjesama. Onda smo se vratili na turneju, nakon čega smo otišli u Nashville, gdje smo također neko vrijeme snimali. Bili smo i u Los Angelesu u studiju, odradili smo još nekoliko koncerata te smo ondje završili album.

Pat : "El Camino" smo završili krajem svibnja 2011. godine i godinu dana već nismo bili u studiju. Početkom ljeta 2012. godine smo polako već počeli odlaziti u studio. Tijekom 2013. godine bili smo na turneji, no paralelno smo radili nove pjesme. Za novi album smo snimili i više nego dovoljno pjesama, a ne znam što će se dogoditi s ostalima koje smo snimili.

VIDEO

3. Kako to da ste se odlučili na više psihodeličnu glazbu na novom albumu, počevši s prvom pjesmom na albumu "Turn Blue", "Weight of Love"? To je nešto što niste ranije radili?

Dan : Da, nismo to prije radili. Na svakom albumu pokušavamo dati sve od sebe te pokušavamo napraviti nešto drugačije. Ja na primjer nikada nisam odradio takav solo dio kao na toj pjesmi. Kada smo završili album svaka pjesma nam je dobro "sjela". Uskladili smo se dobro i sve na kraju nam se svidjelo.

Pat : Ni jedan album dosad nismo otvorili s takvom pjesmom. Novi album je zapravo spoj svega što smo radili dosad, ali i nešto posve novo.

4. Kako to da uvijek snimate s istim ljudima i ne odlučite se za neke druge producente?

Dan : Obično se izvođačima dogodi da krenu snimati s drugim ljudima, jer nemaju dovoljno samopouzdanja. Nama to ne treba. U Michiganu smo snimili "Fever", "It's Up To You Now" i 11 deset drugih pjesama. U Los Angelesu smo snimali s Brianom, koji nam je inače dosta blizak prijatelj. U studiju nam je uvijek zabavno i tamo ne postoje pravila. Drago mi je da smo se svi našli zajedno i da nam je dobro. Provesti šest tjedana u studiju i snimati je zaista luksuz.

5. Je li zaista album "Turn Blue" djelovao terapeutski na vas?

Dan : Da, stvarno je. Nikada se nisam toliko trudio oko albuma koji me toliko izliječio. Uvijek snimam glazbu jer to obožavam. Ovaj album je bio drugačiji jer je iza nas bila teška godina. Glazba me stvarno podigla, kao religija. Album mi zaista puno znači.

6. Ima li Danov razvod veze s albumom?

Dan : Pa ima. Ali svašta se tu skupilo. Nije samo razvod već i pojam da sam otac. Bio sam na turneji, cijelo vrijeme sam bio negdje samo ne kod kuće, živim na turneji. Turneja je utjecala na sve u mom životu. Nije lako 200 dana u godini biti daleko od kuće. Veze i brakovi nisu jedino na što ta turneja utječe. Smiješno je zapravo što me glazba odvukla od doma, a s druge strane me ta ista glazba zapravo liječi.

Pat : Obojica smo iz Ohia i srednje klase. Navikli smo raditi, nismo navikli na ovakav tempo života gdje te nema kući 200 dana godišnje. Zbog toga sve pati, i veze i život općenito. Moja majka na primjer i dalje od mene očekuje da imam djecu. No tu djecu nitko neće moći naviknuti na moj tempo života. Očekuju od nas trenutačno da budemo obiteljski ljudi, ali i da budemo uspješni glazbenici koji su cijelo vrijeme na turneji. To ne ide zajedno.

7. Kako se pjesma "Gotta Get Away" uklapa u cijeli album? Ta pjesma dosta odskače.

Dan : Da, skoro je nismo ni stavili na album upravo zato jer dosta odskače. Ali je ipak nismo mogli ni ostaviti. Pjesma nam je jako draga i napravili smo je u 20 minuta. Uhvatio sam gitaru u Patu sam rekao da me prati. Odradili smo pjesmu u jednom mahu, i uvod i refren i sve. Riječi pjesme smo samo ubacili na tu glazbu i sve je sjelo na svoje mjesto.

8. Kako to da ste album najavili preko Twitter profila Mikea Tysona?

Dan : Napravili smo Mikeu uslugu. On je radio dokumentarni film, a glazbu za to smo mu dali besplatno. Nazvao nas je i rekao nam da se nada kako će nam jednog dana moći vratiti uslugu. Tjedan dana nakon toga smo se ponovno čuli s njim i predložili mu da najavi naš novi album preko svog profila na Twitteru. To je i napravio i sve je ispalo super. Sve je bila Patova ideja. Svidjelo nam se svima jako.

Pat : Ideja mi se jako svidjela. Cijela situacija je nova, jer nismo dali službeno izdavačkoj kući da najavi naš album, već Mikeu Tysonu. Htjeli smo da to napravi netko tko uopće nema veze s glazbenim svijetom, a s Tysonom smo se čuli još ranije pa se sve poklopilo.

9. I za kraj. Kako vam je bilo svirati s Rolling Stonesima?

Pat : Odsvirali smo obradu pjesme, koju sam ja potpuno uništio. Ipak mislim da nitko nije primijetio to. U jednom trenutku sam shvatio da pozornicu dijelimo s Rolling Stonesima i potpuno sam se oduševio. Svi su prema nama bili pristojni, a svi oni su bili tamo. Radi se o koncertu kojim su slavili 50 godina karijere. Dan je u jednom trenutku pjevao za istim mikrofonom s Mickom Jaggerom i shvatio sam da mi je to totalno izvan svakog pojma. Upoznali smo zapravo velike glazbenike, među kojima je i Robert Plant. Ipak, držim distancu od njih jer ih želim nastaviti gledati kao 12-godišnjak i ne želim da se taj pojam ikada promijeni.

>>> Sve novosti o INmusic festivalu čitajte od ponedjeljka u našem specijalu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala
'NAMUČILA SAM SE'

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala

Iako smo se ludo zabavljali, u sebi sam bila beskrajno tužna, napisala je među ostalim Danijela
Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'
PJEVAT ĆE U IMOTSKOM

Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'

Thompson je posljednji put imao koncert 2022. godine. Pjevač se otad povukao iz javnosti i otkazao nastupe kako bi bio uz sina Antu Mihaela. Sad sprema i novi album