Obavijesti

Show

Komentari 0

Tim Burton odrastao je u sobi sa zazidanim prozorima, a većinu svog života je bio usamljen...

Tim Burton odrastao je u sobi sa zazidanim prozorima, a većinu svog života je bio usamljen...
11

Tim je svoju karijeru u filmskoj industriji započeo kada je imao samo 13 godina. Godine 1980. je dobio stipendiju za Disneyjev umjetnički institut u Kaliforniji, ali nije snašao jer nije znao nacrtati likove kakve zahtijevali

VIDEO

Redatelj Tim Burton danas slavi svoj 65. rođendan. Slavni producent poznat je po svom umjetničkom izričaju kojim je obilježio svijet animiranog i igranog filma. Poznat je i po svom nesvakidašnjem izgledu, raščupanoj kosi, tamnim naočalama i crnim modnim kombinacijama. Njegovi likovi najčešće su vrlo bizarni, a filmski setovi raskošni, kičasti i maštoviti. 

Monica Belluci priznala vezu s poznatim redateljem: To je bio susret koji se ne događa često...
Monica Belluci priznala vezu s poznatim redateljem: To je bio susret koji se ne događa često...

Tim je svoju karijeru u filmskoj industriji započeo kada je imao samo 13 godina. Godine 1980. je dobio stipendiju za Disneyjev umjetnički institut u Kaliforniji, ali se tamo nije snašao jer nije znao nacrtati likove kakve su oni zahtijevali.

storyeditor/2022-11-28/profimedia-0303586808.jpg

Nešto kasnije, radi komičara i glumca Paula Reubensa, Tim je postao redateljem filma 'Pee Weejeva velika avantura'. Njegov stil oduševio je Paula koji je pogledao Timov film 'Frankenweenie' te mu je osigurao posao. Burton nije ni mogao očekivati kakav ga uspjeh čeka nakon hit filma, jednog od prvih koje je stvorio. 

Među brojnim hit filmovima je Tim producirao 'Bubimira', 'Charlieja i tvornicu čokolade', 'Edwarda Škarorukog', 'Alisu u zemlji Čudesa', 'Predbožićnu noćnu moru' i brojne druge.

Iako je u javnosti jako popularan i odskače od drugih producenata, u privatnom je životu potpuna suprotnost. Tim je inače izrazito miran i povučen, a jedan od razloga je i njegovo neobično djetinjstvo.

- U spavaćoj sobi imao sam dva prozora koja su gledala na travnjak. Iz nekog su razloga moji roditelji zazidali prozore, odnosno ostavili su mi samo jedan mali prorez kroz koji sam mogao gledati. Morao sam se popeti na stolac da bih pogledao van. Nikad ih nisam pitao zašto su to učinili - rekao je jednom prilikom Tim. Kako je otkrio, nije imao puno prijatelja kad je bio mlađi, a usamljenost je rasla kako je on odrastao.

Miss Peregrine's Home For Peculiar Children Premiere - NYC

- Bio sam sretan što sam u školi imao dva nastavnika kojima je bilo stalo do naših osjećaja, odnosno koji su uvažavali različite osobnosti jer nismo svi jednaki. S druge strane, uvijek sam osjećao da sam poprilično normalan, jer su mnogi, eto, govorili da nisam - ispričao je Burton. 

Njegova usamljenost zapravo je glavna za njegovu bujnu i zanimljivu maštu koju je pretvorio u filmove koji su brojnima omiljeni. Kada je bio mlađi često je čitao Edgara Allana Poea, a zaljubljen je bio i u stare horor filmove. Odnos s roditeljima mu nije bio najbolji, a upravo mu je majka bila inspiracija za osmišljavanje likova u 'Predbožićnoj noćnoj mori'. 

Tim Burton Hand And Footprint Ceremony - LA

Burton je bio četiri godine u braku s njemačkom umjetnicom Lenom Gieseke, a razveli su se 1991. Par godina kasnije upoznao je američku glumicu Lisu Marie Smith s kojom se zaručio na Valentinovo 1993. i ona se pojavljivala u većini njegovih filmova do 2001. kad su prekinuli.

Redatelj je upoznao Helenu Bonham Carter (57) u koju se zaljubio 2001. godine tijekom snimanja 'Planeta majmuna. U to je vrijeme Tim bio zaručen za Lisu Marie, a kako se nagađalo, Helena je bila kriva za njihov prekid. Dvije godine nakon što su se zaljubili jedno u drugo su dobili sina Billyja Raymonda, a kasnije i kćer Nell. Iako su bili zajedno i živjeli u istom gradu, Londonu, par je zapravo boravio u odvojenim kućama. Kako je jednom prilikom Helena rekla, život im je bio bolji kada je svatko imao svoj prostor za privatnost.

Harry Potter And The Order Of The Phoenix UK Premiere - Outside Arrivals - London

-  Tim hrče i to je činjenica. Isprobali smo puno lijekova koji ne djeluju, a ne želi operirati devijaciju septuma. Život u zasebnim spojenim kućama nije nametnuta već odabrana intimnost, što je vrlo laskavo ako si ga možete priuštiti - rekla je Helena. Njihovoj ljubavi došao je kraj 2014. godine kada je Tim u jednom londonskom baru poljubio drugu djevojku. Ostali su u dobrim odnosima nakon prekida.

Nakon što su skrivali vezu, Tim Burton i Monica Bellucci šetali Madridom držeći se za ruke
Nakon što su skrivali vezu, Tim Burton i Monica Bellucci šetali Madridom držeći se za ruke

Ranije ove godine se saznalo za njegovu vezu sa slavnom glumicom Monicom Bellucci (58). Prvo su skrivali svoju ljubav četiri mjeseca, a upoznali su se prije 16 godina. Počeli su izlaziti kada su se sreli u listopadu prošle godine na Lumière Film Festivalu u Lyonu. Par mjeseci kasnije je Monica potvrdila njihovu vezu u intervjuu za magazin Elle France

- Drago mi je što sam ga upoznala. To je bio jedan od onih susreta koji se rijetko dogode - rekla je glumica.

757842209
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žiri Eurosonga Lasagni neće biti naklonjen? Kladionice: Najviše bodova dodijelit će Švicarcu...
UKUSI SE NE POKLAPAJU

Žiri Eurosonga Lasagni neće biti naklonjen? Kladionice: Najviše bodova dodijelit će Švicarcu...

I dok publika uvjerljivo podržava Lasagnu, stručni žiri će, izgleda, imati druge favorite

Evo kako kontroverzna irska predstavnica izgleda bez šminke
BAMBIE THUG

Evo kako kontroverzna irska predstavnica izgleda bez šminke

Bambie, punog imena Bambie Ray Robinson, rođena je kao djevojčica u Corku, a izjašnjava se kao nebinarna osoba. Preferira zamjenice 'oni'
VIDEO Publika vikala i zviždala tijekom probe Izraela:  Šuška se i da večeras neće nastupiti uživo
PREDSTAVLJA IH EDEN GOLAN

VIDEO Publika vikala i zviždala tijekom probe Izraela: Šuška se i da večeras neće nastupiti uživo

Publika je tijekom generalne probe uzvikivala 'free Palestine', a jedan je gledatelj podignuo palestinsku zastavu.