Obavijesti

Show

Komentari 1

Tony Bennett i Frank Sinatra bili su veliki prijatelji, a pjevao je i s Amy Winehouse i Lady Gagom

Tony Bennett i Frank Sinatra bili su veliki prijatelji, a pjevao je i s Amy Winehouse i Lady Gagom
6

Bio sam očaran Sinatrom prije nego što sam ga uopće čuo da pjeva. Zračio je samopouzdanjem, prisjetio se pjevač prvog puta kada je čuo glas legendarnog Franka Sinatre

VIDEO

Pjevač Tony Bennet, legenda američke glazbe 20. stoljeća, preminuo je u 97. godini u New Yorku. Sedam desetljeća bila je duga karijera glazbenika za kojega je Frank Sinatra jednom prilikom rekao: 'Tony Bennett najbolji je u poslu'. Pjesma 'I left my heart in San Francisco' 1962. godine donijela mu je svjetsku slavu, ali njegova je karijera započela puno ranije. 

Supruga slavnog glazbenika otkrila: 'Boluje od Alzheimera. Nije više onaj stari, ali bori se'
Supruga slavnog glazbenika otkrila: 'Boluje od Alzheimera. Nije više onaj stari, ali bori se'

Tonyjevo rodno ime bilo je Anthony Dominick Benedetto. Njegovi su imigrirali iz Italije i trbuhom za kruhom stigli u Queens. Odrastao je u siromaštvu, otac mu je preminuo kada je imao deset godina, a u srednjoj školi je započeo pjevačku karijeru i to kao 'pjevač konobar'. Upisao je studij glazbe i slikarstva u New Yorku, no prekinuo ga je kada su ga regrutirali u američku vojsku u posljednjoj godini Drugog svjetskog rata.

REUTERS/PXL

- To je legalizirano ubojstvo. Protiv rata sam, život je puno ljepši od toga - rekao je u jednom intervjuu za The Guardian. 

Nakon povratka iz rata posvetio se glazbenoj karijeri. Ranih pedesetih pjevao je svoje prve hitove 'Blue Velvet' i 'Rags to Riches' i osvajao srca američkih djevojaka. Ipak, njegovo je srce osvojila Patricia Beech, s kojom se oženio 1952. Svojim je pjesmama oponašao legendarnog Franka Sinatru, svog dječačkog idola. Jedanaest godina kasnije izdao je 'I left my heart in San Francisco' za koju je osvojio dva Grammyja. 

Sinatra mu je bio idol, a onda i prijatelj

Unatoč tome što su oboje bili veliki pjevači sličnog zvuka 50-ih i 60-ih, on i Sinatra nikada nisu bili protivnici. Štoviše, podržavali su jedan drugoga i međusobno se hvalili medijima. Zajedno su 1988. snimili pjesmu 'Bally's Grand'.

- Bio sam očaran Sinatrom prije nego što sam ga uopće čuo da pjeva. Zračio je samopouzdanjem - prisjetio se pjevač prvog puta kada je čuo Sinatrin glas za Vanity Fair. 

Tony Bennett: Amy je znala da je u nevolji i da neće preživjeti
Tony Bennett: Amy je znala da je u nevolji i da neće preživjeti

Bennettova karijera 70-ih je prolazila kroz težak period, njegov se zvuk doimao zastarjelim kraj novih glazbenika iz Britanije. Prekretnica se dogodila kad je zaposlio novog menadžera - svog sina Dannyja. Ubrzo nakon, 1986., je izdao uspješni 'povratnički' album The Art of Excellence, a šest godina kasnije je posvetio čitav album upravo Franku Sinatri. 'Perfectly Frank' ispunio je top ljestvice. 

Instagram

U narednim je desetljećima Bennet uspješno održavao imidž klasičnog američkog glazbenika 20. stoljeća, a istaknuo se i suradnjama s mladim glazbenicima. Tako je otpjevao 'Body and Soul' s pokojnom Amy Winehouse, a s Lady Gagom je snimio cijeli album 'Cheek to cheek'. Za većinu je njih imao samo riječi hvale: Amyjina smrt ga je slomila, opisao ju je nevjerojatno talentiranom, a Gagu je nazvao 'Picassom današnje glazbe'. 

Instagram

2001. je u čast svom velikom prijatelju osnovao Umjetničku školu Franka Sinatre u Queensu, koja nudi programe iz likovne umjetnosti, plesa, vokalne i instrumentalne glazbe, drame i filma. Posljednjih 16 godina proveo je u s 30 godina mlađom suprugom Susan Crow (56). Pjevao je i stvarao gotovo do kraja svog života, čak i nakon što mu je 2016. dijagnosticirana Alzheimerova bolest. 

POGLEDAJTE KAKO GRAĐANI ODGOVARAJU NA PITANJE: KOJI JE GLAVNI GRAD TURSKE?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Marija Šerifović s bine u Slavonskom Brodu poručila: 'Ja vam želim Eurosong u Zagrebu'
ivo ODUŠEVILA PUBLIKU

VIDEO Marija Šerifović s bine u Slavonskom Brodu poručila: 'Ja vam želim Eurosong u Zagrebu'

SLAVONSKI BROD: Srpska pjevačica Marija Šerifović oduševila je obožavatelje u Slavonskom Brodu, a posebnu je poruku uputila našem ovogodišnjem predstavniku na Eurosongu Baby Lasagni i svim njegovim obožavateljima. 'Želim vam, mojim susjedima, da iduće godine Eurosong bude u Zagrebu', rekla je pjevačica. Prisjetimo se, Marija je i sama pobijedila na ovom natjecanju 2007. godine s pjesmom 'Molitva'.

VIDEO Zagrepčanin o Euroviziji nekad i danas: 'Džuli je prava pjesma, ovo je sve namješteno!'
'GLUPOST NAD GLUPOSTIMA'

VIDEO Zagrepčanin o Euroviziji nekad i danas: 'Džuli je prava pjesma, ovo je sve namješteno!'

ZAGREB: Iako će obožavatelji iz svih krajeva Lijepe Naše sutra navijati za Baby Lasagnu i 'Rim Tim Tagi Dim', Eurosong ipak nije za svakoga. Zagrepčanin je podijelio svoje dojmove o najvećem pjevačkom natjecanju na svijetu. 'To je danas glupost nad glupostima', rekao je i prisjetio se svoje omiljene izvedbe na Eurosongu - pjesme Džuli s kojom je Daniel Popović predstavljao Jugoslaviju 1983.
Sviđa li vam se? Voditelj Luka Bulić posvetio pjesmu Lasagni
'ROKAJ BABY'

Sviđa li vam se? Voditelj Luka Bulić posvetio pjesmu Lasagni

U pjesmi je nekoliko puta 'mijauknuo' te otplesao prepoznatljivi 'Rim Tim Tagi Dim' ples