Obavijesti

Show

Komentari 24

Trumbić: Pjesmom sam '92. ni kriva ni dužna ušla u povijest

Trumbić: Pjesmom sam '92. ni kriva ni dužna ušla u povijest
6

NIJE SE NADALA USPJEHU Oduševljenje pjesmom 'Danke Deutschland' bilo je zarazno, Sanju su zaustavljali na ulici, a spot se vrtio čak i na njemačkom RTL-u

VIDEO

Na današnji dan prije 25 godina Hrvatska je međunarodno priznata. Veliku zaslugu za to odigrala je Njemačka. Pokojni skladatelj Đorđe Novković nazvao je Sanju Trumbić (49) i rekao joj da Teo Trumbić ima super ideju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

U slušalicu je s oduševljenjem otpjevao pjesmu 'Danke Deutschland'. Ni u snu se nije nadala tolikom uspjehu i prašini koja se podigla.Tom pjesmom je, kaže, ni kriva ni dužna ušla u povijest. 

- Nije me trebalo dugo nagovarati da je snimim. Oduševljenje je bilo zarazno. Kad se mom suprugu i Novkoviću još pridružio i Nikica Kalogjera s aranžmanom, mojoj sreći nije bilo kraja - prisjeća se Sanja.

Spot je snimila HTV, u režiji Petra Radovića, pojavio se u Dnevniku pa u večernjem programu par puta. 

- Reprize nisam uspjela vidjeti, zvonio je telefon, nema tko me nije tražio - kaže Sanja. 

Zaustavljali su je ljudi na ulici. Arsen Dedić čestitao joj je na tiraži albuma 'Kazni me ko ženu' koji se prodao u 10.000 primjeraka, u vrijeme kada nosač zvuka nije mogao doći u okupirana područja. Spot se  prikazivao na njemačkom RTL-u, pa je jednog dana Zorana Škugora nazvao producent izdavačke kuće Emi-Electrole zanimajući se za Sanju. 

Nakon silovitog uspjeha jedinstvene glazbene zahvalnice Sanja nije stala s glazbenom karijerom.

- Nisam pripadala krugovima koji imaju svoje pulene pa nisam bila na festivalima, u medijima. Ondje gdje bi se pojavila publika me i te kako prihvaćala, voljela moje pjesme. Zadnji festival, Mef 2010. u meni dragom Međimurju i prva nagrada publike. Dok sam bila u rodilištu novinari njemačkog Der Spiegela pokušali su doći do mene. Eto, koliko vidim,'Danke Deutschland' inspirira i druge. Ante Cash snimio je svoju obradu, a Enis Bešlagić najavljivao je da će snimiti istoimeni film - rekla je. 

Sanja je ponosna i na pjesme 'Na kavicu svrati', 'Ljubavna međimurska' i 'Hallo mama', a za vrijeme rata pjevala je i angažiranu pjesmu 'Moj je dragi u Narodnoj gardi'. Sanja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a tečno govori engleski i njemački. Danas se više bavi pisanjem.

Autorica je  scenarija za seriju koji se svidio filmskom producentu Ivanu Maloči.

- Rekao mi je da sam ga kupila s likovima. Milan Štrljić scenarij je poslao Vinku Brešanu. Dogovorili smo da to ipak bude serija - kaže Sanja. 

U međuvremenu je napisala i libreto za mjuzikl. Glazbu je skladao njezin suprug Teo Trumbić, orkestrirao Branko Glavan. Svidio se donedavnom ravnatelju kazališta Komedija Niki Pavloviću, zapeo za oko Vladi Štefančiću koji je rekao da piše kao ni jedan mladi autor. 

- Najveća potpora bio mi je i ostao naš veliki kazališni znalac i prevoditelj Vladimir Gerić. Rekao je da je siguran kako će mjuzikl uskoro na kazališnu scenu - kaže Sanja koja još ne zna što će biti s njezinim djelom jer je Pavlović u međuvremenu otišao u mirovinu.

Pohvale su potakle pjevačicu da napiše roman 'Da mi je biti Mišo Kovač' koji će uskoro biti u knjižarama. 

- Slušala sam Mišu, odrasla sam uz Jadranske susrete kada je na kraju emisije pobjednička ekipa na svojim ramenima podizala fiću u zrak uz Mišinu 'Na tvojoj ruci prsten'. Pjevali smo kao djeca njegove pjesme iza kuće, tko će bolje… Ali roman nije samo hvalospjev Miši. To je snažna, životna priča u kojoj se izmjenjuju red smijeha i red plača - objašnjava Sanja.

Šokirani Lilić pustio spot samo jednom

‘Dnevnik’ je završavao, kad je Škugor dotrčao s kasetom. Rekao je da je to domoljubna pjesma čiji su autori Novković i Trumbić pa sam je pustio. Kad sam vidio Sanju u haljinici, s kuštravom frizurom, rekao sam: ‘Nemojte to više emitirati’. Izgledala je kao nevina u ludnici, kaže Miro Lilić.

Kseniji pjesma nije Bog zna što

Tadašnja urednica Zabavnog programa Ksenija Urličić kaže da joj se svidjela ideja da se Njemačkoj zahvali na pomoći u priznavanju Hrvatske.

- Pjesma nije bila Bog zna što, ali za tu prigodu bila je odlična - kaže ‘Čelična lady’ Hrvatske televizije.

Budi.In Chic

Veleposlanik je bio oduševljen

Njemački veleposlanik koji je tada bio akreditiran u Zagrebu zahvalio je autorskom timu na ‘Danke Deutschland’.

- Rekao je da se prvi put nakon 2. svjetskog rata netko javno zahvalio Nijemcima i izveo nas na večeru - kaže Škugor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma
'IZAZOVNO I PRKOSNO'

Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma

Dizajnerica iz Banja luke pohvalila se videom na društvenim mrežama u kojem sjedi na stolcu i zavodljivo prebacuje nogu preko noge