Obavijesti

Show

Komentari 87

'Tužni smo što nema Angeline, ali naše djevojke su još ljepše'

'Tužni smo što nema Angeline, ali naše djevojke su još ljepše'
8

Velika je to čast za naše Zablaće i za Hrvatsku da Brad Pitt dolazi tu graditi, priča Zablaćanin Ivan Grgas Grando, koji ima kuću tik do terena na kojima će graditi američki glumac

VIDEO

Nakon što je odjeknula vijest o razvodu para Jolie-Pitt, Šibenčani su zabrinuti da će holivudski glumac odustati od investicija u tamošnje nekretnine. Mnogima je žao i što će propustiti priliku uživo vidjeti atraktivnu Angelinu Jolie (41).

Slučajno ili ne, vijest o raspadu planetarno poznate bračne zajednice došla je istodobno kad i sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika, na kojoj se odlučivalo o cjelovitim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana. Te se izmjene odnose i na terene na koje je oko bacio Brad Pitt (52), pa je područje Male Soline namijenjeno gradnji stambenih, mješovitih i ugostiteljsko-turističkih građevina, dok je na Velikoj Solini predviđen tematski park, s golf terenima i drugim sadržajima.

Riječ o terenima oko dvaju slanih jezera, nekadašnjim solanama, koja su nastale u Srednjem vijeku prokopavanjem kanala do mora i cijelo je područje nekad živjelo od proizvodnje i prodaje soli iz tih dvaju jezera. Proizvodnja soli na dvama Solinama se spominje još na prijelazu 14. i 15. stoljeća, no pretpostavlja se kako su se jezera za te svrhe koristile i davno ranije.

Zablaće je zbog tih solana nekad davno bilo jako važno šibensko prigradsko naselje. Danas tu živi nešto manje od tisuću stanovnika, a nekoliko tisuća Zablaćana je u SAD-u, Kanadi i Australiji. Vode se kao šibenska gradska četvrt, imaju poštu, Dobrovoljno vatrogasno društvo, te mnoštvo apartmana i soba u privatnom smještaju.

Najvažniji gospodarski subjekt u blizini je hotelsko naselje Solaris s kampovima i marinom. Danas su zbog Brangeline u pozornosti hrvatske i svjetske javnosti.  Zbog najavljenih investicija područje dvaju Solina već se naziva 'Mali Dubai'.

- Je, velika je to čast za naše Zablaće i za Hrvatsku da Brad Pitt dolazi tu graditi - priča nam Zablaćanin Ivan Grgas Grando, koji ima kuću tik do terena na kojima će graditi slavni američki glumac.  

Priča lokalnim dijalektom sa snažnim američkim naglaskom. On je otišao u New York s 12 godina. U Queensu je imao prijevozničku tvrtku sa 60 autobusa i limuzinama. No kako je jako mlad otišao u Ameriku vratio se u mirovinu već sa 61 godinom.

- Je, nije Brad Pitt lud. Zna on što je dobro. I ja sam proputovao dosta svijeta i mogu vam reći da je Hrvatska jedno od ljepših mjesta. Sad kad je tu došao slavni glumac, to zna čitav svijet - kaže Grgas Grando.

Iako su se u Šibeniku mnogi preplašili da bi razvod Brangeline mogao ugroziti investiciju, Zablaćani znaju da Amerikanci u braku imaju svaki svoje novce.

- Je, samo što Brad Pitt ima 'samo' 170 milijuna dolara, a za sve što se misli ovdje napraviti trebat će dvije milijarde. Ali manje je važan njegov novac od njegova dolaska. On tu ne mora ništa graditi. To su vam velike investicije. Važno je samo njegovo ime - rekao nam je Ivan Grgas Grando.

Ni njegovom susjedu Srećku Maturi (61), koji je u Ameriku otišao s 15 godina i koji će također u Zablaću provesti mirovinu, ne smeta što će u njihov mir doći teška građevinska mehanizacija. To je business, kažu. Gdje je buka tu je i novac.

- Evo gledajte, tu vam je ta Mala Solina ili blato. Tu će biti hoteli, tu apartmani, a na ovu stranu plaže. Iskopat će još jedan kanal do mora tako da će se moći doći i brodom. To su sve okolo tereni naših Zablaćana i polovicu su investitori već kupili. Ja imam 1500 četvornih metara tamo preko gdje su oni borovi. To će sad vrijediti čitavo bogatstvo - kaže nam Matura, koji je 45 godina u SAD-u, Kanadi i Australiji postavljao i servisirao klimatizacijske uređaje.

O vrijednosti krajobraza i o povijesnom značaju dvaju Solina Zablaćani puno ne razmišljaju. Imperativ je sagraditi što veći broj apartmana u što manjoj jedinici vremena i prostora. 

Iako je Brad prilikom posjeta mjestu bio nasmiješen i dobro raspoložen, mnogi su primijetili njegov odsutan i zamišljen pogled dok se odmarao na sjedištu jahte u Šibeniku. 

Šuška se kako je Pitt već tada znao da mu Angelina sprema papire za razvod. Glumac je sva dalmatinska mjesta obilazio u društvu arhitekta Nikole Bašića, prema čijem bi se projektu mini grad trebao graditi, i Želimira Belamarića, koji je doveo mnoge švicarske investitore. 

- Dobro da je generalni urbanistički plan izmijenjen baš u trenutku nakon što je Pitt odlučio investirati u ovo područje, ali to je slučajnost - kaže Bašić koji je Bradu pokazao zemljišta. Arhitekt dodaje kako mu se Brad nije ništa konkretno potužio da ima velikih problema u braku s Angelinom.

Šibenčani suosjećaju s glumcem. Pozivaju ga da čim prije dođe u Hrvatsku jer je Dalmacija puna lijepih cura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Rade Šerbedžija nam otkrio sve o novoj ulozi: 'Lijepo je glumiti na svom zagrebačkom jeziku...'
24SATA NA SETU 'VELIKOG PERICE'

Rade Šerbedžija nam otkrio sve o novoj ulozi: 'Lijepo je glumiti na svom zagrebačkom jeziku...'

Šerbedžija u 'Dnevniku velikog Perice' glumi glazbenog menadžera. 'To je na neki način 'nasljednik' Ernesta Fulira iz filma, kojeg je igrao veliki Relja Bašić', rekao je glumac za 24sata

Zvijezde za 24sata o nagradi za Lasagnu: '50.000€ je bijedno i malo! Što danas možete s time?'
DONIRAO SVE BOLNICAMA

Zvijezde za 24sata o nagradi za Lasagnu: '50.000€ je bijedno i malo! Što danas možete s time?'

Grupa Riva je dobila ručne i zidne satove, Tonči Huljić za 24sata kaže da nije iznenađen Markovom donacijom, a Mrle iz Leta 3 smatra da najviše naje*u sportaši
Svećenik opleo po Severini, ona mu odgovorila: 'Ja sam samo imala dobar seks. Želim ti isto'
REAGIRALA NA NEGATIVAN KOMENTAR

Svećenik opleo po Severini, ona mu odgovorila: 'Ja sam samo imala dobar seks. Želim ti isto'

Nakon što je Severina pozvala pratitelje da potpišu peticiju za pravo na pobačaj, našla se na meti negativnih komentara