Obavijesti

Show

Komentari 8

TV Amazonka koja je, baš kao i u mitu, više voljela žene...

TV Amazonka koja je, baš kao i u mitu, više voljela žene...
10

Xena i Gabrielle i danas su ostale pionirke lezbijskog i LGBT pokreta koje su ih, barem kad je o pop-kulturi riječ, učinile manje nevidljivima. Tisuće stranica fan-fictiona ispisane su o vezi i odnosu dviju junakinja

VIDEO

Ratnička princeza nedavno je proslavila 50. rođendan. Novozelandska glumica Lucy Lawless od 1995. do 2001. u seriji koju je, između ostalog, režirao Sam Raimi, glumila je junakinju Xenu, princezu ratnicu čije reprize gledamo na kanalu Sci-Fi.

Seriju su snimali na Novom Zelandu, a iako su je od početka okarakterizirali kao 'treš', serija je odmah dobila fanatične obožavatelje. Lucy Lawless utjelovila je ratnicu koja se za svoje prošle grijehe okajava tako da pomaže svima onima kojima je pomoć potrebna.

Lawless je svojom ulogom Xene danas neodvojivi dio pop kulture, no zanimljivo je da ona nije bila prvi izbor. Xenu je trebala glumiti britanska glumica Vanessa Angel koja se razboljela pa je pisac-redatelj-producent Robert Tapert odlučio da će ulogu preuzeti Lawless. Njih su se dvoje poslije vjenčali te imaju dva sina. Ni glumica Renee O’Connor (47), koja glumi Gabrielle, nije bila prvi izbor nego je to bila Sunny Doench koja je odustala od uloge jer nije htjela ostaviti partnera u Americi.

Xena je u originalu trebala biti plavuša, ali ju je Lawless obojila u crno. Na svoju je ruku zaključila kako bi Amazonka trebala nalikovati na tadašnju tenisku zvijezdu Gabrielu Sabatini.

- Ona je bila velika, brončana i crne kose. Dobro je da smo otišli u tom smjeru jer bi meni otpala sva kosa da sam morala ostati plava - rekla je Lawless na jednoj od dodjela nagrade Emmy. Serija, koja se većinom odigrava u staroj Grčkoj (ili nekim mjestima iz mitologije), mahom su snimali u novozelandskim nacionalnim parkovima, a tijekom godina zafrkavali su se kako nitko tijekom snimanja nije ozlijeđen.

Krenulo je s klasičnom izjavom o životinjama, da bi došlo do toga da bi na kraju epizode pisale izjave poput 'nijedna harpija nije ozlijeđena tijekom snimanja ove epizode' ili 'nijedan polinezijski konj od bambusa nije stradao tijekom produkcije, no mnogi su pleteni stolci dali svoje živote'.

Možda najveći doprinos serije bio je u tome što je tijekom vremena postalo jasno kako su Xena i njezina partnerica i desna ruka Gabrielle zapravo u ljubavnoj vezi. Ne samo da je ovo bila prva serija s ne jednom nego dvjema jakim protagonisticama, njih su dvije bile lezbijke. Ekipa serije još je tijekom snimanja hrabro priznala kako je 'gay' subkontekst namjeran te da nisu htjeli ubacivati likove važnih muškaraca da ništa ne oduzme na važnosti djevojaka i njihova odnosa. Iako tijekom serije nije bilo scena fizičkog odnosa, dvije godine nakon završetka snimanja o tome se izjasnila Lawless.

- Xena nije eksperimentirala, niti je biseksualka, panseksualka ili nešto treće. Ona je gay, a na sebe i na Gabrielle je gledala kao na brak, to vam jamčim - kaže glumica, koja tvrdi da nikad zbog toga nije imala problema u stvarnom životu.

Treba spomenuti kako je Amazonka u još nečemu bila prva, a to je baza fanova na internetu. Iako se to danas podrazumijeva, devedesetih je 'Xena' bila prva serija koja je okupila vojsku online obožavatelja i tad su krenuli forumi, grupe, internetske stranice i blogovi posvećeni obožavanju ratnice. I producenti i scenaristi poslije su rekli kako su znali 'baciti oko' na Xenin 'online community board' da vide u kojem bi smjeru s nekim likom ili radnjom bilo pametno krenuti ili kako je publika na nešto reagirala.

Lik Xene osmišljen je za prethodnu uspješnicu, seriju 'Hercules', za koju je Rob Tapert smatrao da nedostaje 'mračni i kompleksni' lik koji bi bio balans herojskom i uvijek nasmijanom Herkulu. Xena je popularnošću nadrasla seriju u kojoj se 'rodila'. Kao uzor 'Xenu' navode kreatori 'Buffy, ubojice vampira', serije 'Tamni anđeo', 'Aliasa', čak i karaktera Ume Thurman u Tarantinovu 'Kill Billu' gdje je Thurmanina 'duplerica' za najteže akcijske scene bila upravo Zoe E. Bell (39), koja je taj posao radila za Lucy Lawless na setu 'Xene'.

Xena i Gabrielle i danas su ostale pionirke lezbijskog i LGBT pokreta koje su ih, barem kad je o pop-kulturi riječ, učinile manje nevidljivima. Tisuće stranica fan-fictiona ispisane su o vezi i odnosu dviju junakinja, a zanimljivo je kako se u odnosu obožavatelja prema Xeni i Gabrielle fanovi nikad nisu zasitili ni Gabrielle, kako to sa sporednim likovima zna biti. Posebno su se toga scenaristi bojali kad je Gabrielle postala gotovo popularnija od Xene.

- Mnoge je zbunilo što ona nije bila neki bespomoćni lik, s vremenom se razvila u junakinju različitu od Xene, ali koja je bila gotovo jednako moćna i važna te je još k tome štošta naučila Xenu - rekao je jednom Taper. Kroz seriju su generacije klinaca naučile mnoge stvari o grčkoj mitologiji koje im škole, posebno na Novom Zelandu, možda nisu mogle pružiti.

© Vince Flores / AFF-USA.COM/Press Association/PIXSELL

- Nisu li oni pokrili svaki grijeh, ljudsku manu i slabost, emociju i strast, što mi više uopće možemo izmisliti a da oni nisu. I Xena vrlo pametno i zabavno vuče s tog izvora inspiracije - napisao je o seriji 1998. australski kritičar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode