Obavijesti

Show

'U 8 dana smo dobile više od 3000 ispovijesti zlostavljanih žena, pokušali su nas hakirati'

'U 8 dana smo dobile više od 3000 ispovijesti zlostavljanih žena, pokušali su nas hakirati'
8

Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inbox biti pretrpan tisućama potresnih ispovijesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi, ispričale su djevojke koje anonimno objavljuju mučna svjedočanstva žena

VIDEO

Otkako je glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog beogradskog profesora glume i redatelja Miroslava Aleksića, na Facebook stranici pokrenuta je grupa 'Nisam tražila' koja je postala platforma koja povezuje tisuće žena iz cijele regije.

POGLEDAJTE VIDEO: I hrvatske glumice su progovorile o zlostavljanju

Pokretanje videa...

Glumice i napadi 01:25

Tisuće traumatičnih priča dosad su podijelile četiri administratorice te stranice, a s obzirom na to da joj stalno prijete cyber napadi, ima i svoju web domenu. Policijske istrage su pokrenute, ona protiv Aleksića je u tijeku, a brojni fakulteti i škole pokrenule su i vlastite istrage, odnosno pozvali su studente da progovore o zlostavljanjima unutar tih institucija. 

Jutarnji list razgovarao je s Asjom KrsmanovićAnom TikvićNadine Mičić i Mateom Mavrak. To su četiri bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koje su i pokrenule čitavu stvar nakon mučne ispovijesti Milene Radulović.

Udaljen profesor zagrebačke Veterine. Studentice ga prijavile za seksualno uznemiravanje
Udaljen profesor zagrebačke Veterine. Studentice ga prijavile za seksualno uznemiravanje

Na Facebooku su ih pokušali zastrašiti, ali ne samo njih nego i sve one koji s javnosti dijele anonimne iskaze.

- Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inbox biti pretrpan tisućama potresnih ispovijesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi. Ubrzo nakon toga, stranica je bila prijavljena i time je onemogućeno slanje poruka. Bilo je i pokušaja provaljivanja u naše privatne Facebook profile, ali i to smo riješile uspješno - ispričale su djevojke. 

Dosad su, u osam dana, preko stranice 'Nisam tražila', dobile više od 3000 prijava za spolno zlostavljanje.

- Jasno nam je da je ovu temu u javnom prostoru pokrenula glumica i da su se zatim oglasile mnoge druge javne osobe, ali ne treba zaboraviti da je nasilje prisutno u svim društvenim sferama, u svim profesijama, kao što smo imali priliku vidjeti u anonimnim izjavama koje objavljujemo na našoj stranici. Upravo zato je važno da se ovoj temi pristupi na mnogo širi način te da se pokuša ustanoviti što je to u našim društvima što sprečava osobe da prijave nasilje. Važno nam je da se upotrebljava ispravna terminologija, da se ne koristi krinka novinarske objektivnosti za pokušaje relativiziranja slučajeva i da se osobama koje su doživjele nasilje da prostor da ispričaju svoja iskustva - zaključile su djevojke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin