Obavijesti

Show

Komentari 9

U 94. godini preminula je bivša prva dama SAD-a Betty Ford

U 94. godini preminula je bivša prva dama SAD-a Betty Ford
10

Supruga 38. američkog predsjednika preminula je u kliničkom centru Eisenhower u Kaliforniji. Smrt je potvrdio Chris Chase, autor biografije o bivšoj prvoj dami SAD-a

VIDEO

Prva dama Amerike bila je u razdoblju od 1974. do 1977. kad je njen suprug Gerald Ford bio američki predsjednik. Elizabeth Ann Bloomer Warren Ford, poznatija kao Betty Ford, preminula je u kliničkom centru Eisenhower u Kaliforniji, u dobi od 93 godine. Smrt je potvrdio Chris Chase, autor biografije o bivšoj prvoj dami SAD-a. 

Divili su joj se jer je uspjela pobijediti ovisnost o alkoholu i lijekovima protiv bolova na koje se 'navukla' nakon što je ukliještila živac i liječnik joj ih je prepisao kako bi lakše podnijela ozljedu. Osnovala je najpoznatiju kliniku za odvikavanje od ovisnosti koju je nazvala Betty Ford. Od otvorenja klinike 1982., svoje probleme tamo su rješavale brojne poznate osobe. Lindsay Lohan, Chevy Chase, Kelsey Grammer, Elizabeth Taylor, Anna Nicole Smith, Ozzy Osbourne, Drew Barrymore, Johnny Cash, Liza Minnelli, Billy Joel i David Hasselhoff samo su neki od estradnjaka koji su u klinici dobili pomoć koja im je trebala.

- Voljela sam alkohol. Kad sam pila uvijek mi je bilo toplo. I tablete su mi bile jako drage. Uz njih su nestale sve moje boli i napetosti - napisala je Betty u svojim memoarima. 

Miljenica javnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sućut su obitelji zbog smrti već izrazili bivši predsjednici George Bush, George W. Bush i Jimmy Carter te bivša prva dama Nancy Reagan. I aktualni američki predsjednik Obama izrazio je žaljenje zbog smrti gospođe Ford.

- Bila je Jerryjev oslonac u vremenima kad mu je bilo najteže i kad je morao donijeti odluke koje će zauvijek ostaviti traga u američkoj povijesti. Toga smo svi svjesni, ali ipak, najviše simpatija osiguralo joj je priznanje da treba pomoć i dijeljenje problema osobne prirode s javnošću kako bi svima dala do znanja da je pogriješila i da joj je teško - rekla je Nancy Regan.

Uz alkoholizam, Betty se borila i s rakom. Bila je prva žena u Americi koja je pričala o tome. Javnost ju je pratila tijekom cijele bolesti koju je 1976. nakon dvije godine terapije uspjela pobijediti. Njeno oboljenje podiglo je razinu osviještenosti o toj bolesti kod žena.

- O mojoj se bolesti pričalo samo zato što sam bila predsjednikova supruga, dok su se druge žene s rakom borile daleko od očiju medija. Ipak, drago mi je da se o mojoj bolesti pisalo jer sigurna sam da je povećanje osviještenosti spasilo barem jedan život, ako ne i više njih - rekla je Betty u intervjuu za časopis Time. 

Najveća podrška suprugu

Kad je Gerald Ford 1976. izgubio na predsjedničkim izborima, Betty je pročitala njegovu izjavu za medije jer je on izgubio glas tijekom kampanje i bio je shrvan. U prosincu 2006. bivši američki predsjednik preminuo je u dobi od 93 godine. Betty je obavijestila javnost da je njen suprug preminuo. Dok je bila prva dama, a i u razdoblju nakon toga, bila je istaknuta zagovornica jednakosti prava žena i isticala je potrebu uključivanja nježnijeg spola u političke procese. Suprug ju je u tome podržavao zbog čega su ga članovi Republikanske stranke kritizirali, a časopis Time 1975. ju je proglasio ženom godine.

'Je li to žena za predsjednika?'

Prije braka s bivšim američkim predsjednikom, Betty je bila udana za Williama C. Warrena kojeg je poznavala od svoje 12. godine. Bio je alkoholičar i dvije godine prije nego su se rastali bio je u komi. Betty je brinula o njemu iako nije htjela biti s njim. Konačno su se rastali 1947. godine. Nisu imali djece. Za godinu dana udala se za Geralda Forda. Kad su se vjenčali, mnogi su govorili kako će Fordovoj političkoj karijeri škoditi brak s razvedenicom, bivšom plesačicom i modelom. Betty i Ford imaju četvero djece: Michaela, Jacka, Stevena i Susan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'