Obavijesti

Show

Komentari 8

U 'Zvjezdanim stazama' jedino Stephen Hawking glumio sebe

U 'Zvjezdanim stazama' jedino Stephen Hawking glumio sebe
7

Za potrebe serije, smišljen je klingonski jezik koji je jedan od najraširenijih izmišljenih jezika. Na internetskoj tražilici Google može se odabrati da jezik sučelja bude klingonski

VIDEO

Na današnji dan prije 52 godine emitirana je prva epizoda legendarne serije 'Zvjezdane staze: Originalna serija'. Ovu američku znanstveno fantastičnu seriju napravio je Gene Roddenberry, koji je preminuo u 71. godini života. Emitiranje je trajalo do 3. lipnja 1969., a u tri sezone ukupno ima 79 epizoda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🚀📷 from @spockthevulcann

A post shared by Star Trek (@startrekgram) on

Na osnovu originalnih serija snimljeno ih je još: 'Nova generacija', 'Deep Space', 'Voyager', 'Enterprise' te se prošle godine počela emitirati 'Discovery'. Nastalo je i jedanaest filmova, ali i mnoštvo računalnih igara i knjiga. 

Pixsell

Mnoge tehnologije iz serije su danas inspiracija i tema za razmišljanje znanstvenika. Stephen Hawking, koji je preminuo u ožujku u 77. godini, bio je poznati obožavatelj serijala. Čak se i pojavio u jednoj epizodi 'Nove generacije' gdje je glumio sam sebe, dok su svi ostali glumci i poznate osobe imali uloge različitih izvanzemaljaca. 

U serijalu 'Zvjezdane staze: Voyager' pojavili su se Dwayne 'The Rock' Johnson (46) i Jason Alexander (58), a u 'Novoj generaciji' Ashley Judd (50) i Kirsten Dunst (36). 

Za potrebe serije, smišljen je klingonski jezik koji je jedan od najraširenijih izmišljenih jezika. Na internetskoj tražilici Google može se odabrati da jezik sučelja bude klingonski. 

Originalna serija prati pustolovine posade međuzvjezdanog broda 'Enterprisea' pod zapovjedništvom kapetana Jamesa Tiberiusa Kirka kojeg je utjelovio William Shatner (87).

Uz njega, glumili su još Leonard NimoyJames Doohan, DeForest Kelley, George Takei (81), Walter Koenig (81) i Nichelle Nichols (85). Posada je za zadatak imala istraživanje svemira tijekom kojeg su proživjeli mnoge pustolovine u svemiru.

Serija je dosegla veliku popularnost, pa je američka svemirska agencija NASA svoj prvi funkcionalni Space Shuttle nazvala 'Enterprise' u spomen Kirkova broda. 

VIDI OVO: Koji horoskopski znak je najbolji u krevetu?

VIDI OVO! 7 razloga zašto je masturbacija zdrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao