Show

Komentari 22

Ukrao pjesmu: Goran Bregović platio milijun € zbog plagijata?

Ukrao pjesmu: Goran Bregović platio milijun € zbog plagijata?

Bregu je prije desetak godina navodno tužio francuski glazbenik Enrico Macias koji je tvrdio da je Goran u filmu 'Arizona Dream' E. Kusturice iskoristio njegovu glazbu

Francuski sud proglasio je Gorana Bregovića (65) krivim za plagiranje pjesme te je određeno da mora isplatiti Enricu Maciasu (76) milijun eura jer je njegovu pjesmu iskoristio kao svoju u filmu 'Arizona Dream' Emira Kusturice, piše srpski Kurir.

Brega je navodno kaznu i platio te je tako postao prvi glazbenik s ovih prostora koji je platio tako veliku odštetu za plagiranje pjesme.

- Bregović nije jako na koži osjetio ovaj gubitak jer se CD s glazbom iz filma prodavao i u Americi pa je zaradio čak sedam milijuna eura - rekao je dobro obaviješten izvor za srpski Kurir.

Priču je potvrdio i sam Kusturica koji je zbog tog slučaja navodno prekinuo dugogodišnje prijateljstvo s Bregovićem.

- Brega je jedan običan lopov, vješt lopov. Ja sam toga postao svjestan onog trenutka kada me nazvao Iggy Pop i rekao mi da kakav je to način da on sudjeluje u glazbi koja već postoji, koja se potpisuje kao autorska, a ukradena je. Evo, Enrico Macias je tužio - rekao je Kusturica svojevremeno u jednoj emisiji na TV B92.

Bregini plagijati

Jesam, krao sam muziku, ali to nije lako, da je to lako, svatko bi to radio, rekao je jednom prilikom Bregović, kojega ne brine što ga od početka karijere prati glas kao vrhunskog 'reciklatora tuđih hitova'.

Priče o plagijatima počele su već sa prvim albumom Bijelog dugmeta 'Kad bi bio bijelo dugme' gdje je pjesma 'Ne spavaj mala moja muzika dok svira' u dijelovima jako slična hitu 'Rock And Roll Music' Chucka Berryja.

Nadalje, 'Blues za moju bivšu dragu' neobično nalikuje pjesmi Led Zeppelina 'Since I've Been Loving You', a u pjesmi 'Patim evo deset dana' našli su se elementi pjesme 'Tush' grupe ZZ Top.

U službenim biografijama čak i piše da je Goran na početku karijere bio inspiriran glazbom Led Zeppelina i grupe Deep Purple koju je kombinirao s elementima narodne muzike s ovih prostora, a to se itekako čulo u nekim od njegovih najvećih hitova.

Osim Amerikanaca, 'posuđivao' je i od Rusa pa je tako u pjesmi 'Hajdemo u planine' preuzeo refren iz ruske narodne pjesme 'Horoš maljčik' u izvedbi Olge Jančevecke.

Lista ide dalje pa su na popisu 'sumnjivih' ostvarenja i pjesme 'Šta bi dao da si na mom mjestu' koja nalikuje pjesmi 'I Am The Dance Of Ages' benda Argent, 'Padaju zvijezde' koju mnogi uspoređuju s Van Halenovim hitom 'Jump', 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo' za koju se govori da je plagijat pjesme 'Eye of The Tiger' grupe Survivor i 'Zamisli' u kojoj su navodno pokradeni Red Hot Chili Peppersi i njihov hit 'Jungle Man'.

Da Brega nema problema sa svojim imidžem plagijatora pokazao je i izjavom iz 1984. godine kada je rekao:

- Više ne znam točno što je moj imidž, ali ako mi vjeruju, onda mi vjeruju oni kojima se uklapam u sliku idealnog Jugoslavena, lopuža koju nisu uhvatili. Kad kažeš da je netko pošten i dobar, to Jugoslavenima zvuči kao 'malo tupav i nije shvatio situaciju'. Oni koji su taj moj imidž popušili, mislim da mi vjeruju.

Nabrojali smo samo neke od pjesma za koje se priča da ih je Brega plagirao, a na popisu se još nalaze i 'Ružica si bila', obrada narodne pjesme iz Međimurja 'Rožica sem bila', 'Kad zaboraviš juli', u kojoj je 'posuđen' refren iz pjesme 'Don't Let The Sun Go Down On Me' Eltona Johna te mnoge druge.

Najčitaniji članci