Obavijesti

Show

Komentari 25

Ulogom časne sestre Edita Majić zauvijek se oprostila od glume

Ulogom časne sestre Edita Majić zauvijek se oprostila od glume
13

Editu Majić publika pamti kao sjajnu karakternu glumicu, a kolege i prijatelji kao iznimno osjećajnu osobu, pa ih ne čudi to što je prije 17 godina odlučila otići u samostan

VIDEO

Edita Majić rođena je 24. siječnja 1970. i u nedjelju slavi 51. rođendan. Bila je mlada zagrebačka izvanserijski talentirana glumica koja je 2004. iznenadila mnoge kolege i znance odlukom da se zaredi.

Oni koji su je bolje poznavali, kasnije će reći da je to bio šok samo onima koji je nisu dobro poznavali. U kuloarima se nagađalo da se želi zarediti jer je ovisna o opijatima i zbog nesretnih ljubavi. No uski krug bliskih prijatelja i rodbina znali su za njezinu čvrstu odluku da ostatak svog života posveti duhovnom životu u najstrožem karmelićanskom redu u Španjolskoj.

- Nije odluku donijela preko noći. Takve životne odluke ne donose se iz inata ili hira. Edita nije nikad bila površna osoba, svemu je pristupala temeljito i studiozno, pa tako i vjeri - rekla je jedna od njezinih bliskih prijateljica i dodala da se za odlazak pripremala pet godina.

Edita Majić: 'Već sa 16 godina sam poželjela biti časna sestra'
Edita Majić: 'Već sa 16 godina sam poželjela biti časna sestra'

Rođena je u Splitu, a njezina majka razvela se od Editina oca kad je Edita bila jako mala. Majka se preudala kad su Editi bile dvije ili tri godine i poočima je odmah prihvatila kao oca, a i on nju kao vlastitu kćer. U tom braku dobila je dva polubrata koje je Edita obožavala, a poočim je Editi uvijek pomagao i brinuo se o njoj, pa su funkcionirali kao dobra obitelj. Editin prvi odabir studija bilo je slikarstvo na Pedagoškoj akademiji u rodnom gradu.

No jednako tako mogla je studirati i pjevanje i glumu jer je bila, kako tvrde prijatelji iz mladosti, doista prava umjetnička duša. Prekinula je studij slikarstva u Splitu da bi ga zamijenila Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a onda se opet vratila u Split da bi tamo odigrala svoju prvu veliku ulogu. Pozvala ju je redateljica Nenni Delmestre i dala joj glavnu ulogu u predstavi “Salome”. Već 1999. na Pulskom filmskom festivalu nagrađena je Zlatnom Arenom za sporednu ulogu u filmu Ognjena Sviličića “Da mi je biti morski pas”.

U Teatru &td zaigrala je u predstavi “Gorki gorki Mjesec”, koju je režirao Petar Selem. Uz Božidara Alića u ulozi Franza, Edita je utjelovila nezaboravnu tragičnu Rebeccu. Za nju je s 25 godina dobila Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju mladu glumicu i najavila blistavu karijeru. U idućih nekoliko godina slijedilo je još nekoliko priznanja, od nagrade na Festivalu malih scena u Rijeci, preko Dana satire u Kerempuhu, do Nagrade “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca u Vinkovcima 2002. godine.

Privatni album

Dvije godine kasnije objavila je da napušta Hrvatsku. Odabrala je samostan svetog Josipa u španjolskom gradu Avili, rodnom gradu najpoznatije mističarke Svete Terezije Avilske, koja je stoljećima bila inspiracija mnogim slikarima, piscima i pjesnicima. Za života u 16. stoljeću osnovala je red u kojem su ona i sljedbenice živjele skromno u kontemplaciji, odričući se potpuno svih blagodati suvremenog života.

Gradić Avila smješten je 70-ak kilometara sjeverozapadno od Madrida. Krenula je na intenzivni tečaj španjolskog jezika i svladala ga u roku godinu dana. Zadnja predstava bila joj je “Kroatenlager” Zlatka Viteza u kojoj je igrala časnu sestru i na kraju je održala kratki govor te blagoslovila publiku. Bio je to ujedno njezin oproštaj od glumačke karijere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...