Show

Komentari 2

Umro južnoafrički glazbenik: Pjevao na Mandelinom obredu

Umro južnoafrički glazbenik: Pjevao na Mandelinom obredu

Ovaj je glazbenik spojio zapadnu i Zulu glazbu, a njegov je najpoznatiji hit 'Asimbonanga', koji je objavljen 1987. Ujedno je taj hit bio posvećen južnoafričkom političaru Nelsonu Mandeli

Johnny Clegg, jedan od najslavnijih glazbenika u Južnoj Africi, umro je u 67. godini života, prenosi Metro

Borio se s rakom gušterače, a vijest o njegovoj smrti objavio je njegov dugogodišnji glazbeni menadžer Ronny Quinn. Kaže da je glazbenik umro u svojem domu u Johannesburgu okruženom obitelji. 

- Pokazao nam je kako se prilagoditi i prihvatiti druge kulture bez gubitka identiteta - dodao je Ronny, rekavši da je Johnny ostavio duboke otiske u srcima svake osobe koja sebe smatra Afrikancem. 

Ovaj je glazbenik spojio zapadnu i Zulu glazbu, a njegov je najpoznatiji hit 'Asimbonanga', koji je objavljen 1987. 
Posvetio ga je južnoafričkom političaru i prvom predsjedniku Južnoafričke Republike Nelsonu Mandeli.

Također, Ronny je 2013. pjevao na Mandelinom obredu.

Rođen je u Manchesteru, a kao dijete preselio se u Zimbabwe sa svojom majkom. U Johannesburgu je kao tinejdžer upoznao Zulu migrante - crnačko ratničko pleme, od kojih je počeo dobivati satove gitare.

Johnny je bio poznat kao politički aktivist koje je kršio zakon o glazbi tako što je svirao s crnim glazbenicima u doba rasne segregacije  u Južnoj Africi, a potom je njegova glazba bila zabranjena na Južnoafričkom radiju do 1994.

Tijekom 1980-ih stekao je slavu diljem Europe i Sjeverne Amerike, a njegova pjesma 'Dela' korištena je u filmu 'George of the Jungle' glumca Brendana Frasera (50) 

Rak mu je dijagnosticiran tijekom 2015. te je odlučio smanjiti broj javnih nastupa tijekom liječenja. Krajem 2017. započeo je oproštajnu turneju pod nazivom 'Final Journey' te je prošao 12 gradova u Sjevernoj Americi i vratio se u Afriku.

Najčitaniji članci