Obavijesti

Show

Komentari 30

Ususret 85. Oscaru: Ovo bi mogla biti povijesna dodjela...

Ususret 85. Oscaru: Ovo bi mogla biti povijesna dodjela...
8

Američka filmska akademija odlučila je da će ove godine ceremoniju Oscara voditi Seth MacFarlane. Također, tijekom ceremonije odat će se počast Jamesu Bondu

VIDEO

U nedjelju će se u Kodak Theatreu u Los Angelesu održati 85. dodjela Oscara, najprestižnije filmske nagrade. Povijesna drama Stevena Spielberga Lincoln ima najviše nominacija, njih čak 12, uključujući i nominaciju za najbolji film te najboljeg glumca. 

A upravo Daniel Day-Lewis, koji je utjelovio Abrahama Lincolna, ima priliku ući u povijest Akademije. Naime, u svojoj riznici ima već dva zlatna kipića za glavnu mušku ulogu, za filmove 'My Left Foot: The Story of Christy Brown' (1989.) i 'There Will Be Blood' (2007.). S trećim Oscarom postao bi prvi glumac kojem je to uspjelo. Jack Nicholson također ima tri Oscara, ali jedan od njih bio je za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Terms od Endearment' iz 1983. godine.

Daniel Day-Lewis još po jednom kriteriju mogao bi ući u povijest Akademije i to kao prvi glumac koji je dobio Oscara glumeći američkog predsjednika.

Ništa bolje od glumaca koji su glumili predsjednika nisu prolazile ni glumice u ulozi prvih dama. Sally Field tek je druga koja je uopće nominirana za najbolju sporednu glumicu. Prije nje to je uspjelo samo Joan Allen za ulogu Pat Nixon u filmu Olivera Stonea 'Nixonu'

Nastarija ili najmlađa dobitnica Oscara

Nagrada za najbolju glumicu bit će posebno zanimljiva jer bi mogli dobiti najmlađu, ali i najstariju dobitnicu Oscara ikada. Emmanuelle Riva za ulogu Anne u filmu 'Amour' dobila je nominaciju za Oscara u 85. godini. Dosadašnja najstarija dobitnica zlatnog kipića bila je Jessica Tandy koja je u 80. godini dobila nagradu za ulogu Daisy Wertham u filmu 'Driving Miss Daisy'.

Quvenzhané Wallis ima samo devet godina i ukoliko dobije Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu 'Beasts of the Southern Wild' postat će najmlađa dobitnica Oscara ikada. Ujedno, mogla bi postati druga Afroamerikanka nakon Halle Berry 2001. godina koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

'Beasts of the Southern Wild' po još jednom kriteriju mogao bi ispisati povijest Oscara. Benh Zeitlin sa 30 godina mogao bi postati najmlađi režiser dobitnik Oscara. Iako nije najmlađi ikad nominiran (John Singleton imao je 24 godine kada je bio nominiran za 'Boyz in the Hood'), dvije je godine mlađi nego što je to bio Norman Taurog kada je primio Oscara 1931. godine za film 'Skippy'.

'Silver Linings Playbook' nominiran u sve četiri glumačke uloge

Rijetko se kad dogodi da jedan film ima nominaciju u sve četiri glumačke kategorije (glavni glumac/glumica, sporedni glumac/glumica), ali upravo su Bradley Cooper kao Pat, Jennifer Lawrence kao Tiffany, Robert De Niro kao Pat Sr. i Jacki Weaver kao Dolores uspjeli to priskrbiti filmu 'Silver Linings Playbook'. Nikad nijedan film nije pobijedio u sve četiri kategorije, a teško je povjerovati da će to biti slučaj na 85. dodjeli Oscara. 'Silver Linings Playbook' u slučaju da ne osvoji nijednu od ovih prestižnih nagrada mogao bi se naći u društvu filmova 'Sunset Blvd.' i 'My Man Godfrey' koji su također imali po četiri nominacije, ali bez ijedne pobjede.

Denzel Washington za povijest

Denzel Washington s ulogom pilota Whipa Whitakera u filmu 'Flight' ima priliku da postane prvi Afroamerikanac koji je dva puta dobio Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu. S nominacijom za 'Flight', Washington je već postavio jedan rekord. On sada ima šest nominacija i dvije pobjede, više nego bilo koji drugi Afroamerikanac u povijesti Akademije.

Francuski jezik ne privlači Akademiju?

Nikad nijedan film u kojem su glumci govorili francuski jezik nije osvojio Oscara. 'The Artist', koji je prošle godine osvojio Oscara, imao je francusku produkciju i režiju, ali glumci nisu govorili francuski nego engleski. 'Amour' je ove godine nominiran za najbolji film, ali je teško očekivati da će Akademija odlučiti za njih, već će im vjerojatno dati 'utješnu' nagradu kao najboljem stranom filmu.

U kategoriji animiranog filma nominirani su 'Brave', 'Frankenweenie', 'ParaNorman, 'The Pirates! In an Adventure with Scientists!' i 'Wreck-It Ralph'. Teško je predvidjeti tko će pobijediti, a uspije Oscara dobiti film 'Brave', režiserka Brenda Chapman postala bi prva žena koja je osvojila Oscara u toj kategoriji.

'Family Guy' vodi priredbu

Američka filmska akademija odlučila je da će ove godine ceremoniju Oscara voditi Seth MacFarlane, koji je kreator popularne animirane serije 'Family Guy' te autor ovogodišnjeg filmskog hita 'Ted'.

Odavanje počasti Jamesu Bondu

Organizatori ovogodišnjeg Oscara odlučili su tijekom ceremonije odati počast 50. rođendanu Jamesa Bonda, samo što još uvijek nije poznato na koji način će to učiniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni