Obavijesti

Show

Komentari 0

Uz ovakvu diskografiju ne čudi što su najpopularniji bend ikad

Uz ovakvu diskografiju ne čudi što su najpopularniji bend ikad
7

U 50 godina karijere imaju 4 albuma na listi 100 najboljih albuma svih vremena. Prvi spot koji su Rolling Stones snimili među prvima je snimljenima u glazbenoj povijesti

VIDEO

Od prvog nastupa 12. srpnja 1962. u londonskom klubu Marquee, The Rolling Stones su izdali ukupno 29 studijskih albuma. Snimili su 17 live albuma, 30 kompilacija u suradnji s različitim diskografskim kućama, 107 singlica, 16 videoalbuma i 57 videospotova. Časopis Rolling Stone stavio ih je na četvrto mjesto 100 najboljih umjetnika svih vremena. Procjenjuje se da su tijekom karijere prodali oko 200 milijuna albuma diljem svijeta.

Kao i ostali glazbenici, Stonesi su u početku karijere objavljivali dvije verzije svakog albuma, jednu za britansko i drugu, izmjenjenu, za američko tržište. Razlika je bila u poretku pjesama, omotu albuma, a nekad je i nekoliko pjesama bilo različito. 

Prvi studijski album

Prvi studijski album 'The Rolling Stones' objavili su 16. travnja 1964. pod etiketom Decca Records. Snimali su ga pet dana u londonskom studiju Regent. Njihov tadašnji menadžer Andrew Logg Oldham inzistirao je da dečki sami pišu pjesme, no to im je išlo jako sporo. Na prvom su albumu stoga bile tri autorske pjesme: 'Tell Me (You're Coming Back)' koju potpisuju Mick Jagger i Keith Richards te 'Now I've Got a Witness' i 'Little by Little' potpisane s Nanker Phelge, pseudonimom za cijeli bend. Ostalo su bile obrade omiljenih im blues i R&B pjesama. Album je 12 tjedana bio na broju jedan britanske top liste.

'12x5', album samo za američko tržište

Prva turneja u SAD-u za Stonese je bila katastrofa. Nisu imali album koji bi se Amerima svidio i to su osjetili na vlastitoj koži. Gostovali su u showu Deana Martina i on im se rugao. Ismijavao je njihove frizure i nastup. Na turneji po SAD-u snimili su 'It's All Over Now', obradu hita Bobbyja i Shirley Womack. To im je bila prva pjesma koja je bila broj jedan na američkim ljestvicama, a 17. listopada izdali su album '12 X 5', namjenjen samo za američko tržište. Mick i Keith skladali su tri pjesme za taj album i još su dvije potpisane pseudonimom Nanker Phelge. Album je prodan u više od 500.000 primjeraka.

Prvi album Stonesa koji je prodan u više od milijun primjeraka je 'Out of Our Heads' koji su izdali 30. srpnja 1965. Na prvom mjestu američkih ljestvica bio je čak 65 tjedana.

Posljednji album s Brianom Jonesom

'Beggars Banquet' posljednji je album u čijem snimanju je sudjelovao Brian Jones. Svirao je razne instrumente, no dionice su mu većinom bile kratke jer ih nije mogao u potpunosti odsvirati jer je bio potpuno uništen od droga.

- Odsvirao je nekoliko manjih dionica na gitari, a kad bi se uhvatio harmonike usnice su mu krvarile - prisjeća se Gary Herman.  Većinu dionica na gitari Brian je odsvirao tako loše da ih je Richards morao sve ponovno odsvirati kako bi završili sa snimanjem.

Album je objavljen 6. prosinca 1968. i prodan je u više od milijun primjeraka. To je prvi album koji je producirao Jimmy Miller jer je Oldham odustao od suradnje sa Stonesima koji su, po njegovu mišljenju, u to vrijeme bili u najgorem izdanju zbog pretjeranog uživanja u drogama. Objava albuma dodatno je odgođena jer su morali raditi novi cover budući da je onaj koji je snimio Michael Joseph bio previše eksplicitan. 

Čak četiri albuma na listi 100 najboljih albuma svih vremena

Album 'Beggars Banquet' na 57. je mjestu Rolling Stoneove liste 100 najboljih albuma u povijesti glazbe. 'Exile On Main Street' koji su izdali na sedmom je mjestu iste ljestvice, 'Let It Bleed' na 32., a 'Sticky Fingers' na 64. mjestu.

Prvi live album Stonesi su izdali 10. prosinca 1966. 'Got Live If You Want It!' prodan je u više od pola milijuna primjeraka i 48 tjedana je bio na vrhu američkih top lista. 'Get Yer Ya-Yas Out!' koji su objavili 4. rujna 1970. proglašen je najboljim live albumom svih vremena. 

Video materijali

'Charlie Is My Darling' prvi je dokumentarac o Stonesima. Režirao ga je Peter Whitehead. Sniman je u rujnu 1965. tijekom koncerata Stonesa u Irskoj. Objavljeno je tek nekoliko primjeraka filma i ubrzo je povučen s tržišta. 

Prvi videospot Stonesi su snimili 1966. za pjesmu 'Have You Seen Your Mother, Baby, Standing in the Shadow?'. Režirao ga je Peter Whitehead i jedan je od prvih spotova u povijesti glazbe.

Studijski albumi

The Rolling Stones, 16. travnja 1964., Decca Records

England's Newest Hit Makers (SAD), 30. svibnja 1964., London Records

12 X 5, 17. listopada 1964., London Records

The Rolling Stones No. 2, 15. siječnja 1965., Decca Records

The Rolling Stones, Now!, 13. veljače 1965., London Records

Out of Our Heads (SAD), 30. srpnja 1965., London Records

Out of Our Heads (VB), 24. rujna 1965., Decca Records

December's Children (And Everybody's), 4. prosinca 1965., London Records

Aftermath (VB), 15. travnja 1966., Decca Records

Aftermath (SAD), 20. lipnja 1966., London Records

Between the Buttons (VB), 20. siječnja 1967., Decca Records (UK)

Between the Buttons (SAD), 11. veljače 1967., London Records

Their Satanic Majesties Request, 8. prosinca 1967., Decca Records (UK)

Beggars Banquet, 6. prosinca 1968., Decca Records (UK)

Let It Bleed, 5. prosinca 1969., Decca Records (UK)

Sticky Fingers, 23. travnja 1971., Rolling Stones Records

Exile on Main St., 12. svibnja 1972., Rolling Stones Records

Goats Head Soup, 31. kolovoza 1973., Rolling Stones Records

It's Only Rock 'n Roll, 18. listopada 1974., Rolling Stones Records

Black and Blue, 23. travnja 1976., Rolling Stones Records

Some Girls, 9. lipnja 1978., Rolling Stones Records

Emotional Rescue, 20. lipnja 1980., Rolling Stones Records

Tattoo You, 24. kolovoza 1981., Rolling Stones Records

Undercover, 7. studenog 1983., Rolling Stones Records

Dirty Work, 24. ožujka 1986., Rolling Stones Records

Steel Wheels, 29. kolovoza 1989., Rolling Stones Records

Voodoo Lounge, 11. srpnja 1994., Virgin Records

Bridges to Babylon, 29. rujna 1997., Virgin Records

A Bigger Bang, 5. rujna 2005., Virgin Records

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija