Obavijesti

Show

Komentari 0

Veliki uspjeh: Zvir u programu Filmskog festivala u Cannesu

Veliki uspjeh: Zvir u programu Filmskog festivala u Cannesu
1

Zvir je priča o tome kako se jedan lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa

VIDEO

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, uvršten je u program Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 11. do 22. svibnja. 

Riječ je o programu koji još od 1969., kada je održan prvi put, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena, otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, i ukratko, prikazuje najuzbudljivija i najinovativnija ostvarenja svjetske kinematografije. 

Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo i na neke od najuspješnijih redatelja današnjice, Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha prikazani upravo u programu Directors’ Fortnight. 

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu. Zvir je njegov drugi kratkometražni igrani film.

Zvir je realistična priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. 

Zvir o kompleksnoj temi divlje, bespravne gradnje i patrijarhalnoj sredini pokušava progovoriti narativno suptilno i sažeto, bez moraliziranja, ekonomičnim sredstvima, kroz fizički odnos oca i sina. Jednoga socijalne prilike čini očajnim i lakomim, a drugoga vlastita manguparija pretvara u svjedoka i suučesnika ljudske drame.

Autori scenarija su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma, a zanimljivo je da je u produkciji ove tvrtke snimljen još jedan kratkometražni film koji je svoju premijeru imao upravo u Cannesu, i to u službenom natjecateljskom programu ovog festivala – Ciao mama Gorana Odvorčića iz 2009. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode