Show

Komentari 434

Trogirski slavuj Vinko Coce umro je u 59. godini u Splitu

Trogirski slavuj Vinko Coce umro je u 59. godini u Splitu

Klapi Trogir priključio se 1972. i u njoj ostao do početka solo karijere 1991. godine. Klapski angažman započeo je kao prvi tenor, a kasnije se razvio u tenora solista

Vinko Coce preminuo je noćas oko ponoći u splitskoj bolnici u 59. godini života, potvrdio nam je njegov brat Duje, dodavši da je obitelj shrvana. Sprovod će biti u ponedjeljak u 16 sati na groblju u Trogiru. 

Od svibnja bio u bolnici

Trogirski tenor završio je 13. svibnja na jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split zbog teške infekcije. Bio je stabilno, kontaktirao je s okolinom, no zdravlje mu je bilo ozbiljno ugroženo jer je infekcija bila jako ozbiljna. 

Posljednji put su ga zbog infekcije na trtici operirali početkom listopada. Coce je dobio temperaturu, dosta je oslabio jer nije mogao jesti.

Iako se nakon operacije dobro osjećao, a obitelj se nadala skorom oporavku, Coce ipak nije izdržao.

Supruga Janja mu je svaki dan dolazila u posjete

- Ovo mi je bila posljednja opomena. Morat ću na dijetu i moram paziti na sebe. U bolnici sam mjesec dana, a bit ću tu još toliko. Čeka me još jedna operacija, a onda fizikalna terapija, rekao nam je Coce u lipnju kada smo ga posjetili na Odjelu za plastičnu kirurgiju splitskog KBC-a. 


Supruga Janja mu je svaki dan dolazila u posjete, a zahvaljujući njezinoj reakciji pjevač je i otišao liječniku jer se teška infekcija tada već razvila.

Cocu je iznenadilo koliko mu je ljudi tada poslalo poruke ohrabrenja. U posjeti su mu bili kolege Dražen Zečić, Alen Nižetić i Mladen Grdović.

- Vinko je čovjek velikog srca i uvijek je nastupao na humanitarnim koncertima. Zato smo sretni što sada mi njemu možemo pomoći – rekao nam je Zečić nakon koncerta na Trgu Ivana Pavla II od kojeg je Grad Trogir sav prihod od ulaznica uključujući i brojne donacije poduzetnika, građana te kolega uplatio na njegov račun.

Coce i supruga tada su apelirali na sve ljude dobre volje da mu pomognu u nabavi anti-dekubitus kreveta koji bi mu, kada ga pošalju na kućnu njegu, pomogao u što bržem oporavku. Cijena kreveta iznosila je 40.000 kuna, a pjevač i supruga planirali su ga donirati KBC-U Split nakon njegova oporavka. 

- Dođe mi da se rasplačem. Moj mali medo u bolnici je već treći mjesec. Nema snage, ali ja vjerujem u njega, svi mi vjerujemo u njega – drhtavim glasom tada nam je rekla Tereza Kesovija koja je na koncertu premijerno izvela pjesmu 'Valcer za Europu' koju su ona i Coce snimili netom prije nego što je završio u bolnici.

Na koncertu su nastupili i klape Cambi, Maslina, Sv. Juraj - HRM, Sinj, Tragos, Čiovo te Tomislav Bralić i Klapa Intrade.

Bralić se prisjetio kako je kao mladić zadivljeno slušao Vinka kako nastupa u klapi Trogir. Dodao je kako je od njega učio pjevati te je poželio svojem najdražem mentoru brzi oporavak. 

Na ovogodišnjem 53. Splitskom festivalu najavljen je nastup Zečića, Coce i klape Pasika s pjesmom “Na pučini života”, no Zečić ga je otkazao.

- Zajedno smo radili tu pjesmu i nastup bez njega ne bi bio pravi. Osjećao bih se kao da sam ga otpisao. Vinko i ja smo prijatelji i ne mogu nastupati bez njega - rekao je Zečić.

Prije odlaska u bolnicu, trpio je danima jake bolove

Prije nego što je završio na Hitnom kirurškom odjelu splitskog KBC-a, Vinko Coce danima je trpio jake bolove. Imao je temperaturu 40 Celzijevih stupnjeva, a unatoč zdravstvenom stanju nastupao je na predizbornom skupu na splitskim Brdima.

Nekoliko dana poslije trogirski pjevač je pokazao supruzi Janji gdje ga boli. Čim je vidjela ranu na trtici, “spremila” ga je u automobil i odvezla na Hitnu. Liječnici su ga odmah operirali i smjestili ga na jedinicu intenzivnog liječenja. Pjevača su potom spojili na aparate kako bi mu mogli pratiti vitalne funkcije. Vrlo teška infekcija gotovo mu je ugrozila život. Liječnici su mu svaki dan čistili ranu, a potom je uslijedila još jedna operacija.

Zbog pretilosti je imao problema s krvnim tlakom, srcem i imao je dijabetes

Supruga ga je godinama poticala da krene na dijetu, da se više kreće i da ustraje, ali Vinko bi nakon nekoliko dana ili tjedana ponovno posustao. Pokušavao je s raznim dijetama, tretmanima, išao je i u slovensku kliniku na kuru mršavljenja, ali životni ritam u kojem je često mijenjao noć za dan uvijek bi uzimao svoje. Nakon što bi odustao od dijete, nakupio bi dodatne kilograme i tako se godinama vrtio u krug. 

- Neću mu više dopustiti da u novinama govori kako je počeo s dijetom, a onda deset dana nakon toga ima još više kilograma - rekla je tada njegova supruga. 

Zbog pretilosti ga je počeo mučiti krvni tlak, imao je problema sa srcem i dobio je dijabetes.

- Ovoga puta je ozbiljna situacija i više nema opravdanja – rekla je tada njegova supruga Janja.

I ona i Vinkov brat Duje, plašili su se najgoreg i bili su puni riječi zahvale za liječnike i medicinsko osoblje koje je, kako su rekli, uložilo velike napore da se pjevačevo stanje stabilizira i da se oporavi u tako brzom roku.

Godinama imao problema s kilogramima

Pjevač je u svibnju 2012. godine otkrio da je početkom godine otišao u Slovenske toplice kako bi smršavio jer mu je bilo nemoguće odoljeti hrani u rodnom Trogiru.

- Svi prijašnji pokušaji bili su zapravo neozbiljni. Supruga me puno naučila o zdravoj prehrani, ali čim sam se vratio u Trogir i sjeo u konobu, sve je tada palo u vodu - priznao je tada.

Otkrio je da se odrekao alkohola i cigareta i dodao da je prestao piti i bevandu uz omiljene srdele.

Pjevač je godinama imao problem s pretilošću. U prosincu 2011. godine priznao je da mu je krvna slika loša te da uz dijabetes ima visok tlak. Zbog pretjerane težine imao je problema sa srcem pa mu je terapija bila strogo liječnički kontrolirana.

- Bilo mi je teško kad sam bio gladan. Iscrpljen sjeo bih na krevet i tužno razmišljao o janjetini - otkrio je tada pjevač i dodao kako je zbog strogog režima ponekad jeo skrivećki.

Sa suprugom Janjom u braku je bio 33 godine

Svaki slobodan trenutak provodio je na imanju na kojem ima 200-tinjak maslina dok se zimi povlačio na kopno i odlazio u lov, no nije volio i želio ubijati životinje pa je pucao u glinene golubove. 

- Lovim samo na ravnim mjestima. Ondje se ne bih smio polomiti. Druženja s lovcima uvijek su vesela, ali još su mi draže njihove delicije - rekao je jednom.

Sa suprugom Janjom u braku je bio 33 godine.

- Tad nisam bio popularan. Na plesnjaku sam je zamolio za ples. Tresle su mi se noge i sav sam drhtao od treme - priznao je jednom.

Par nema djece.

Nije mu se ostvarila dugogodišnja želja da postane otac

Pjevač je 2009. godine otkrio da su supruga i on punih 20 godina pokušavali dobiti dijete i zaključio da su današnje metode potpomognute oplodnje drugačije iako se ne razlikuju u proceduri.

- Vjerujem da će većina parova, kao što smo moja supruga Janja i ja, pokušati sve ne bi li dobili toliko željeno dijete. Kada smo mi krenuli po pomoć, a to je bilo 80-tih godina nije bilo metoda kao danas. A prošli smo sve moguće: od Zagreba, Slovenije do Rima, čak i alternativu. Bili smo kod cijenjenih stručnjaka dr. Šimunića, Kurjaka i Jukića, ali nažalost nismo uspjeli - rekao je.

Zbog godina i zdravlja odustali su 2000. godine kad su imali posljednji pokušaj kod doktora Šimunića.

- Kada smo shvatili da jednostavno ne ide, pomirili smo se da nećemo imati vlastito dijete. Mnogi su nam predlagali da ga posvojimo, ali zbog prirode mog posla nekako nisam mogao dopustiti da sve padne na teret ženi. Ipak, svojevrsna satisfakcija su nam nećaci koje jako volimo i o kojima jako brinemo - priznao je tada Coce.

S 15 godina je postao tenor u kvintetu Mali Kanti

Vinko Coce rođen je 22. prosinca 1954. godine u Trogiru. Njegov glazbeni talent uočen je već u osnovnoj školi. U dobi od 13 godina počeo je s vježbanjem solfeggia kod maestra Marinka Lukasa dok je s 15 godina postao tenor u kvintetu Mali Kanti.

Nakon završene Obrtne škole počinje raditi u trogirskom brodogradilištu, no ne odustaje od pjevanja. Klapi Trogir priključio se 1972. godine i u njoj je ostao sve do početka svoje samostalne karijere 1991. godine. Klapski angažman započeo je kao prvi tenor, a kasnije se razvio u tenora solista.

Surađivao je s vrsnim pedagozima i glazbenicima kao što su Ljubo Stipišić, Josip Veršić, Eduard Tudor, Silvije Bombardelli, Nikola Žličar, Duško Tambača, Loris Voltolini, Nikola Buble, Joško Ćaleta i drugi. Paralelno s pjevanjem u klapi, Coce je 80-ih godina svoj talent brusio u splitskoj glazbenoj školi "Josip Hatze" na odjelu solo pjevanja kod profesorice Branke Ristić. 

Krajem 80-ih završava sa školovanjem, a 1983. godine postaje zborski tenor u profesionalnom mješovitom zboru splitskog HNK-a u kojem je sljedećih pet godina pjevao cjelovit operni repertoar i nastavio s radom u klapi Trogir. 

Pjevao je s Lucianom Pavarottijem

U tom vremenu često je pjevao i pojedine tenorske dionice u zagrebačkom HNK-u, no uskoro dobiva ponudu da asistira u zboru teatra Comunale iz Firence, gdje u operi Boris Godunov, izvedenoj pod ravnanjem maestra Seiji Ozawe, pjeva s Lucianom Pavarottijem.

- Neostvarena želja mi je bila s Pavarottijem pojesti špagete u nekoj od trogirskih konobi. Nažalost, to nisam nikad dočekao - izjavio je jednom.

Prestaje s klapskim angažmanom i 1991. godine počinje sa samostalnom karijerom. Četiri godine kasnije cijela klapa Trogir prestaje s radom. Tijekom rata je nastupao diljem zemlje i inozemstva na raznim prosvjedima protiv rata i pružao potporu braniteljima na mnogim humanitarnim koncertima.

Započeo je suradnju s Nenom Ninčevićem i Joškom Banovom i 1993. godine snimio svoj prvi album 'Mirno spavaj, ružo moja'. Te godine osvaja i Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom "Sićaš li se, Lungomare" dok sljedeće godine nastupa na Dori s pjesmom "Zlato moje".

Uskoro s klapom Trogir dobiva Porina za pjesmu "Kora kruha u vinu" i to kao priznanje za rad na polju njegovanja i unaprijeđenja tradicionalnog klapsko-dalmatinskog pjevanja. 

Dvije godine nakon objavljivanja prvog albuma, objavljuje drugi album 'Mama, adio' iz 1995. godine. Klapa Trogir ponovno se okupila na 40. godišnjicu svog djelovanja što je obilježeno monografijom "Povratak iskonu", autora Stanka Geića. Klapa nastavlja s daljnjim obradama glazbenih djela iz ciklusa Narodno blago grada Trogira, u okrilju KUD-a Kolo. Snimio je i nekoliko antologijskih kompozicija karakterističnog dalmatinskog melosa, uključujući  "Ribare" te duet sa Zoricom Kondžom "Sto mandolina".

Postao je član Hrvatske glazbene unije i dobio status slobodnog umjetnika

Coce 2000. godine postaje članom Hrvatske glazbene unije i dobiva status slobodnog umjetnika, a osim toga bio je i stalni član komornog zbora samostana benediktinki sv. Nikole u Trogiru. Iste godine objavio je svoj treći album 'Dalmacija, more, ja i ti', a dvije godine kasnije četvrti album pod nazivom 'Ane, jel'te baca'.

U lipnju 2003. godine u rodnom Trogiru organizirao je koncert "Vinko i prijatelji", na kojem su nastupili Oliver Dragojević, Klapa Trogir, klapa Tragos i grupa Delfini. U kolovozu iste godine organizirao je predstavljanje svjetskih, manje poznatih tenora, pod nazivom "Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora", uz medijsku pozornost i pokroviteljstvo predsjednika RH Stipe Mesića. Natjecanje se organiziralo do 2006. godine na trogirskoj ljetnoj pozornici.

Te godine izdao je svoj peti albuma pod nazivom 'More sinje'. 

Prije pet godina na Poljudu je proslavio 40. godina karijere

Na velikom spektaklu 'Ne damo te pismo naša' 2008. godine pred desetak tisuća obožavatelja na splitskom Poljudu, Coce je obilježio 40 godina karijere. Spektakl je otvorio pjesmom “Da je meni s tobom kroz pasike” koja je obilježila početak njegove solo karijere, a publiku je posebno razgalio i pjesmom “Dalmacijo, sve ti cvitalo”. Na pozornici su mu se pridružili i brojni prijatelji, operne pjevačice Tomislava Miše i Antonija Mirat, Đani Stipaničev, Marijan Ban i brojne klape.

Posebno iznenađenje bila je prva Cocina izvedba nove Hajdukove himne “Za te uvik mora biti” koju potpisuje Denis Batinović Pekma, autor navijačke pjesme “Kada umrem umotan u bilo”.

- Baš ovdje na Poljudu, 1993. godine, počela je moja solo karijera - rekao je tada Coce.

U njegovom opusu pjesama nalaze brojne hitovi poput 'Vilo moja', 'Ribari' , 'More li', 'Mirno spavaj ružo moja', 'Kada umren umotan u bilo', 'Sićaš li se, Lungomare', 'Dalmacijo, sve ti cvitalo', 'Da je meni s tobom kroz pasike', 'Dalmacija, more, ja i ti' i brojni drugi.

Vrhunac karijere doživio je velikim koncertom  „Vinko Coce i  prijatelji“ u kolovozu 2009. godine na punom stadionu Poljud, u sklopu spektakla „Ne damo te pismo naša“. Iste godine s klapom Maslina imao je koncertnu turneju po najvećim slovenskim gradovima.

Pjevali za bolesnog prijatelja: Za Cocu prikupili 100 tisuća kn

Najčitaniji članci