Show

Komentari 10

Vječna debata: Je li film 'Umri muški' najveća božićna priča?

Vječna debata: Je li film 'Umri muški' najveća božićna priča?

Magazin Forbes je prvi nastavak filma prije nekoliko godina proglasio 'najbožićnijim' filmom svih vremena iako je prepun akcije, krvi, terorista i psovki

Svake godine se za zimske blagdane vodi rasprava je li 'Umri muški' (1988.) božićni film. Premda ga brojni portali svrstavaju na listu najboljih božićnih ekranizacija, neki filmofili nisu baš uvjereni da mu je mjesto na tim listama.

Magazin Forbes je tako prvi nastavak filma prije nekoliko godina proglasio 'najbožićnijim' filmom svih vremena iako je prepun akcije, krvi, terorista i psovki.

Radnja filma se odvija za Badnjak kad John McClane (Bruce Willis) dolazi u Los Angeles kako bi proveo blagdane s obitelji. Zgradu korporacije za koju radi njegova supruga, sasvim neočekivano preuzme grupa međunarodnih terorista na čeku s Hansom Gruberom (Alan Rickman), a sve kako bi se dočepali 600 milijuna dolara obveznica iz dobro čuvanog sefa korporacije. Iako je FBI pozvan da riješi slučaj, John McClane dolazi na mjesto radnje kako bi spasio svoju suprugu i obračunao se s teroristima.

- Najbožićnije ostvarenje ikada je film u kojem se ne radi o Božiću, niti je premijeru imao na Božić, no gledatelji ga s tim blagdanom povezuju - kaže kritičar Mike Hann.

Prošlo je više od 30 godina od snimanja ovog kultnog akcijskog filma, a filmski studio Fox 20th Century odlučio je stati na kraj svim raspravama. Napravili su novi trailer za 'Umri muški', predstavivši ga kao zabavni flim prepun blagdanskog duha.

I glavni glumac Bruce Willis (64) reagirao je na novi trailer i polemike oko filma.

- Umri muški je božićni film - zaključio je Bruce koji u filmu igra Johna McClanea.

Scenarist Steven E. de Souza (71) također se uključio u debatu i krenuo uvjeravati fanove da je 'Umri muški' zapravo božićni film. Iako je za mnoge to već bilo jasno, jer Bruce Willis spašava taoce na Badnjak, tek nedavno je to službeno potvrđeno i od strane autorske ekipe.

Voditelj Jake Tapper (50) je Stevenu postavio direktno pitanje 'Je li Umri muški božićni film', a Steven je šaljivo odgovorio da je, ali samo zato što je studio odbio snimati za vrijeme židovskog blagdana Purima.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Najčitaniji članci