Obavijesti

Show

Komentari 6

"Waterloo" je pokorio svijet, a ABBA je najveća pop atrakcija

"Waterloo" je pokorio svijet, a ABBA je najveća pop atrakcija
9

Svijet su pokorili pjesmom "Waterloo", a nakon toga su nizali hit za hitom čitavo desetljeće. Grupa ABBA i danas je jedna od najvećih pop skupina u povijesti

VIDEO

Švedska pop skupina ABBA prije 40 godina je pobijedila na Eurosongu s hitom "Waterloo" , a do danas su ostali najuspješnija skupina u povijesti tog glazbenog natjecanja. Grupa je u kratkom roku postigla svjetsku popularnost, a deset godina nakon što su se okupili, točnije 1982. godine, posljednji su put nastupali zajedno.

Do danas se više nikada nisu okupili, a prvi put nakon toga su se zajedno pojavili u javnosti 2008. godine na premijeri mjuzikla " Mamma Mia !" u Stockholmu. ABBA je 15. ožujka 2010. godine primljena i u Rock and Roll Kuću slavnih. Od početka karijere do danas prodali su više od 380 milijuna kopija svojih albuma, te su jedni od najprodavanijih izvođača u svijetu.

Hitom "Waterloo" postigli su svjetsku popularnost

Počeci grupe ABBA kreću još 1966. godine kada su se upoznali Benny Andersson i Björn Ulvaeus . Obojica su već iza sebe imala glazbenu karijeru jer su svirali u rock bendovima, a odlučili su snimiti nekoliko pjesama kao duo pod imenom Björn i Benny. Nešto kasnije, 1972. godine snimili su pjesmu na kojoj su prateće vokale pjevale Björnova supruga Agnetha i Bennyjeva buduća supruga Anni-Frid Lyngstad. Pjesma " People Need Love " postala je hit u Švedskoj, a publici su se tada predstavili pod imenom Björn i Benny, Agnetha i Anni-Frid. U to su se vrijeme počeli pojavljivati i na američkim top listama.

VIDEO

Nakon što su 1973. godine snimili hit " Ring Ring " njihov menadžer Stig Anderson odlučio je skupinu preimenovati u ABBA, po prvim slovima njihovih imena. Smatrao je kako je ta kratica bolja za publicitet benda, a grupa je pod tim imenom postala, ali i ostala svjetski poznata. Logo grupe napravio je Rune Söderqvist, a prvi put se s prvim slovom B naopako pojavljuje na omotu singla " Dancing Queen " iz 1976. godine.

Stig Anderson je grupu odlučio pogurnuti više u svijet glazbe te su na natjecanju Melodifestivalen 1974. žiri osvojili s pjesmom "Waterloo". Švedsku su iste godine predstavljali na Eurosong, a " Waterloo " je postao hit u roku od nekoliko sati. Odmah su pokorili britanske i američke top ljestvice, no sa sljedećim singlom " Honey Honey " nisu imali jednaku popularnost. Nakon Eurovizije su otišli na europsku turneju, no ona nije prošla kako se grupa nadala. Nastupali su u Danskoj, Njemačkoj i Austriji, ali dvorane nisu rasprodavali.

Novi hitovi i svjetske turneje

Tek nakon sredine 1975. godine i singlova " I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" i "SOS " vratili su se u formu, a sa singlom "Mamma Mia" osigurali su si status popularnosti u svijetu glazbe. Iako su do 1976. godine imali tek šest top 40 singlova, objavili su svoj prvi "best of" album. Album je osvojio Veliku Britaniju, a tada su se prvi put vinuli u vrhove američkih top lista s albumom. Hit albuma bio je i ranije neobjavljeni singl "Fernando", koji je također pokorio top liste. Njihov četvrti album "Arrival" postigao je veliku popularnost, a s albuma su skinuli tri singla, koji se danas već karakteriziraju kao klasici. Pjesme " Money, Money, Money" i "Knowing Me, Knowing You " ABBA-i su dodatno potvrdili status vrhunske pop skupine, a tek sa singlom "Dancing Queen" postigli su pravu senzaciju. Do tada će već skupina postala popularna u skoro svakom djeliću svijeta.

VIDEO

Do 1978. godine ABBA je postala najveća grupa na svijetu . Do onda su odradili već europsku i australsku turneju, a objavili su i peti album, "ABBA: The Album" te singlove "The Name of the Game" i "Take a Chance on Me". Otvorili su i Polar Music studio u Stockholmu, kojeg su kasnije koristili mnogi drugi bendovi, a mjesto koje je prije bilo kino postalo je središte sjevernoeuropske glazbe. ABBA je 9. siječnja 1979. godine na koncertu za UNICEF odsvirala hit "Chiquitita", a autorska prava su donirali UNICEF-u.

Posljednji javni nastup imali su u prosincu 1982.

Björn i Agnetha su iste godine objavili da se rastaju , no medijima nisu dali da spekuliraju o budućnosti grupe. Izvijestili su kako njihov razvod neće utjecati na grupu te da nastavljaju s normalnim radom. Objavili su i šesti album te godine, "Voules-Vous", a svijet su ponovno pokorili hitovima "I Have A Dream" te "Does Your Mother Know". Na njihovom drugom "best of" albumu našao se i hit "Gimme! Gimme! Gimme! A Man After Midnight".

VIDEO

U naredne tri godine odradili su svjetsku turneju, posjetili su Japan, Kanadu, SAD i cijelu Europu, a svugdje su rasprodavali sve koncerte. Izdali su još dva albuma, "Super Trouper" i "The Visitors", nakon čega su odradili i svoj posljednji zajednički javni nastup. Gostovali su u britanskoj emisiji "The Late, Late Breakfast Show" koja je snimana iz Stockholma 11. prosinca 1982. godine. Grupa ABBA nikada službeno nije potvrdila raspad, a narednih nekoliko mjeseci članovi grupe odbijali su razgovarati o tome. Sve je postalo jasno nakon što su 1983. godine prodali svoje udjele u Polar Music studiju.

"ABBA Gold" jedan je od najprodavanijih albuma u svijetu

ABBA je 1992. godine ponovno dobila svjetsku slavu nakon što je kuća PolyGram otkupila njihova autorska prava te objavila album njihovih hitova, " Gold". "Gold: Greatest Hits " prodan je u 28 milijuna kopija diljem svijeta te je samim time postao i jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Tijekom devedesetih godina nagađalo se kako će se ABBA ponovno okupiti, no to se nije dogodilo.

Björn Ulvaeus jednom je prilikom rekao kako grupa nema nikakvih interesa za ponovnim okupljanjem.

VIDEO

- Novac nije nikakav faktor u tome . Želim da nas publika pamti po onome što smo bili, tj. po našoj mladosti, energiji i ambiciji. Na pozornici se nikada više nećemo zajedno pojaviti - zaključio je odlučno. Još prošle godine bilo je nagađanja kako su se članovi predomislili, no i tada su izvijestili da se neće ponovno okupljati.

ABBA je i nakon svih tih godina ostala zapamćena kao jedna od najpopularnijih pop grupa svih vremena . Dobili su čak i svoj muzej, a mnoge skupine i dalje pažnju plijene obradom njihovih pjesama.

>>> Za vas smo pripremili i poklone u suradnji s Universal Music Hrvatska. U subotu 17. svibnja pratite na Twitteru @24sata_muzika i osvojite ABBA-ine CD-e

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin