Obavijesti

Show

Komentari 0

Woyzeck zbog ljubomore ubija ljubavnicu: Idu li bogati u rat?

Woyzeck zbog ljubomore ubija ljubavnicu: Idu li bogati u rat?
10

RIJEČKA PREMIJERA Dramu je Georg Büchner pisao između 1835. i 1837., a tekst su pronašli nakon 40 godina. Prije dovršavanja drame Georg umire od tifusa u svojoj 23. godini

VIDEO

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca sprema premijeru najizvođenijeg i najutjecajnijeg dramskog komada njemačkog govornog područja, „Woyzecka” Georga Büchnera. Premijera predstave je u danas u 19.30 sati. „Woyzecka” režira Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dizajner svjetla je Deni Šesnić, dok je jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan.

U naslovnoj ulozi vojnika Franza Woyzecka je Dean Krivačić. Njegovu nezakonitu ženu glumi gošća iz beogradskog Narodnog pozorišta Hana Selimović. U ulozi vojne Doktorice je Olivera Baljak, Kapetan je Jasmin Mekić, Tambourmajor je Dražen Mikulić, Margaretha je Anastazija Balaž, Baba je Biljana Torić, Karl je Leon Lučev, a Vašarski maestro je Nikola Nedić.

„Naš Woyzeck se stvara u emocionalnim sudarima svjetova onih koji imaju moć nad onim obespravljenim, siromašnim i zaboravljenim. To je i klasno pitanje u kojem se pitamo može li siromašan čovjek biti moralan? Odnosno u kojoj su vezi novac i moral? Moramo li si moći priuštiti moral?”, zaključuje redateljica Anica Tomić.

Prije 180 godina Georg Büchner prvi je u drami dao glavnu riječ siromašnima i poniženima, kao što je i prvi koristio tehniku kojom će se tek u drugoj polovici 20. stoljeća koristiti mnogi dramatičari – dokumentarizam. Čitavo stoljeće prije nego što je ekspresionizam postao tolika sila njemačkog kazališta, slikarstva i filma, Büchner je stvorio „Woyzecka”.

Nema konačnog teksta „Woyzecka” jer Büchner prije dovršavanja drame umire od tifusa u svojoj 23. godini, što zapravo ostavlja autorima slobodu i odgovorni zadatak da sami ispisuju krajeve. Tako se „Woyzeck” od „Woyzecka” razlikuje u mnogočemu.

Drama je nastala prema stvarnom zločinu iz 1820. kada bivši vojnik Johann Christian Woyzeck ubije svoju ljubavnicu iz ljubomore zbog čega ga javno smaknu na glavnom trgu u Leipzigu. Büchnera, bivšeg studenta medicine, zainteresirao je taj slučaj u kojem je vidio moć priče i sukob između imanja i nemanja, mučenje i trajno poniženje malog čovjeka. Woyzeck je, kažu, prvi antijunak. Dramu je Georg Büchner pisao između 1835. i 1837., tekst je pronađen nakon 40 godina. Temeljni zadatak obavio je austrijski pisac i novinar Karl Emil Franzos 1879. objavivši Büchnerova djela, a da bi do njih došao, pronađene rukopise tretirao je posebnim kemikalijama koje pomažu da tinta izbije na površinu papira. „Woyzeck” je praizveden tek 1913. u Residenztheatru u Münchenu. Od tada je lik Woyzecka inspiracija različitim umjetnicima.

Specifičnom pojavom Woyzecka i njegovim autorom u riječkom se Kazalištu bavi poznati kazališni tandem Tomić – Kovačić koji broji mnogo najvažnijih nagrada za najbolje režije, autorske projekte, dramske tekstove itd. Anica Tomić s riječkom Hrvatskom dramom surađuje prvi put.

Mlada kazališna i filmska beogradska glumica Hana Selimović (1987) niže upečatljive uloge, miljenica je publike i kritike sa zavidnim brojem priznanja. Surađivala je s nekim od najznačajnijih redatelja ovih prostora. Dobitnica je važnih nagrada i priznanja (Sterijina nagrada za glumu, Nagrada „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru, nagrada Filmskog festivala Pua u Francuskoj, nagrada Zlatni smeh, nagrada za najbolju glumicu Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, nagrada „Milivoje Živanović” na Glumačkim svečanostima u Požarevcu, proglašena je glumicom godine u Ateljeu 212, itd.). „Poljupci”, „Beli, beli svet”, „Tamarin segment”, „Neposlušni”, „Dobrica”, „Apsurdni eksperiment” samo su neki od filmova u kojima je igrala. Od ove godine članica je dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zagrebački glumac Dean Krivačić (1977) član je ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od 2015. godine, bio je član Teatra &TD sve dok ga bivši intendant riječkog Kazališta, Oliver Frljić, nije pozvao u Rijeku. Krivačić je radio s mnogim redateljima (Branko Brezovec, Miran Kurspahić, Borut Šeparović, Mario Kovač, Saša Anočić, Oliver Frljić), igrao je u predstavama za odrasle, ali i za djecu, ostvario je nekoliko uloga na filmu i u televizijskim serijama, sinkronizirao je više animiranih filmova. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu, nagrade na Naj naj naj festivalu itd.

Reprize predstave „Woyzeck” su 13. siječnja u 18 sati te 17, 18, 19. i 20. siječnja u 19 i 30 sati.

U suradnji Art-kina, HNK Ivana pl. Zajca i Goethe-Instituta Kroatien, u utorak 16. siječnja će u Art-kinu biti prikazan film Wernera Herzoga „Woyzeck” (82 min) iz 1979. s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor „Woyzeck u kazalištu i na filmu” s ekipom riječkog kazališnog „Woyzecka”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život