Show

Komentari 152

YU erotika: Djevojke su se vrlo rado skidale za časopis 'Start'

YU erotika: Djevojke su se vrlo rado skidale za časopis 'Start'

Iako je imao i kvalitetan sadržaj, magazin 'Start' je bio najpopularniji zbog 'omota', naslovnice s golom ženom, te zbog svoje duplerice. Izlazio je 70-ih i 80-ih godina

U vrijeme kad milijuni obnaženih žena nisu bili nadohvat ruke kao danas, 'Start' je bio doza golotinje čitateljima diljem Jugoslavije. 

Magazin je, kao izdanje Vjesnika, izlazio u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih te je svojim naslovnicama i duplericom bio na tragu svjetskih tiskovina za muškarce, prije svega Playboya.

Start

Iako nije bio prvi koji je promovirao golotinju, a bogme ne i posljednji, Start je po svojim lascivnim prikazima žena, na kojima su se bez problema vidjele i stidne dlake, otišao korak dalje od sličnih domaćih tiskovina, poput Čika. Žene za duplerice fotografirao je Ivan Balić Cobra, koji je sam pronalazio modele. 

- Doveo bih djevojku u redakciju da je vidi glavni urednik. Ako bi mu se svidjela, ja bih pitao koliko će joj platiti, a potom bih mu rekao da svakako doda još malo. To je bio naš trik kojim sam stekao povjerenje djevojke - govori Cobra pred čijim se objektivom skinula i Slavica Ecclestone, tada Radić i 23-godišnjakinja. 

Start

Prije deset - petnaest godina predao joj je sve fotografije. Inače, kaže, uopće nije bilo teško pronaći djevojke voljne poziranja za magazin. 

Prva koja je to napravila jest Novosađanka Nada 1975. godine. Tada je jedva imala 20 godina i plesala je u noćnom klubu u zagrebačkom hotelu Esplanada. Uspijevali su, kaže, za svaki treći broj dobiti domaću curu, a ostatak su pribavljali iz agencija, među ostalim i iz one Sanaderove koja je prodavala golišave fotografije Startu. Među novinarima i suradnicima ovoga kultnog magazina bili su i Denis Kuljiš te Ivo Pukanić. 

'Start' je, osim golotinje, nudio i intervjue iz kulture, ali i kontroverzne teme koje su se bavile politikom Jugoslavije, pogotovo krajem 1980-ih. Ugasio se 1990. 

Najčitaniji članci