Obavijesti

Show

Komentari 0

Za Ondekoza: Emocije želimo prenijeti ljudima, to nam je cilj

Za Ondekoza: Emocije želimo prenijeti ljudima, to nam je cilj
1

Taiko je tradicionalna japanska vještina bubnjanja. U našem stilu je specifično što naglasak stavljamo na duhovnu komponentu bubnjanja, kažu iz bubnjarske trupe

VIDEO

Za Ondekoza, najbolja bubnjarska trupa na svijetu, 12. studenog 2013. godine nastupit će u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog, te još jednom Hrvatskoj predstaviti posebnost taiko (jap. veliki bubanj) bubnjanja, ali prvenstveno i svoj način života i filozofiju. Što je posebno u njihovom stilu, što se sve promijenilo te što očekuju u Zagrebu pročitajte u intervjuu.

1. Za Ondekoza je japanska grupa specijalizirana za taiko ritam. Što je posebno u tom stilu?

Taiko je tradicionalna japanska vještina bubnjanja. U našem stilu je specifično što naglasak stavljamo na duhovnu komponentu bubnjanja, a ne toliko na sam show. Želimo ljudima prenijeti naše emocije i naš način gledanja i promišljanja svijeta. To je zapravo naš cilj. Vrlo smo specifična trupa po tome što svi zajedno živimo, vodimo našu školu taiko bubnjanja koje podrazumijeva i specifičan način života i pogleda na svijet.

2. Za Ondekoza je osnovana 1969. godine. Što se do danas promijenilo?

Promijenilo se malo toga. Stil života Za Ondekoze je isti, kao i naši principi i pogled na svijet. Promijenilo se to da smo u ovih 44 godine obišli cijeli svijet i upoznali ga s do tad nepoznatim dijelom japanske kulture i tradicije. Također, naš osnivač, Dan Tagayasu je preselio trupu početkom 80-tih sa otoka Sado na planinu Fuji. On je umro 2001., ali mi smo nastavili njegovim putem sve do danas. Članovi trupe se mijenjaju, ali moto ostaje isti - trčanje i bubnjanje kao jedno. Svakog dana pretrčimo između 10 i 20 km minimalno, a ostalo vrijeme treniramo bubnjanje, vodimo školu te razgovaramo o poimanju života i svijeta koji nas okružuje.

3. Što točno znači da je Za Ondekoza kombinacija umjetnosti i sporta?

To znači da je za nas, kao što sam već rekao, trčanje i taiko jedno. Jednostavno kroz te dvije stvari možemo najviše pokazati sebe i svoju tradiciju. Nikad nismo razdvajali te dvije stvari, od početka Za Ondekoze do danas.

4. Koje je najzanimljivije mjesto na kojem ste nastupali dosad?

Prije svega maraton u Bostonu, nakon kojeg smo odsvirali cijeli koncert, po tome je svijet čuo za nas. Bilo je to 1975. godine. Nakon toga smo zaista prošli cijeli svijet, a posebno u posljednjih desetak godina. Nastupili smo u Africi, u Europi, u Americi, na Bliskom istoku i u cijeloj Aziji. Svako od tih mjesta nas također mijenja i daje nam razmišljati o različitosti kultura u svijetu. To nas ponekad fascinira, jer ogromna je razlika u kulturi i pogledu na život na svakom kontinentu, pa i unutar svakog kontinenta. Ipak, za nas je bio poseban trenutak kada smo, samo dan nakon razornog tsunamija došli na otok Honshu pomagati, kako svojom energijom kroz bubnjanje, tako i direktno - pokušavajući spasiti što se spasiti dalo, ali i u izgradnji novih objekata za ljude koji su se našli pogođeni tom tragedijom.

5. Već ste posjetili Zagreb. Što očekujete ovoga puta?

Vrlo smo ponosni što imamo svoju publiku u Zagrebu i očekujemo da nas ugoste kao i zadnji put kada smo bili. Zagreb je početak naše europske turneje, i to nešto govori o specijalnom odnosu između Za Ondekoze i Zagreba.

6. Je li vaš program drugačiji od posljednjeg puta kada ste bili ovdje?

Naravno. Stalno radimo na novim točkama naše izvedbe, uostalom izdali smo skoro 20 albuma do sad. Svaki naš nastup je drugačiji, pa i na istoj turneji. Osim toga, sada dolazimo i sa specijalnim gostima.

7. Koji su vam planovi za budućnost?

Trčati i bubnjati, naravno. Širiti našu tradiciju širom svijeta i upijati tuđe tradicije. Osim toga, 2005. godine smo pokrenuli projekt “Glazba i Ritam” putem kojega radimo radionice za djecu i mlade širom svijeta, a u kojima ih učimo kako izgraditi bubnjeve i druge instrumente od prirodnih materijala, te ih uključujemo u sviranje s nama, eksperimentiramo i dobivamo vrlo zanimljive rezultate jer svatko od njih djelić svoje kulture i nasljeđa ugradi u naše točke. Taj projekt nas i danas jako veseli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor