Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

'Zadnja želja joj je bila popiti pivo, do kraja je bila prisebna'

Velimir Visković posjećivao ju je svaka dva dana. Bila je nepokretna, kaže, te spojena na infuziju, katetere... Mani je u utorak proslavila 80. rođendan, a povodom toga Velimir joj je dan prije donio tamno pivo

Foto: Facebook
64 komentara

Kritičarka i spisateljica Mani Gotovac preminula je u 81. godini, a jedan od posljednjih prijatelja koji ju je vidio bio je književni kritičar Velimir Visković (68). 

- Viđali smo se za vrijeme njezine bolesti stalno. Bila je jako prisebna iako joj je tijelo otkazivalo, mozak joj je savršeno radio. Voljela je pričati sa mnom, često smo razgovarali o osobnim temama budući da sam bio urednik njezinih autobiografskih knjiga - rekao nam je Velimir koji je bio u bolnici uz Mani.

Foto: Facebook

Posjećivao ju je svaka dva dana. Bila je nepokretna, kaže Velimir, te spojena na infuziju, katetere...

- Kad dođem, priča mi o moru, o knjigama, o teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja! Jako je smršavila, ali čudesno je lijepa. Sinoć sam bio kod nje. I rekao joj to. Zasvijetlile su joj oči: "Vidiš, a nemam ni šminke, nisam se ni počešljala, takva sam, kakva sam!" - prepričava Visković.

Foto: Instagram

Mani je u utorak proslavila 80. rođendan, a povodom toga Velimir joj je dan prije donio tamno, Guinnessovo pivo koje je željela.

- U četiri ujutro poslala mi je poruku. Ne znam koliko je medicinski preporučljivo, ali nije pivo neki ozbiljan alkohol, mislim da je važnije ispuniti joj želju - napisao je Velimir na društvenim mrežama. 

Tino Jurić/PIXSELL | Autor: Tino Jurić/PIXSELL Foto: Tino Jurić/PIXSELL

Velimir se emotivnom objavom oprostio od Mani na društvenim mrežama. Objavu prenosimo u cijelosti: 

Dočekala me jutros na mobu poruka: Umrla je noćas Mani. Poznavali smo se dugo, ali zadnjih trinaest godina bili smo nerazdvojni. Od onog trenutka kad sam joj predložio da za Profil napiše svoju autobiografiju. Prihvatila je moj poziv rekavši da je i sama pomišljala na to, ali izražavajući pritom i meni posve neočekivanu nesigurnost. Ona, uvijek glasna, strastvena,borbena, činilo se samodopadna, rekla je tiho: -Nisam sigurna da ću ja to znati; pisala sam cijeli život kazališne kritike, a ovo je nešto drugo.

-Pa, dobro, slat ćeš mi poglavlje po poglavlje, ja ću to čitati, redigirati i davati ti sugestije! Ono što sam siguran, znam da si imala buran život, i profesionalno i emocionalno, imaš o čemu pisati. Molio bih te da ništa ne tajiš ni ne prešućuješ! Da budeš hrabra i smiona kao i inače.

Počela mi je potom slati dijelove svoje knjige, nalazili smo se, raspravljali o napisanom, o onome što bi još trebalo napisati. Zajednički prekapali po njezinu životu tražeći detalje koji mogu poslužiti kao literarni motivi. Navodio sam je da mi govori o svemu što je proživjela, o profesiji, ali i o intimnom životu. Pričao sam joj i ja o svojim životnim iskustvima kako bismo bili ravnopravni, prijatelji, a ne pacijent i psihoterapeut. Ponirali smo tako u skrivene zakutke naših psiha, razotkrivali se, a Mani je potom pisala. Nije to bila idilična suradnja, bila je vrlo osjetljiva kad bih rekao da mi se nešto što je napisala ne sviđa, kad bih tražio da nešto izmijeni. Ali nakon nekoliko dana je dolazila s novom varijantom teksta. Valjda je to bio utjecaj njezina dramaturškog i intendantskog rada u tetru. Znati slušati suradnike. Da se razumijemo, nisam ja u njezinim knjigama napisao nikad više od rečenice, više od redaktorske intervencije, Sve napisano, njezino je, ali je i plod naših razgovora.

Dok je pisala, donoseći mi nova poglavlja, bio sam sve sigurniji da se radi o budućem velikom hitu. Ali ne samo to, Mani je izvrstan pisac, dobar stilist, a neviđeno dobro razumije ljudske emocije!

-Nije lako pisati o emocijama, a ti imaš dovoljno senzibiliteta i stilske umješnosti, to je tvoje područje! Velika tema!
Enorman, a posve zaslužen,uspjeh autobiografije Fališ mi dao joj je poticaj da u svojim sedamdesetim napiše niz romana, posljednji Rastanci je predala u tisak u lipnju ove godine. Pisala je do zadnjeg trena svojega života!

S Mani sam bezbroj puta bio na književnim tribinama na kojima se govorilo o njezinim knjigama. Govorio sam na stotinama, možda i tisućama drugih tribina i promocija, ali nikad nisam vidio toliko emotivno potresenih ljudi u publici; da, Mani je znala govoriti o emocijama, prenijeti ih svojoj publici.A publika ju je obožavala.

Odlazak Mani golem je gubitak za naše kazalište i književnost, ali jednako će nedostajati njezina karizma našem javnom kulturnom životu, magnetičnost njezine pojave i njezinih riječi, a meni osobno nedostajat će osoba kojoj mogu sve povjeriti, koja će sve razumjeti. I kad treba primiti me za ruku i šutjeti zajedno sa mnom. 

Naši partneri pišu
Message