Show

Komentari 0

Zagreb Film Festival objavio je dio ovogodišnjeg programa

Zagreb Film Festival objavio je dio ovogodišnjeg programa

Uz glavni natjecateljski dugometražni i kratkometražni program te stalne programe Ponovno s nama, Velikih 5 te PLUS, ZFF i ove godine priprema bogat popratni program

Ususret 19. Zagreb Film Festivalu, koji će se održati od 14. do 21 studenog, organizatori su objavili dio naslova iz ovogodišnjeg natjecateljskog i popratnog programa. Festival će u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD te Uraniji te HUB385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film, ugostiti niz filmova i filmskih profesionalaca u programu Industrija, a za djecu se priprema KinoKino Festival, koji će se održati usporedno sa ZFF-om. U okviru glavnog programa prikazat će se i prvi tuniski film nominiran ove godine za Oscara, "Čovjek koji je prodao svoju kožu" redateljice Kaouther Ben Hanie, ljubavna priča o mladom sirijskom izbjeglici koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. 

"Susret elitnog svijeta visoke umjetnosti i bezizlazne situacije običnog čovjeka koji, da bi preživio, doslovno mora prodati vlastitu kožu, okosnica je ove provokativne satire prepune suptilnih političkih komentara", napominje se u najavi.

Priča je inspirirana kontroverznim umjetničkim djelom Tim (2006.) belgijskog suvremenog umjetnika Wima Delvoyea i njegovim “živim eksponatom”.

"U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a beskrupuloznu i hladnu art-agenticu utjelovljuje Monica Bellucci", kažu s festivala.

Glavni program donosi i hrvatsku premijeru "Zbornice", prvijenca Sonje Tarokić, ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovim Varima. Priča prati novu osnovnoškolsku pedagoginju koja, suočena s ograničenjima školskog sustava i okružena obeshrabrenim učiteljima, započinje borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Glavnu ulogu u filmu tumači Marina Redžepović, a u ostalima su Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Ivana Bakarić i Sandra Lončarić. 

ZFF kroz platformu Kockice prati rad Sonje Tarokić od njenih početaka (Tlo pod  nogama – Zlatna kolica 2014.), a "Zbornicu"premijerom "Zbornice" zaokružit će se priča o razvoju tog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij.

Program Ponovno s nama, koji podsjeća na redatelje čiji rad ZFF sustavno prati od svojih početaka, ove godine donosi novi film "Nemirni" Joachima Lafossea kojemu su, kao i u dosadašnjim ostvarenjima (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu), pukotine u obiteljskim odnosima glavna preokupacija. 

Film se opisuje kao "moćna i uzbudljiva ljubavna drama", koja se s puno osjećaja za detalje hvata ukoštac s obiteljskim problemima, a inspirirana je autorovim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca. Prikazana je u natjecateljskom programu Festivala u Cannesu.

Uz glavni natjecateljski dugometražni i kratkometražni program te stalne programe Ponovno s nama, Velikih 5 te PLUS, ZFF i ove godine priprema bogat popratni program. 

Bit će tu, među ostalim, filmovi iz programa Mreže festivala Jadranske regije, Festivali pod reflektorom, u kojem selektori vodećih svjetskih festivala biraju filmove za ZFF-ovu publiku, i Ledolomke, svojevrsni nastavak ZFF-ovih programa žanrovskih filmova iz doba socijalizma koji će obuhvatiti filmove poznatih redateljica iz Istočne Europe. 

U sklopu programa ZFF putuje, filmovi "Čovjek koji je prodao svoju kožu" i "Nemirni" moći će se pogledati u kinima diljem Hrvatske.

Najčitaniji članci