Show

Komentari 2

Zagrepčani ostali iznenađeni nesvakidašnjim performansom

Zagrepčani ostali iznenađeni nesvakidašnjim performansom

Tijekom Dana državnosti u hrvatskoj metropoli se odvio performans koji je iznenadio Zagrepčane. Medicinska sestra, svećenik, policajac, ustaša i transseksualac prošetali su se glavnim gradom

Protekle subote, 25. lipnja u cijeloj zemlji obilježavao se Dan državnosti koji se slavi u znak sjećanja na ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti koju je Hrvatski sabor donio prije 25 godina. Tim činom Republika Hrvatska raskinula je sve ustavnopravne veze s bivšom SFRJ. Povodom Dana državnosti u hrvatskoj metropoli se odvijao nesvakidašnji performans koji je iznenadio brojne Zagrepčane. Transseksualac, svećenik, policajac, ustaša i medicinska sestra prošetali su se hrvatskom metropolom i na simpatičan način proslavili jedan od najznačajnijih hrvatskih povijesnih događaja.

Prilikom šetnje Zagrebom, preko  tržnice Dolac, Trga bana Josipa Jelačića, Zrinjevca, pa sve do posjete Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Cvjetnom trgu i na kraju Hrvatskom narodnom kazalištu, ova mala skupina građanima je dijelila primjerke Ustava Republike Hrvatske te im je pokušala objasniti što se zapravo slavi na taj dan. Na opće oduševljenje, mnogobrojni Zagrepčani su zaustavljali simpatičnu ekipu ne bi li se slikali s njima te kako bi dobili odgovor na glavno pitanje dana - 'Znate li što slavimo danas?'. Kod Hrvatskog narodnog kazališta simpatičnoj ekipi pridružili su se doajen hrvatskog filma, Rajko Grlić te trenutno najangažiranija hrvatska glumica, Ksenija Marinković, čime se zapravo otkrilo da je riječ o performansu filmske ekipe filma 'Ustav Republike Hrvatske',  najiščekivanijeg hrvatskog filma godine.

Performansom je najavljen film koji će zasigurno obilježiti ovu godinu i koji u kina stiže u listopadu ove godine. Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.

Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske, kako se upravo i zove najnoviji film proslavljenog redatelja Rajka Grlića i scenarista Ante Tomića.

'Ustav Republike Hrvatske' u produkciji Interfilma i distribuciji Blitza, ljubavna je priča o mržnji, inspirirana stvarnom zemljom, priča koja zaobilazi establišment i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. U glavnoj ulozi pojavljuje se proslavljeni srpski glumac Nebojša Glogovac koji u filmu glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.  

Proslavljena filmska ekipa na čelu s Rajkom Grlićem i Antom Tomićem zasigurno su najbolja pozivnica da se ove jeseni uputite u najbliže kino i budete svjedoci ljubavne priče o mržnji koja će vas zasigurno osvojiti na prvu.

Najčitaniji članci