Obavijesti

Show

Komentari 3

Zagrepčanke vode instituciju u Beču: Izborile se za ovaj dan...

Zagrepčanke vode instituciju u Beču: Izborile se za ovaj dan...
4

Zagrebačke povjesničarke umjetnosti prošle su godine postale umjetničke direktorice ugledne bečke galerije u izboru od 88 kandidata iz cijelog svijeta. Dobile su ugovor na pet godina

VIDEO

U 20 godina rada uvijek smo u Hrvatskoj bile na margini, a sad vodimo glavnu bečku instituciju. Ovo je prvi put u svijetu da je jedna tako velika galerija odabrala ženski kolektiv na mjesto ravnateljica. Danas, na Međunarodni dan žena, otvaramo prvu izložbu u Beču kao kustosice Kunsthallea, govore nam Sabina Sabolović, Ivet Ćurlin i Nataša Ilić.

Bila je to, kažu članice kolektiva WHW i Galerije Nova, povelika borba s institucijom da otvore izložbu jer galerija nema običaj raditi otvorenja vikendom. Uključile su velik broj umjetnica u nju, kao i troje hrvatskih umjetnika, a naziv “O kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru...”, ističu, bavi se društvenom promjenom zadnjih 20 godina.

- Jako puno toga za što su se ljudi borili desetljećima danas propada, nejednakost svugdje raste, ljudska prava se smanjuju, nedostaje solidarnosti pred valovima izbjeglica, veliki su problemi s klimatskim promjenama. U želji da smislimo druge scenarije za budućnost, za bolje sutra, prikazujemo puno umjetnika koji kritiziraju trenutačni politički i društveni sustav, ali i predlažu alternative - govori Sabina.

Zagrebačke povjesničarke umjetnosti prošle su godine postale umjetničke direktorice ugledne bečke galerije u izboru od 88 kandidata iz cijelog svijeta. Dobile su ugovor na pet godina, uz mogućnost da im ga obnove nakon tri i pol godine da znaju planirati program.

- To je jedan od pokazatelja kako se kulturna politika odgovorno ponaša prema radnicima u kulturi. Kunsthalle Wien ima i svoj sindikat, koji se brine za radnike, što kod nas nedostaje - govore.

Organizirale su Istanbulski biennale, izložbe u Grazu, Ljubljani, Madridu, festivale po Bliskom istoku... te se i iz Beča brinu za svoju zagrebačku organizaciju s članicom kolektiva Anom Dević, koja vodi Galeriju Nova i program za mlade umjetnike - WHW Akademiju. Žao im je što, unatoč kontinuiranom radu, nisu priliku za ambicioznije projekte dobile kod kuće.

- Kunsthalle je gradski prostor, koji financira Grad Beč. U Zagrebu smo uvijek bile prisiljene na improvizacije i loše uvjete rada - kažu i dodaju kako će kroz izložbe u Beču progovarati o nužnoj ravnopravnosti žena u kulturi i društvu općenito.

- Svako malo saznajemo šokantne podatke o tome kako za iste pozicije žene nisu jednako plaćene kao muškarci. To nikad ne smijemo prihvatiti kao normalno, a svijet umjetnosti je osjetljiv na ta pitanja. Zato smo na početku mandata sa sindikatom umjetnika razgovarale o tome, što hrvatske institucije ne rade i to je velik problem. Svi umjetnici moraju biti ravnopravno honorirani za rad, i žene i muškarci - tvrde i dodaju da je položaj žena zadnjih deset godina nazadovao.

- U Zagrebu se već pet godina organizira Noćni marš - 8. mart. To je vrlo važna borba o kojoj moramo javno govoriti - kažu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...