Show

Komentari 12

Zaustavljeni projekti: Ni dragi Bloom nas ne može spasiti...

Zaustavljeni projekti: Ni dragi Bloom nas ne može spasiti...

Hrvatska je među rijetkim svjetskim destinacijama u kojima su snimanja dopuštena uz posebne mjere. Veći problem od korona virusa su osiguravajuće kuće. Zbog zaraze traže enormne cifre...

Pandemija koronavirusa ozbiljno je uzdrmala produkcijsku industriju zaustavivši brojne strane projekte koji su dio scena planirali snimati u Hrvatskoj. Prošla godina je bila rekordna. Strane produkcije u Hrvatskoj potrošile su preko 348 milijuna kuna. Činilo se kako će se taj trend dobre zarade nastaviti i u 2020. godini. No, u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj sve je stalo. Jedan od najiščekivanijih projekata bilo je početak snimanja druge sezone Amazonove neo-noir fantasy serije 'Carnival Row' koje je zakazano za kraj ožujka u Dubrovniku.

POGLEDAJTE VIDEO: U Rijeci su film snimali poznati holivudski glumci

Statisti su se već naveliko tražili, a snimanje je trebalo trajati desetak dana. Neslužbeno, trebali su doći i zvijezde serije, Orlando Bloom i Cara Delevingne, no Covid-19 sve je zaustavio. U HAVC-u nam kažu kako nisu sve strane produkcije otkazale svoj dolazak.

- Prvi strani projekti koje očekujemo su oni čija je proizvodnja u Hrvatskoj odgođena neposredno pred planirani početak snimanja u ožujku. Prvi je nastavak njemačkih televizijskih filmova 'Der Kroatien Krimi', koji bi se krajem kolovoza trebao snimati u Splitu. U Dubrovniku se u narednim mjesecima očekuje snimanje jedne američke serije. To su projekti za koje je većina priprema odrađena prije proglašenja pandemije - doznajemo u HAVC-u u kojem nisu željeli otkrivati detalje.

S obzirom da je upravo 'Carnival Row' bio u visokoj fazi organizacije, za pretpostaviti je da je riječ upravo o tom projektu. Bloom inače u seriji glumi Rycrofta Philostratea Phila, inspektora u gradu Burgue, dok je Cara Delevingne u ulozi Vignette Stonemoss, ona je vila i Philova ljubavnica. Kako neslužbeno doznajemo, osim Amazona, za snimanje na samom jugu Hrvatske zainteresiran je i Netflix, no situacija ne ovisi o Hrvatskoj, nego i o stanju u drugim zemljama.

Amerika je posebno pogođena virusom, a kako kažu u HAVC-u, produkcijske kuće iz SAD-a i UK, početak snimanja najvećih projekata uglavnom su prebacili na 2021. godinu. Dodaju nam kako su se otvaranjem granica unutar EU od 1. srpnja stekli uvjeti za pripreme dolaska prvih stranih ekipa. U Hrvatskoj se prvo pokrenula domaća produkcija.

- Vlada interes i za druge projekte, a produkcije se raspituju i najavljuju dolazak reality emisija, dokumentarnih programa Discovery Channela te gastro programa - otkrivaju nam u HAVC-u. 

Na pitanje za koje se lokacije strani producenti najčešće zanimaju kažu nam kako je već tradicionalno riječ o Jadranskoj obali, a s obzirom na  "sniženu" cijenu za snimanje na područjima ispodprosječne razvijenosti, sve češće razmatraju i druga područja. Tako se lani snimalo u Kninu, Kijevu, Glini i Petrovoj gori, odnosno Općina Vojnić. Dodaju nam i podatak kako su lani strane produkcije snimale ukupno 421 dan, od toga 32 dana u ispodprosječno rangiranim jedinicama.

Iz jedne od najjačih tvrtki koja surađuje sa stranim produkcijama, Pakt Media, kažu kako interesa ima, ali da još ništa nije potvrđeno.

- Hrvatska pokazala i kao izniman domaćin. Postoji razlog zašto se s jednim projektom već godinama vraćamo u grad Split. Ekipa serijala “Der Kroatien Krimi" je u Splitu pronašla svoj drugi dom kojem se svi uvijek rado vraćaju. Mnogi od naših suradnika kasnije vraćaju i u privatnom aranžmanu s obiteljima i prijateljima, te nam se uvijek rado jave - kažu nam u produkcijskoj kući Pakt Media u kojoj upravo planiraju nastavak snimanja spomenutog serijala.

Iz dubrovačke tvrtke Ambasada Film, koja je surađivala u snimanju serije "Igra prijestolja" ne žele ništa otkrivati zbog ugovora o tajnosti.

- Ovo vrijeme zapravo bi bilo idealno za snimanje. Dubrovnik je prazan, ne bi bilo nikakvih problema u organizaciji jer je scenografija tu, a nema potrebe zbog snimanja blokirati grad – kaže nam Stanko Blažanović iz Ambasada Filma. 

Produkcijske kuće, zbog snimanja serija i filmova moraju ispoštovati cijeli niz mjera Nacionalnog stožera kako bi i glumci i statisti i svi koji rade u produkciji bili sigurni. No, kako doznajemo nije problem ispoštovati mjere zaštite od virusa koliko je problem s osiguravajućim kućama koji zbog straha od zaraze u drugoj državi traže nemoguće cifre. Zbog toga se neke produkcijske kuće uopće se ne žele upuštati u takve poslovne odnose. No, unatoč mišljenju osiguravajućih kuća strani producenti Hrvatsku doživljavaju kao iznimno sigurnu zemlju.

- Na nas se gleda kao na jednu od onih zemalja u kojima bi se snimanja mogla pokrenuti čim globalni uvjeti to dozvole. Službeno dozvoljeno snimanje i povratak ekipa na setove, uz pridržavanje svih propisanih mjera – kažu u HAVC-u.
U produkcijskoj kući PAKT media kažu kako su im  suspendirana dva inozemna projekta koja su bila u visokoj fazi priprema.

- S obzirom da se radi o međunarodnim timovima, na nastavak snimanja utječe mnogo faktora, poput mogućnosti provođenja adekvatnih mjera zaštite, restrikcija u putovanjima te gotovo svakodnevnih izmjena u mjerama i preporukama matičnih država svih sudionika snimanja. Osiguranje sigurnih uvjeta za rad u tijeku COVID pandemije naš je prioritet. Najintenzivniji period je pred nama, s obzirom da ćemo uobičajeni način rada morati prilagoditi novim uvjetima, što uključuje i niz dodatnih mjera zaštite i spremnost na brzu reakciju u slučaju promjene epidemiološke situacije - kažu nam u tvrtki PAKT media.

Što se tiče smjernica Nacionalnog stožera, njime je obuhvaćeno sve, ali znatno usporava sam rad. Tako bi, kažu nam producenti, nešto što bi se moglo snimiti u jedan dan, moglo potrajati i više dana. Primjerice, statisti trebaju maksimalno izbjegavati ostatak filmske ekipe, a svi članovi ekipe moraju prije ulaska u prostor seta moraju izmjeriti temperaturu i prijaviti je pri dolasku na set. Djelatnicima sektora šminke sugerira se da imaju posebne komplete pribora i šminke za glumce i posebne za statiste, a sva scenografija i rekviziti moraju se dezinficirati tijekom i između snimanja, a posebno površine koje dodiruju glumci. 

Najčitaniji članci