Obavijesti

Show

Komentari 2

'Zbog kolega umjetnika trebali bismo svi biti još puno glasniji'

'Zbog kolega umjetnika trebali bismo svi biti još puno glasniji'
8

Ako mi ne pokažemo razumijevanje i empatiju, ne možemo to očekivati od drugih, rekao nam je Goran Grgić, koji se zalaže za pomoć samostalnim umjetnicima

VIDEO

Tu sam uvijek za kolege i podršku umjetnicima. Ako želimo da se ta grana kulture razvija te predstavlja našu zemlju, tada za kulturu moramo nešto i napraviti, rekla nam je Olga Pakalović (41). Glumica je jedna od potpisnica apela kojim glumci kazališnih kuća u Zagrebu, njih ukupno 120, traže od Milana Bandića i Grada Zagreba da se hitno isplati novac njihovim kolegama bez angažmana.

- Ma gledajte, ovo je situacija ili jesmo ili nismo. Nema sad tu nešto napola. Mislim da bismo svi trebali biti još i glasniji - dodala je Pakalović.

Peticija je potpisana ponajviše zbog kolega koji su slobodni umjetnici, a kojima je u ovoj situaciji egzistencija posebno ugrožena. Ogorčeni su odlukom koju su u Skupštini grada Zagreba izglasali HDZ i stranka Milan Bandić 365 prije petnaestak dana te tako poništili mjere koje su donijeli 19. ožujka, kad su obećali dati novac svima koji su ove godine planirali i pripremali predstave.

- Ovu peticiju potpisali smo isključivo u znak potpore onima kojima je ovom odlukom izravno ugrožena egzistencija i želimo vijećnike potaknuti da to ne rade jer će urušavanje nezavisne scene izravno utjecati na institucionalnu kazališnu scenu. One su usko povezane - kaže glumica Hrvojka Begović, članica ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih.

S 'oštećenima' suosjećaju brojni kolege, koji su za njih krenuli u borbu.

- Ma nema razmišljanja o tome da mi koji smo zaposleni u institucionalnim kućama njima moramo dati podršku, ona bi trebala biti i glasnija no što jest. Nema sumnje da im nije lako i da žive u velikoj neizvjesnosti - rekao je glumac kazališta Kerempuh Hrvoje Kečkeš (45) te nastavio:

Vapaj umjetnika: 'Pomozite, za dva mjeseca neće nas više biti'
Vapaj umjetnika: 'Pomozite, za dva mjeseca neće nas više biti'

- Pa i mi smo u neizvjesnosti jer ne znamo kako će biti s nama, koje će se mjere i ‘rezanja’ poduzeti. Nije nam bajno, ali slobodnim umjetnicima je još puno teže. Oni su nezaštićeni i jedino na što sada mogu računati je bezrezervna podrška nas kolega i to je jedino ispravno. Mi smo možda i malo više pod svjetlima reflektora i dobro je da se možemo založiti za njih. Oni direktno žive od prodaje svojih predstava, a to je sad puno teže.

Zagreb: DOlazak u NSK na sastanak Nacionalnog kriznog stožera

Nakon što su u ožujku zabranjene sve kazališne predstave, Gradska skupština tražila je od gradonačelnika Bandića da u roku od deset dana isplati sva programska sredstva odobrena u 2019. godini i u roku od 20 dana 70 posto novca za predstave koje su bile u planu za 2020. godinu i koja su već tad trebala biti isplaćena.

No dva mjeseca kasnije Skupština je to poništila i sad se čeka rebalans proračuna, o kojem će se raspravljati početkom lipnja, a novac će se znatno skresati. Očito je da u Gradu kronično nedostaje novca, pa su Bandić i HDZ najprije odlučili udariti po najmanjima i najslabijima te njima uskratiti novac.

Zagreb: ZICER Plavi ured svečano  obilježio 5. godišnjicu djelovanja

- Na sve moguće načine mora se pomoći samostalnim umjetnicima i nezavisnoj sceni jer su se, ne svojom krivnjom našli u grupi najugroženijih ovom krizom koja će se još dugo osjećati. Velik je broj mladih umjetnika koji su na svojim počecima zaustavljeni u svom letu i svatko od nas mora upozoravati, osobno pomoći i pridonijeti da se premosti pat-pozicija u kojoj su se našli. Ne možemo očekivati razumijevanje i empatiju drugih ako mi sami promatramo tiho urušavanje svih dostignutih vrijednosti i krhke egzistencije ceha - poručio je Goran Grgić (54).

Davor Višnjić/Pixsell

Inicijativa zahtijeva od Grada Zagreba da postupe prema ranije donesenoj odluci i hitno isplate odobrena sredstva prema rezultatima natječaja za javne potrebe u kulturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...