Obavijesti

Show

Komentari 21

Zbogom, Mare: Diva glumišta Kohn preminula je u 84. godini

Zbogom, Mare: Diva glumišta Kohn preminula je u 84. godini
10

Otišla je velika, jedinstvena i neponovljiva. Jako me rastužila vijest. Nikad neću zaboraviti njezinu veličanstvenu Erminiju u Mirisima koju sam zapanjena gledala kao studentica, rekla je glumica Tominac Matačić

VIDEO

Legendarna hrvatska glumica Marija Kohn preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini, objavili su iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Od nje se opraštaju brojne ožalošćene kolege. 

- Počivaj u miru draga Mare. Bile smo jako dobre prijateljice. Pomagala mi je u najtežim trenucima - rekla nam je glumica Jasna Odorčić (57). Dodala je kako su zajedno snimale seriju 'Najbolje godine' što će joj ostati u lijepom sjećanju. 

8172565

I glumica Vesna Tominac Matačić (49) oprostila se od, kako kaže, jedne od posljednjih ikona hrvatskog glumišta. 

- Otišla je velika, jedinstvena i neponovljiva. Jako me rastužila vijest. Nikad neću zaboraviti njezinu veličanstvenu Erminiju u Mirisima koju sam zapanjena gledala kao studentica. To je bila kreacija koja spada u one zbog kojih povjeruješ u svoj budući poziv, uzor kojemu težiš i svjetlo u mraku kriznih trenutaka kad razmišljaš o predaji. Ili pak Roza iz Svoga tela, koja mi se još kao srednjoškolki toliko duboko urezala u pamćenje te se čini kao da je bilo jučer - komentirala je Tominac Matačić. Dodala je kako vjeruje da će glumica još dugo živjeti u uspomeni mnogih kojima je uljepšala život.

8172565

Životna priča glumice rođene u Lopudu nalikuje na uzbudljiv roman pun neočekivanih obrata i tragedija. Kad je u filmu 'Svoga tela gospodar' 1958. odglumila šepavu Rožu ta joj je uloga donijela Zlatnu arenu i popularnost. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. 'Mirisi, zlato, i tamjan' Slobodana Novaka.

Najnagrađivanija domaća glumica iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Godine 1999. je, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. Unatoč mirovini, Marija se nije htjela oprostiti od glume. Kako je uvijek sama tvrdila - 'radim dok me zdravlje služi'. 

U bogatoj karijeri snimila je, između ostalog, 'Kužiš stari moj', 'U registraturi', 'Dirigenti i muzikaši', 'Blagajnica hoće ići na more', 'Duga mračna noć', 'Snivaj, zlato moje', 'Nije kraj', 'Vjerujem u anđele', 'Luda kuća', 'Periferija city', 'Larin izbor', 'Zora dubrovačka', 'Kud puklo da puklo'.

Ispraćaj glumice Kohn je u srijedu u 13.35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao