Obavijesti

Show

Komentari 36

Zdenko Runjić uz muziku volio je i sport: S Oliverom je često igrao tenis, a s klapama 'balun'

Zdenko Runjić uz muziku volio je i sport: S Oliverom je često igrao tenis, a s klapama 'balun'
8

Muzika je Runjiću uvijek bila pomalo sporedno zanimanje. Stvarao je pjesme usput, uz studij elektronike, posao urednika, vojska... Velikan je Goranu Karanu spasio karijeru, s Oliverom je surađivao, a i igrao tenis

VIDEO

Velikan Zdenko Runjić napustio je ovaj svijet na današnji dan 27. listopada 2004. godine. Svaku notu, svaki stih upisao je u debelu knjigu koju njegova obitelj danas zove 'biblijom'. Oliver ga je zarazio tenisom, a s klapom je volio otići igrati 'balun'.

Zdenko Runjić inače je rođen 26. listopada 1942. u Slavonskom Brodu, gdje se njegova obitelj tijekom II. Svjetskog rata preselila zbog neimaštine. U Split se vraćaju 1945. godine, gdje žive u stanu nedaleko od Đardina. Runjić je kao dječak tamo slušao klape, a ako je i sam u jednom intervjuu rekao, slušajući ih kao desetogodišnjak je osjetio dotad neviđeno uzbuđenje i počeo se pitati hoće li on nekad tako nešto doseći.

Privatna arhiva

Počeo je učiti svirati gitaru, svirao u mandolinskom orkestru i KUD-u Filip Dević. Iduća epizoda koju je i sam često spominjao vodi nas u 1958., Zdenko je imao 16 godina kada je slušao finale San Rema na kojem je pobijedio Modugno s pjesmom Volare. Tada je odlučio komponirati, bez prethodnog muzičkog znanja, potpuno samouk. Tražio je odgovore po udžbenicima, pitao je druge. Sam je i pisao tekstove. Prva mu je bila Ćakule o siromasima koju je pjevala Tereza Kesovija na Melodijama Jadrana 1962., a godinu kasnije Tereza je izvela 'Baladu o tovaru'. Obje su dobile prvo mjesto. Tu je i 'Čovik od soli' s kojom je Arsen Dedić prvi put nastupio u Splitu, potom 1964. pjesma 'Potraži me u predgrađu' u Opatiji u izvedbi Lade Leskovar i Đorđa Marjanovića....

Dokumentarac o Runjiću: Stižu do sad neobjavljene fotografije i detalji iz njegova života...
Dokumentarac o Runjiću: Stižu do sad neobjavljene fotografije i  detalji iz njegova života...

Olivera je pak prvi put čuo 1967. kako pjeva u Dioklecijanovim podrumima s grupom Batali, pjevao je pjesmu Yesterday od The Beatlesa. Tada mu je ponudio pjesmu 'Picaferaj' koju je otpjevao na festivalu, a kako je Runjić sam rekao "Olivera je uhvatila strašna trema pa je kiksao jer je bio previše mlad". Tek s pjesmom "Galeb i ja" Oliver se potpuno predao publici i pokazao što može sa svojim neponovljivim glasom i karizmom. No, muzika je Runjiću uvijek bila pomalo sporedno zanimanje, po vlastitom priznanju. Stvarao je pjesme usput, uz studij elektronike, posao urednika na Radio Splitu, odlaska u vojsku, posla tehnologa u Jugoplastici, pa i direktorske funkcije... Bavio se i sportom, proveo nekoliko godina u Hajduku, bio je golman.

Porin 1998

- Kad smo se plasirali u prvu ligu ja sam studirao i nisam imao previše vremena putovati pa sam odustao. Bavio sam se atletikom, trčao sam, bacao koplje. A i danas se nisam zaustio, s jednom klapom jedanput na tjedan zaigramo na balun. I Oliver me u posljednje doba zarazio tenisom. Zatim, za razliku od njega, ja ne volim previše more. Nemam barku, ni kajić, ništa – kazao je Runjić svojedobno u intervjuu Zvonku Kovačiću.

A svi su mislili da će nakon 'Picaferaja' Oliver propasti...
A svi su mislili da će nakon 'Picaferaja' Oliver propasti...

Runjić je imao troje djece iz dva braka, a njegovu izdavačku kuću "Skalinada" preuzela je kći Ivana za koju je Runjić napisao pjesmu "Ključ života" u trenucima kada je ona dolazila na svijet. Ivana nam je svojedobno priznala kako je lijepo imati pjesmu koja obilježava njezino rođenje, no u bogatoj Zdenkovoj kolekciji svake godine “otkrije” neku novu koja joj se uvuče pod kožu. Njezin život bio je obilježen glazbom i glazbenicima koji su joj bili kao obitelj.

Drazen Breintefeld/Vecernji list

- Meni je sve to bilo normalno, na oca nisam gledala kao na kompozitora. Meni su življa sjećanja kada smo vrijeme provodili kao otac i kći. Prva pomisao na njega mi je ljetovanje u Baškoj Vodi kada smo bili dva mjeseca u vikendici, kupali se, igrali na karte... - rekla nam Ivana u jednom intervjuu dodajući kako je uz slavnog Zdenka često bila i dok je on radio na Hrvatskom radiju. Tamo se zaljubila u glazbu, posebno onu na vinilu.

Split bi mogao dobiti spomenike posvećene Oliveru i Runjiću...
Split bi mogao dobiti spomenike posvećene Oliveru i Runjiću...

- Često sam vrijeme provodila u fonoteci, tamo je bila golema zbirka ploča. Tamo sam zavoljela ploče jer su mi bile poput slikovnica, obožavala sam taj miris – otkrila nam je Ivana opisujući oca kao jako pedantnog čovjeka iza čije je smrti ostao besprijekorno uhodan posao, kao i savršeno uređen arhiv.

Privatna arhiva

- To je jedna debela knjiga koji mi zovemo ‘biblija’ i u koju je unesena svaka nota, svaki stih, svaka godina. Kao da je znao da mora ostaviti tako nešto – rekla nam je svojedobno Ivana.

Manje je poznato i da je Runjić na neki način spasio karijeru Gorana Karana koji je ostao bez tadašnje grupe Big blue. Napisao mu je „Prozor kraj đardina“, „Kad zaspu anđeli“ i još neke hitove.

Porin 1998

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.