Obavijesti

Show

Komentari 45

Zdravko Škender: 'Još žalim što nisam postao nogometaš'

Zdravko Škender: 'Još žalim što nisam postao nogometaš'
8

Na nastupe mu dolazi 90 posto žena jer, tvrdi, vole njegove ljubavne pjesme. Samostalno vozi auto, a zahvaljujući jakoj fizičkoj konstrukciji ništa mu osim stepenica ne predstavlja problem

VIDEO

S obzirom na to da su moji djedovi s mamine i tatine strane, kao i većina obitelji, pjevali u klapama, i meni je glazba u krvi. Moji glazbeni počeci sežu u djetinjstvo kada sam u šibenskoj limenoj glazbi svirao jazz trubu, kaže Zdravko Škender (66).

Glazbenik iz Skradina kod Šibenika danas broji preko 50 godina karijere, a ozbiljnije je krenuo 80-ih nakon osnivanja grupe “Ad Adstra” u kojoj je bio basist i prateći vokal.

- Bili smo strašno popularni. Svirali smo u hotelu Krka u Šibeniku koji je tada bio atraktivno mjesto i pojam za glazbenike. Odrastao sam uz bendove kao što su Beatlesi, Rolling Stonesi, Bee Geesi i Pink Floydi tako da smo i mi imali svjetski repertoar - kaže Škender. Uz ljubav prema glazbi, Zdravko je paralelno razvijao i veliku ljubav prema nogometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U nogometni klub Šibenik došao je s 12 godina i igrao na poziciji lijevog krila. Bio je, kako tvrdi, izrazito talentiran pa je na testnom treningu dobio najbolje ocjene trenera.

- Kad nas je prozivao glavni trener, pitao je - ‘Tko je među vama Škender, neka ustane.’ Tada mi je rekao da bi po odličnim ocjenama trebao ići za jednu skalinu gore, ali bio sam premlad za juniore - tvrdi glazbenik.

Dodaje kako je trenirao u grupi sa Šibenčaninom Nikicom Cukrovom (63), nekadašnjim reprezentativcem bivše Jugoslavije.

- Ipak, od lopte me više privlačila glazba. Da sam ostao u nogometu, garantirano bi ostvario odličnu karijeru. Moj imenjak Mamić bi me tada zasigurno skupo prodao nekom dobrom klubu vani - smije se Zdravko.

Najveća prekretnica u njegovu životu je teška prometna nesreća 1980. u Crnoj Gori nakon koje više nije mogao hodati.

- Auto je vozio brat mog prijatelja. Imali smo frontalni sudar s autobusom koji je išao iz suprotnog smjera. Vozač je nažalost poginuo na mjestu, njegov brat blizanac je imao prijelome, a moj treći prijatelj nagnječenje mozga. Ja sam povrijedio kičmu, točnije vratni dio kralježnice što je rezultiralo time da sam vezan uz invalidska kolica koja sam prihvatio kao dio sebe - tvrdi Skradinjanin.

Ipak, očuvani su mu osjet i motorika u rukama, što mnogi liječnici smatraju medicinskim fenomenom.

Pjevač kaže kako je danas ponosan što je unatoč svemu postigao sve o čemu glazbenik može sanjati. Osim jazz trube i basa, svirao je i klavijature, a on i Vlado Kalember (64) punili su hotelske terase s preko 1000 mjesta.

- On je svirao u hotelu Punta, a ja u Olimpiji. Godinu prije mene je započeo karijeru s pjesmom “Ana” - kaže Škender. Veliku pozornost privukao je 1988. na Splitskom festivalu s pjesmom “Ne mogu da te zaboravim” s kojom je osvojio drugu nagradu. Treću nagradu publike dobio je u drugoj večeri za singl “Zlatno sunce Dalmacije”.

- Okrenuo mi se život naopačke. Splitski festival je bio pojam, a pobjeda garancija da barem pet godina možete nastupati po čitavoj bivšoj Jugoslaviji - kaže Škender.

Uspješnu godinu je ‘zaokružio’ na Zagrebačkom festivalu pjesmom “Suze ljubavi” s kojom je osvojio Grand prix. Uslijedila je i velika svjetska turneja uključujući Australiju, Ameriku, Kanadu i Europu, a posebno je bio popularan u Makedoniji koju je 1989. predstavljao na Jugoviziji.

Susret s obožavateljicom

- Toliko sam uvjerljivo pjevao na makedonskom, da su mislili da sam rođen tamo - kaže Zdravko. Prije nekoliko godina popunio je diskoteku u Ohridu gdje su fanovi znali sve riječi pjesama, a imao je i zanimljiv susret s tamošnjom obožavateljicom.

- Izuzetno lijepa dama zamolila me CD s pjesmom “Ne mogu da te zaboravim”. Pošto ga nisam imao sa sobom, poslao sam joj CD poštom s posebnom posvetom - kaže Zdravko. Dodaje kako je Makedonki to bilo važno jer je, kako tvrdi, na toj pjesmi izgubila nevinost u autu. Glazbenik i obožavateljica su s vremenom izgubili kontakte i ne čuju se.

- Imam veliku želju napraviti turneju u Makedoniji - otkriva Škender.

Sin je glazbeno nadaren

O svojoj obitelji ne voli javno govoriti, jer tvrdi da poštuje njihovu želju za privatnošću.

- Imam sina i kćer, to ne krijem. Sin je izrazito glazbeno talentiran za elektronsku glazbu i svira odlično gitaru, ali neprofesionalno. Ipak, nikada nisam imao želju da se djeca bave mojim poslom jer je vrlo težak. Žao mi je ako sam im ponekad uskratio ljubav jer sam izbivao iz kuće zbog nastupa - kaže Zdravko.

Suprugu Melaniju osvojio je glazbom i pjesničkom dušom.

- Supruga je svirala klavir 10 godina. Razmijenili smo glazbena iskustva i došlo je do spoja. Zbog stihova “Ne mogu da te zaboravim, život bez tebe da zamislim...” su mnogi mislili da sam suprugu izgubio u prometnoj nesreći što nije točno - tvrdi Škender. Danas na njegovim koncertima bude 90% ženske populacije, a uvijek dobiva zanimljive poklone nakon nastupa.

- Meni žene bacaju gaćice, ha ha, šalim se. Dobivam strahovito puno darova, a pogotovo od Slovenaca u zadnje vrijeme koji su jako pažljivi - kaže glazbenik. Po njegovom životu bi se, kako tvrdi, mogao jednoga dana snimiti film ili napisati knjiga.

- To bi bio bestseller. Mislim da bi me u filmu mogao utjeloviti moj sugrađanin, Šibenčanin Goran Višnjić. Samo bi bilo teško imitirati moju specifičnu boju glasa - tvrdi Zdravko. Kada se ljeti vrati u rodni kraj, najdraža rekreacija mu je plivanje u moru.

- Morski sam vuk, fenomenalno plivam. Nije mi problem preplivati uvalu, doći do nekog otoka. Čovjek se samo od straha utopi. Iako ne mogu hodati, to ne znači da ne mogu i plivati - kaže Zdravko. Danas je u potpunosti samostalan i mobilan.

'Rastura' dvorane u Sloveniji

- Fenomenalno sam se rehabilitirao. Vozim auto, sam uđem i izađem iz njega zahvaljujući mojoj jakoj fizičkoj konstrukciji. Jedina barijera su mi ponekad stepenice. Što me život više triska, sve sam jači. Zainatio sam se životu i pobijedio ga - kaže glazbenik. Osim toga, kako tvrdi ovaj pjevač visok 190 centimetara, zdravlje ga odlično služi. Što se tiče karijere, trenutno je najpopularniji u Sloveniji.

- Znam ljude na koncertima dovesti u trans jer velika energija i karizma zrače iz mene - tvrdi Škender. Osim što planira izdati svoj 16. album, najnovija pjesma mu je “Ludo ljeto”.

- Rodilo se dosta hitova kao što su “Na koljena padam” i “Ne ide to tako”. To su megahitovi u Sloveniji koji rasturaju dvorane. Jednu pjesmu sam posvetio i Slovenkama, a to je “Dođi na more” - kaže pjevač. Dodaje kako mu je želja raditi nastupe u Hrvatskoj jer ga dugo nije bilo.

- Ovdje moram objašnjavati ljudima da još uvijek pjevam - zaključuje Zdravko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama