Show

Komentari 0

Želimir Periš: 'Roman je odlična pozicija za one bez identiteta...'

Želimir Periš: 'Roman je odlična pozicija za one bez identiteta...'

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim žiroskopa, osvojiti vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna u bruto iznosu

Mladenka kostonoga je istinita priča. Ona jest, kako to književnost i inače radi, kompilirano iskustvo, sintetizirano iz raznih života i priča, no svaki pojedini događaj zapisan u toj knjizi zbio se, samo možda ne liku te knjige.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Rekao je to Želimir Periš, koji je s knjigom ‘Mladenka kostonoga’ ušao u uži izbor književne nagrade Fric.

- Zapravo, moja prva ideja krenula je od želje da napišem priče o vještici/vračari/travarici/ljekarici koja putuje dalmatinskim selima i koristi ljudsko praznovjerje da bi pomagala ljudima. Dakle, to je inicijalno bila zbirka priča, ali onda je Gilin život postao previše složen za priče, kao što svaki život jest ako se ne ograničimo samo na jedan njegov fragment. Gila je zbog onog što radi proganjana, prisiljena se seliti, mijenja podneblja, imena, izgled. Isto tako se mijenja kao osoba, djevojčica Gila ima druga iskustva od mlade Gile koja pak ima drukčiju viziju svijeta od iskusne Gile. Želio sam pričama obuhvatiti cijeli jedan život i sve promjene u njemu, a opet ni to nije bilo dovoljno, jer da bi razumjeli život treba razumjeti i podneblje, vremena i okolnosti koje taj život oblikuju - rekao je književnik.

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020. ušli su naslovi: “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića (Buybook), “Vošicki” Marka Gregura (Hena com), “Meho” Almina Kaplana (V.B.Z.), “Odlazak” Andreja Nikolaidisa (Buybook), “Mladenka kostonoga” Želimira Periša (OceanMore) i “Plivač” Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Oni su odabrani među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a tko je laureat četvrte Nagrade Fric bit će objavljeno u siječnju 2021. Prosudbeni žiri, uz Romić i Pogačnik, čini urednik kulture Expressa Igor Vikić te konceptualni umjetnik Vlado Martek, liječnica Vesna Degoricija i povjesničar Hrvoje Klasić.

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75.000 kuna (bruto) i, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranog žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzorira Barcaffe.

- Osim toga, roman tematizira i pitanje identiteta, za što je 19. stoljeće ponovno sjajna kulisa. To je vrijeme definiranja nacionalnih identiteta, naroda i narodnosti, posebno jezika. Ovo su sjajne točke za preispitivanje pozicije nekoga tko nema identitet - rekao je Periš.

Najčitaniji članci