Obavijesti

Show

Komentari 0

Ivica Prtenjača: 'Šansa za mir se baš nikada ne smije propustiti'

Ivica Prtenjača: 'Šansa za mir se baš nikada ne smije propustiti'
2

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim žiroskopa, osvojiti vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna u bruto iznosu

VIDEO

‘Plivač’ je nastao kao moj dug prema vlastitom plivanju, prema mojem stavljanju maske na lice i višesatnom plutanju po morskoj površini. To sam činio često. Kad god sam htio promijeniti vlastiti svijet ili svijet oko sebe, ja bih stavio masku na lice. Jer, kad okreneš glavu, mnoge se stvari same od sebe promijene.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Darko Cvijetić, dobitnik nagrade Fric 02:04

Rekao je to književnik Ivica Prtenjača, koji je s knjigom “Plivač” ušao u finale nagrade Fric.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve moje zbirke pjesama nastale su kao izmišljanje nekog novog jezika u novom vremenu, novoj životnoj situaciji. Moj je prvi roman nastao kao vježba pisanja rečenice, ne bih rekao proze, jer nisam se takvo što usuđivao reći zato što sam prije toga pisao samo stihove. Potom su došli ostali romani, nastajali su po principu nekakvog mojeg dugovanja samome sebi. Gotovo kao da sam sam kod sebe polazio književnu radionicu. ‘Brdo’ je nastalo iz nekog mojeg duga prema otoku i prema tragediji vatrogasaca koja se dogodila na Kornatu. Mene je to silno potreslo i znao sam da to moram negdje napisati. Premda to u ‘Brdu’ nije nigdje izravno rečeno, jer mislim da nemam ni pravo o tome izravno govoriti. Roman ‘Tiho rušenje’ nastao je kao kontrapunkt ‘Brdu’, tom otvorenom prostoru. Htio sam napisati jednu zagasitu zagrebačku priču iz velikog stana u centru. ‘Brdo’ sam uvijek zamišljao kao film, a ‘Tiho rušenje’ kao kazališnu predstavu - rekao je književnik.

Darko Cvijetić: Nagrada Fric mi je omogućila jako puno toga...

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020. ušli su naslovi: “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića (Buybook), “Vošicki” Marka Gregura (Hena com), “Meho” Almina Kaplana (V.B.Z.), “Odlazak” Andreja Nikolaidisa (Buybook), “Mladenka kostonoga” Želimira Periša (OceanMore) i “Plivač” Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Oni su odabrani među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a tko je laureat četvrte Nagrade Fric bit će objavljeno u siječnju 2021. Prosudbeni žiri, uz Romić i Pogačnik, čini urednik kulture Expressa Igor Vikić te konceptualni umjetnik Vlado Martek, liječnica Vesna Degoricija i povjesničar Hrvoje Klasić.

Marko Gregur: Vošicki je čovjek otpora, a bio je i vrlo svojeglav
Marko Gregur: Vošicki je čovjek otpora, a bio je i vrlo svojeglav

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75.000 kuna (bruto) i, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranog žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24. Nagradu sponzorira Barcaffe.

- Ovo je knjiga koja govori o tome da se šansa za mir ne smije propustiti. Ne mislim samo na rat koji je bio kod nas, već na sve moguće ratove - rekao je autor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'
DRAMA U 'BRAKU NA PRVU'

Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'

Danijela i Alan od stručnjaka iz showa 'Brak na prvu' dobili su zadatak poredati životne vrijednosti te su se zbog toga posvađali