Obavijesti

Show

Komentari 61

Željko Bebek iza sebe nikad nije ostavljao uplakane žene

Željko Bebek iza sebe nikad nije ostavljao uplakane žene
4

Ime novog albuma ''Kad poljubac pomiješaš sa vinom'' odgovara životu slavnog rokera. Bebek ima dvije bivše žene, jednu sadašnju, četvero djece i tri unuka

VIDEO

Iako mu festivali u zavidnoj karijeri nikad nisu puno značili, Željko Bebek će s pjesmom “Dernek” nastupiti na CMC festivalu. Mjesto je to na kojemu se, smatra, treba pojaviti radi publike koja na toj istoj televiziji traži njegove spotove.

Tijekom gotovo 40 godina duge karijere nauživao se derneka i različitih okupljanja. Njegove pjesme znaju sve generacije. Svjedoče tomu i tri klinca koja se nisu ni rodila dok je pjevao “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”, a intervju su ipak prekidali zbog autograma i fotografiranja. Nijedan festival, kroz sva ta desetljeća, nije privukao njegovu pozornost. Njegov život su, priznaje Bebek, i danas pozornica, rock i provodi. I obožavatelji.

Prava rokerska okupljanja bila su s Bijelim dugmetom

- Od svih tih festivala puno su mi draža rokerska okupljanja. Sjećam se atmosfere Boom festivala, koji se svaki put održavao u drugom gradu. Jednom u Ljubljani, drugi put u Novom Sadu, treći u Zagrebu. Dva puta smo kao Bijelo dugme dolazili, ali kao najveća rokerska okupljanja pamtim prvi koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme 1977. i tri velika koncerta u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu 2005. - priča.

Nema sjete niti žala, samo sjećanja na ludu mladost

Prva asocijacija na ‘70-e, ‘80-e, kad je Bijelo dugme bio neprikosnoveni bend, Bebeku je njegova mladost. Ne bude se ni sjeta, ni žal, ni nostalgija, nego sjećanja na sve što se radi u mladosti, uvijek ludo, iskreno i čarobno. Zato, smije se, i naziv njegova posljednjeg albuma “Kad poljubac pomiješaš sa vinom” najviše odgovara njegovu životu.

Najradije se sjetim ljubavi i pjesme. Emocije su uvijek vezane uz čašu crnog vina, govori Bebek, koji za sobom, kao frontman Bijelog dugmeta, ipak nije ostavljao slomljena srca.

- Odnos s publikom ne podrazumijeva samo zajedničko pjevanje nego i intimu s nekim licem koje si sreo možda u prvom redu, s licem koje ćeš možda naći oko izlaza, s kojim ćeš moguće završiti večer, noć, pa dočekati i doručak. No ne bih rekao da je bilo puno slomljenih srca. Prije je bilo puno oduševljenja kroz te poljupce, putovanja, veze koje su u životu trajale dulje ili kraće - otkriva.

Rokerski život nije bio kriv za raspad prva dva braka

I dok su pogledi iz prvih redova rock zvijezdu često inspirirali da nježnije zapjeva “ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe”, jutra, tvrdi, nikad nisu govorila “srce nudi više no što može”. Iako je od života uvijek uzimao samo najbolje, za sobom nije ostavljao ženske suze.

- Bez obzira na agresivne nastupe s pozornice, osjetljiv sam na patnje žene i djece. Na žensko biće sam silno osjetljiv, bez obzira je li to sestra, prijateljica, majka, susjeda, neka djevojčica - govori.

Nekad intenzivan, rokerski način života, nije bio kriv za raspad njegova dva braka. Rock’n’roll, objašnjava, ne podrazumijeva divljanje u smislu napuštanja bilo koga. Više je to, govori, divljanje na pozornici. Nikad se nije drogirao, tukao.

- Nisam bio agresivan. Ne moram se tući da izbacim lošu energiju ili, s druge strane, priskočim nekome u pomoć. To rokersko divljanje samo pomaže da, kad budeš ostavljen, ne trpiš, ne patiš, ne umireš. Život sa sobom nosi i razloge zbog kojih neka bića ne mogu ostati skupa. I neću sada reći nažalost nego tako je, to je život - priča.

I danas je, priznaje, zadržao dosta od nekadašnjeg života. Ne pašu mu mjesta na kojima se tiho priča, tiho sluša glazba, ona na kojima se treba biti umjeren i tih.

- Volim mjesta na kojima se svijet dobro zabavlja, iskreno smije, pjeva, uživa. I danas sam često na tulumima iako nisam među onima koji jednom tjedno traže razlog da zabanče i piju do jutra - kaže.

No za razliku od dana kad je bančio sam, već 17 godina na svakom ga tulumu prati supruga Ružica. Došla je, priznaje, u njegov život u trenutku, vremenu kad je trebao samo nju. Danas se osjeća kao da su zajedno od početka života.

'Selma' i 'Loše vino' i danas u njemu bude emocije, trnce

- Kad sam je prvi put vidio, bila je mlada, prelijepa, osjećao sam da bi mogla biti odana. To me najviše privuklo, želio sam uza sebe imati neko odano lijepo i mlado biće. Već smo gotovo dva desetljeća zajedno, a ona je i dalje lijepa, mlada i odana - govori.

I iako je za očekivati da će baš ona prva preslušati sve njegove balade, Bebek kaže da nisu vezani glazbenim nitima. Njegove nove pjesme Ružica čuje tek na koncertima.

Nekad je strastveno pjevao “Loše vino”, “Sve će to, o mila moja...”, “Selmu”. I danas te pjesme u rokeru bude emocije, trnce. Ali sada jednako strastveno pjeva “Tango” i to u duetu sa Severinom. Singl koji je stavljen i na Bebekov i na Severinin CD izaći će ovih tjedana. Pjesmi se raduje, no tango mu, otkriva, nije sinonim za strast.

- Kad se dobro zagrliš i popiješ čašu crnog vina, isto ti je što god plešeš. Moj doživljaj tanga je više životna nego plesačka strast. I flamenco je vruć, više podsjeća na ljubav nego na ples - kaže roker u čijem životu žene zauzimaju vrlo važno mjesto. Posebice djeca. Kćeri iz prvih brakova, Silvija (39) i Bianca (30), danas su odrasle žene, a Katarinu (7) i Zvonimira (9), dobio je u braku s Ružicom.

- Strašno sam blizak sa svojom djecom. Silvija mi je podarila troje unuka, lijepo pjeva, ali nije je zanimao taj svijet. Nikad je nisam forsirao niti ću to raditi. Glazba je način života, nosi izazove za koje se ne može znati kako će ih tko podnijeti. Više volim da idu putem koji su sami izabrali.

Bilo je razdoblja kad su svi oni tati pokušali prodati neku foru, a on bi tada procjenjivao treba li zažmiriti i praviti se da ne primjećuje ili ih odmah razotkriti.

- Nema te fore koju mi mogu prodati, ali često im zažmirim. S Ružicom sam u svijetu koji sam iznova gradio. I dalje sam u glazbi, ali je glazba na drugome mjestu. Prva je obitelj - govori.

Manji su klinci svjesni da je njihov tata drugačiji od ostalih, iako se on trudi dokazati im suprotno; da je isti kao i očevi njihovih prijatelja. Iako im godi o svom tati čitati kao o velikoj rock zvijezdi, Bebek pazi da se ne udalje.

- Nikad im neću biti nedostižan ili im u život donijeti razočaranja. Puno djece u brakovima poznatih ljudi zbog roditeljske popularnosti imaju velikih problema - kaže.

U svom iznimno intenzivnom životu Željko ništa ne bi mijenjao. Ne vidi veće krive korake u godinama iza njega i nema, smatra, što popravljati. Sitnih pogrešaka je, priznaje, bilo, a najvećom pogreškom smatra svoju neposlovnost.

- Kada su svi oko mene bili u poslu, ja sam se radije okrenuo lijepim stvarima, ugodi života. Nisam razmišljao o nalaženju poslovnog savjetnika koji će mi kupovati dionice. Jedina prilika za kojom žalim jest što nismo prihvatili poziv da Bijelo dugme pokuša napraviti karijeru vani. Zvali su nas iz Amerike, nudili dobre uvjete, ali presudio je jezik. Samo ABBA se svjetski proslavila pjevanjem na engleskom. Tada smo mislili da bi nam zbog goluba na grani pobjegao vrabac iz ruke. I mislim da smo bili u pravu, ali vrijedilo je barem pokušati - kaže.

Dočekali su ga s čašom šampanjca i čestitkama

Danas iza sebe ima sjajnu karijeru frontmena najjačeg rock benda svih vremena, ali i zavidnu samostalnu. Njegov CD “Kad poljubac pomiješaš sa vinom” čekao se punih 12 godina, a tržište je, kaže, odgovorilo pozitivno. - Nisu me dočekali na nož nego s čašom šampanjca i čestitkama - smije se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 61

VIDEO

Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'
STIŽE U 'LJUBAV JE NA SELU'

Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'

Toni Patrčević gledateljima ispred malih ekrana poznat je iz showa 'Superpar'. Tamo je bio s bivšom djevojkom Dorom. Par je vezu prekinuo početkom godine nakon 11 godina veze

Manekenka na meti kritika radi haljine: 'Užas! Pa sve ti se vidi'
NATASHA POLY

Manekenka na meti kritika radi haljine: 'Užas! Pa sve ti se vidi'

Na sebi je imala potpuno prozirnu haljinu francuskog dizajnera Muglera. Svoj izgled upotpunila je decentnim nakitom i crnim štiklama. Međutim, nije svima baš 'legla' njena kombinacija
Aleksandra Prijović s obitelji otišla na zasluženi odmor: Pjevačica se pohvalila fotkom...
NAKON BROJNIH KONCERATA

Aleksandra Prijović s obitelji otišla na zasluženi odmor: Pjevačica se pohvalila fotkom...

Aleksandra Prijović otišla je na odmor sa svojom obitelji. Na društvenim mrežama pjevačica je podijelila zajedničku fotografiju