Obavijesti

Show

Komentari 115

'Žena na Balkanu je ropkinja i samohranoj majci je stravično'

'Žena na Balkanu je ropkinja i samohranoj majci je stravično'
7

Gotovo je sramota biti majka bez muža, dijete bez oca. U zapadnim društvima to je posve normalno. Kao što i jest, u biti, ispričala je scenaristica

VIDEO

Kao i ja, Lena se veže uz ljude. I veseli me što mislim da će tim selidbama postati građanka svijeta, a ne klaustrofobično vezana uz samo jednu ulicu ili grad ili državu. No, Zagreb mi nedostaje, ispričala je Jelena Veljača (37) u intervjuu za portal Klix.ba.

Scenaristica i producentica se zbog svoje serije 'Pogrešan čovjek' preselila u Beograd s kćeri Lenom (2) i glumcem Draženom Čučekom (48) od kojeg se razvodi. Kaže da je njezin idealan život pun putovanja, promjena i različith adresa. 

- Baš mi je nekidan kad smo išle na vikend u Zagreb rekla: 'Ja volim živjeti u Beogradu, samo želim da baka i Lara (to je njena najbolja prijateljica) isto dođu.' Najviše mi, kao i Leni, nedostaju naši ljudi i činjenica da su udaljeni samo nekoliko tramvajskih stanica, a ne 442 kilometra - rekla je Veljača. Ističe kako joj nedostaje svježa riba u Beogradu, no da se sve to nadoknadi sjajnim mesom. 

Scenaristica je ispričala kako je snimanje 'Pogrešnog čovjeka' najharmoničnije u njezinom životu. Tvrdi da su očekivanja od serije velika, a veoma je sretna što publika na nju divno reagira. U fokusu 'Pogrešnog čovjeka' je samohrana majka koja je spremna na sve da bi spasila kćerin život. 

Marko Perić

- To je uvijek aktualna tema, majke su čudo ovog svijeta, a samohrane majke pogotovo - istaknula je Jelena. Kaže da je sreća žene na ovim prostorima nikad nije bilo u centru pozornosti i da je teško biti samohrana majka, ali da je vjerojatno najteže u patrijarhalnim sredinama u kojima je važna muška moć. 

- Sretna majka znači sretno dijete. Međutim, na Balkanu je žena ropkinja, sluga, žrtva. Slavi se poniznost, a ne shvaća se da se time žena uopće ne slavi, već ponižava. Nije slučajno da je korijen riječi 'poniznost i poniženje' isti - ispričala je Veljača. Tvrdi da je pozicija samohrane majke stravična jer ne samo da ih država gotovo uopće ne štiti nego je i društvo potpuno nesenzibilno. 

prava stvar

- Gotovo je sramota biti majka bez muža, dijete bez oca. U zapadnim društvima to je posve normalno. Kao što i jest, u biti. Obitelj se treba dekonstruirati i to je jedini način da se ženama vrati slava i pozicija koja im pripada - rekla je scenaristica. Kaže da joj nije problem biti bez 'dlake na jeziku' jer je navikla na nuspojave toga te joj je život u istini oslobodađajuć. 

Danijel Berković/Pixsell

- Ali, u zapadnoj civilizaciji, stvar se mijenja. #MeToo pokret rastura stvar i ja se nadam da će kao i Coca-Cola i tranzicija i taj trend stići kod nas. Nužno nam je potrebno da žene zarađuju isto kao muškarci, da više muškaraca preuzima brigu o vlastitoj djeci i da se to ne smatra pomoći majkama, da više muškaraca ide na porodiljni dopust... - ispričala je Veljača. 

Ističe kako joj je bilo teško uskladiti sve poslovne obveze koje ima s majčinstvom te da je morala angažirati dadilju u Beogradu. Dodaje kako je srećom Lenin tata Dražen odličan otac i trenutno živi u istom gradu s njima. 

- Svejedno, većina toga je na mami. I doista na kraju dana znam osjećati kao da mi je sve skupa previše, da posao pati zbog majčinstva, a Lena zbog posla… Međutim, srećom, jutro je pametnije od večeri, a i tješim se da će Lena jednog dana biti osnažena žena baš zato jer je od malih nogu gledala mamu kako radi - zaključila je Veljača. 

 

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor