Obavijesti

Show

Komentari 2

'Zvjezdane staze' ušle u korak s vremenom, jedan lik je gay

'Zvjezdane staze' ušle u korak s vremenom, jedan lik je gay
3

Ljubitelji 'Zvjezdanih staza' godinama su se pitali hoće li serijal hrabro kročiti kamo nije prije kročio i pokazati nam homoseksualnog glavnog lika. Odgovor na to pitanje smo dobili

VIDEO

Još od ranih dana franšize i prvog poljupca između 'rasa' na TV ekranima, 'Zvjezdane staze' su hrabro išle gdje nitko nije bio. Posada je bila sastavljena od raznih narodnosti, vrsta te ostalih klasa života, tako da je bilo i krajnje vrijeme da dobijemo i lika koji nije heteroseksualan.

U najnovijem filmu iz franšize, 'Zvjezdane staze: S one strane', otkriva se da je Hikaru Sulu, kojeg u ovoj verziji glumi John Cho, otac malene djevojčice, koja ga zajedno s njegovim suprugom čeka na Zemlji. Za one koji prate glumca koji ga je glumio u originalnoj seriji i prvih šest filmova, Georgea Takeija, ovo nije ništa iznenađujuće i jasna je posveta tom glumcu. Naime, Takei je jedan od prominentnijih i glasnijih članova LGBT zajednice u svijetu.

PA/Pixsell

A što se tiče prigovora na to da je Hikaru Sulu homoseksualac, budimo iskreni, to se nikako ne kosi s onime što smo već vidjeli. U svim epizodama i filmovima, Sulu je 'sam', tj. nije pokazana nikakva njegova veza. Tek smo u filmu iz 1994. godine, 'Zvjezdane staze: Generacije', saznali nešto više o njegovoj prošlosti, tj. da Sulu ima i kćerku, Demoru Sulu.

- Sviđa mi se takav pristup, da se od cijele stvari ne radi velika stvar. Nadam se da je to smjer u kojem idemo kao vrsta, da ne politiziramo nečiju spolnu orjentaciju - izjavio je Cho.

Premda bi ovakvo otkriće moglo nekima zasmetati, budimo iskreni, ovo je ipak samo detalj koji dodaje dubini lika, a da se nije nikako zadiralo u ono što već o liku znamo.

U glavnim su ulogama Idris Elba kao negativac Krall i Sofia Boutella kao misteriozna izvanzemaljka te Chris Pine kao kapetan James T. Kirk. Zachary Quinto se vraća kao Spock dok ćemo u ulogama Uhure, Bonesa McCoya i Chekova opet vidjeti Zoë Saldanu, Karla Urbana i nesretno poginulog Antona Yelchina.

Film je režirao Justin Lin (upravo radi na snimanju 'Brzih i žestokih 8'), dok su za scenarij odgovorni Doug Jung i Simon Pegg, kojeg u filmu možemo vidjeti u ulozi inženjera Scottyja. Producenti filma su J.J. Abrams i Bryan Burk.

Glede kulturalnog utjecaja kojeg će napraviti ovakva odluka, možemo reći da će samo malo zatalasati površinu, i da će se svijet nastaviti okretati. Jedan lik je ustvrdio da je homoseksualac, vanzemaljci će i dalje napadati, a posada Enterprisea će i dalje kompenzirati.

'Zvjezdane staze - S one strane' u naša kina stižu za manje od dvadeset dana, 27. srpnja, u distribuciji Blitza i to u najprestižnijim formatima, uključujući i IMAX. Pratite našu stranicu FILM za svakodnevne nove vijesti o ovom nadolazećem hitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode