Obavijesti

Split je hit svih 365 dana u godini! Posjetite ga i ove zime!

Split je hit svih 365 dana u godini! Posjetite ga i ove zime!
10

U Splitu vas očekuje manifestacija "Advent u Splitu" koja ujedinjuje niz gastronomskih, kulturnih i društvenih događanja. Split je ove zime življi nego ikad

Split se odlično uklopio u program Turističke zajednice Hrvatske za produljenje turističke sezone pod geslom '365 Hrvatska' i ove je zime življi nego ikad. Javljaju to oni koji su ovih dana posjetili taj grad i doživjeli dio programa u sklopu manifestacije „Advent u Splitu“, projektu Turističke zajednice grada Splita koji ujedinjuje niz gastronomskih, kulturnih i društvenih događanja. „Advent u Splitu“ odvija se već petu godinu zaredom, a zadnje dvije postao je dio prepoznatljivog brenda grada.

U dane adventa u Splitu se pjeva i pleše do dugo u noć. Najživlje je na splitskoj Rivi gdje su splitski ugostitelji zaduženi za spoj dobre glazbe i fine spize koja se gostima nudi na degustaciju. Degustirati se može i na Pjaci – uz miris bakalara na razne načine, iz tjedna u tjedan na Pjaci se smjenjuju mirisi istarske, slavonske, zagorske i ličke kuhinje koje se predstavljaju Splićanima i njihovim gostima u sklopu Gastroadventa. Naravno, sve što probate na Rivi i na Pjaci možete uživati u splitskim restoranima koji su za dane adventa pripremili ponudu po povoljnijim cijenama. Na temu smokve, koja je ove godine motiv Gastroadventa, jelovnike do tri slijeda, a najviše za 80 kuna, osmislili su tako restoran Diolces, restoran Tratorrie Tinel, caffe-restoran Dvori, zalogajnica Bepa!, konoba Nevera, restoran Mazzgooni, bistro Nostress, restoran Apetit, restoran Kavana Central, restoran Velum, kavana Ćakula, restoran Brasserie on 7, Hotel Conusl i restoran Zrno soli. Svojevrsna ekskluziva ovogodišnjeg adventa su i gastro adventski vijenac te Božićne jaslice „Slatkarija“ koje su izradili umjetnici i vrhunski hrvatski slastičarski majstori.

Na svim većim gradskim trgovima odvija se bogat glazbeni program, pa gosti mogu zaplesati uz glazbu poznatih splitskih DJ-eva, zapjevati s klapom, ili dječjim i crkvenim zborovima. Bogati program odvija se i u splitskim klubovima i barovima, a splitski HNK za dane adventa pripremio je izuzetno bogat baletni i dramski program te niz koncerata. U jedinstvenim Dioklecijanovim podrumima odvija se Festival adventskih radosti, s nizom edukativnih radionica i igraonicom za djecu, u sklopu koje mališani mogu dočekati i Djeda Božićnjaka. U podrumima se također održavaju brojni koncerti te prodajni sajam autohtonih proizvoda tipičnih za Dalmaciju, ali i druge hrvatske regije koje se ovih dana predstavljaju u Splitu.

Split je, inače, jedini grad u svijetu koji u samoj gradskoj jezgri ima palaču koja je pod zaštitom UNESCO-a, a u krugu od 30-ak kilometara još tri takva lokaliteta. U zadnje vrijeme sve se više pažnje posvećuje promociji upravo povijesnog i kulturnog bogatstva grada. Tako je ovih dana grad posjetilo 600-tinjak turističkih i medijskih djelatnika iz Francuske, čiji građani izuzetno cijene bogatu povijesnu baštinu i sve češće dolaze u Split. Ljubitelje povijesti i starina zasigurno će razveseliti vijest da je, nakon pet godina radova na uređenju srednjovjekovnog obrambenog ophoda na sjevernom zidu Dioklecijanove palače, nedavno otvorena šetnica s koje se pruža poseban pogled na grad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni koji vole miran odmor i opušten đir, unatoč velikom šušuru u gradu, lako mogu doći na svoje. Dovoljno je posvetiti se onome što većina nas tijekom ljetnog boravka u Splitu najčešće neopravdano zanemari: šetnji prekrasnom šumom na Marjanu ili jedinstvenom okolicom Splita. Šetnja plažom i pogled na borovu šumu i more najljepši su način da čovjek napuni baterije za povratak u svakodnevicu nakon blagdana. Mnogi gosti Splita najradije pamte jutarnju kavu na splitskoj Rivi okupanoj suncem i usred zime, a koja se u Splitu nerijetko protegne do ručka jer kao da nitko nigdje ne žuri.  

Za dane adventa splitski hoteli pripremili su povoljne cijene, pa se dvokrevetna soba može unajmiti već za 600 kuna na noć, uz dodatne popuste za obiteljski paket ili višednevni boravak, što je prilika i za uživanje u bogatim wellness programima iz ponude splitskih hotela. Također, Croatia Airlines putnicima iz Zagreba u Split nudi dvije povratne karte po cijeni od 800 kuna, i to sve do kraja ožujka.  

Detaljan program manifestacije „Advent u Splitu“ potražite na http://www.visitsplit.com/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...