Obavijesti

Split postao hit destinacija, posjetite ga u vrijeme adventa

Split postao hit destinacija, posjetite ga u vrijeme adventa
17

„Advent u Splitu“ postao je dio prepoznatljivog brenda grada i sve je više stranih turista koji dolaze upravo u to vrijeme, pa je sada cilj privući u većem broju i one domaće

Mnogo je Splićana koji su nakon studija ostali u Zagrebu, pa jedva čekaju božićne blagdane da bi posjetili obitelj i uživali u tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji i šetnji gradom koji se i u zimi može pohvaliti čistim nebom i suncem. Među njima su i voditeljica, vesela Marijana Batinić i mladi glumac Robert Kurbaša, koji su protekle subote sudjelovali na zagrebačkom predstavljanju „Adventa u Splitu“, manifestacije koja tijekom prosinca i siječnja posjetiteljima Splita nudi zaista jedinstvenu mješavinu proslave adventskih događanja i odmora na jadranskoj obali. 

"Volim otići u Split u vrijeme blagdana i uvijek se najviše radujem materinoj spizi", kaže Marijana, koja se na Cvjetnom jedva uspjela izboriti za svoj tanjur bakalara na crveno. Kaže kako je u njenom splitskom domu češći brudet od bakalara na bijelo, no – oba su ukusna. Kako uskoro ide u Split, posebno se raduje druženju s prijateljima i šušuru na Rivi kojim Split osvaja sve one koji ga posjete.

"Ja ću pripremati bakalar, a profesionalni kuhar zadužen je samo da ga dotjera sa začinima", našalio se Robert, koji bakalar, kaže, dosad zapravo nije spremao sam i nije siguran da bi se odvažio. Za kuhanje u Splitu uvijek je bila zadužena mama, pa se njoj ni danas ne miješa u to, no  u zagrebačkom domu supruga i on kuhaju otprilike pola-pola i - voli kuhati. I on će uskoro u Split, a posebno se veseli šetnji Rivom i kavi koju će na suncu popiti s prijateljima.

Proteklih pet godina u užem i širem centru Splita, na Rivi, Pjaci i drugim trgovima grada te u njegovim kaletama, tijekom „Adventa u Splitu“ vrlo je živo do dugo u noć, kažu naši sugovornici iz Turističke zajednice grada Splita, a s tim se slažu i Marijana i Robert. Naime, u gradu se tijekom prosinca, pa sve do polovice siječnja odvija izuzetno bogat kulturni i umjetnički program, u kojemu svaki gost sigurno može pronaći nešto za sebe. Na splitskoj Pjaci gosti mogu upoznati gastronomske običaje hrvatskih regija i uživati u jazz glazbi, nastupima KUD-ova i glazbenih škola, pa i modnoj reviji „Što se nosilo na Pjaci“. U podrumima Dioklecijanove palače odvija se Festival adventskih radosti, koji obuhvaća radionice izrade božićnih ukrasa, glazbeni program i prigodni program za djecu, povodom sv. Nikole i sv, Lucije, dok se dio programa odvija i na Kazališnom trgu, Strossmayerovom perivoju, Đardinu i Peristilu. 

Na ulicama grada pjeva se i pleše do jutra, uz taktove glazbe poznatih DJ-eva, dalmatinske klape, limenu glazbu te dječje i crkvene zborove, a sve to uspješno nadopunjava odlična gastronomska ponuda koju su pripremili splitski ugostitelji. U dane „Adventa“ gosti i na ulicama mogu degustirati slatko po receptima starih nona: fritule, broštulane mendule, amarette s bademima i krokante, dok splitski ugostitelji nude tradicionalnu spizu, uz povoljne cijene. Sasvim dovoljno da gosti obnove energiju i osnaže se za šetnju po predivnoj šumi na Marjanu, ili za laganu šetnju gradom u kojoj mogu obići njegove znamenitosti. Šetnja i obilazak okolice Splita, poseban su doživljaj, a sve možete zaokružiti kavom koju ćete popiti s pogledom na more. 

Svi Zagrepčani koji razmišljaju o tome gdje provesti blagdane ili zimski odmor, mogu navratiti na predstavljanje manifestacije „Advent u Splitu“ sutra, 6. prosinca, u City Centru one Zagreb West, ili u Kaptol centar, gdje će se ono održati 13. prosinca, između 11 i 14 sati. Uz slatke zalogaje, sokove i vina Dalmacijavina i slike Splita na velikom TV panelu, bit će lakše donijeti odluku o destinaciji.

Inače, Split je doista postao hit, odnosno ove godine bilježi čak 22 posto više dolazaka gostiju i noćenja, čime postaje prava turistička konkurencija velikim mediteranskim gradovima.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena