Obavijesti

Sport

Komentari 65

1. HNL, 24. put: Povijest kroz afere, senzacije i rekorde lige

1. HNL, 24. put: Povijest kroz afere, senzacije i rekorde lige
8

Nogometno prvenstvo Hrvatske dočekalo je svoje 24. izdanje, pa na portalu 24sata možete pronaći 24 priče koje su obilježile povijest prvoligaškog nogometa u Hrvata

VIDEO

Jučerašnjom pobjedom Dinama protiv Slaven Belupa započelo je novo druženje s hrvatskim prvenstvenim nogometom. Protekle 23 godine brzo su prošle, a u ovom se tekstu svega što se događalo od prvog prvenstva i titule Hajduka 1992. godine. 

Najbolji strijelac Davor Vugrinec 144 gola

U 24. sezoni napadač Slaven Belupa proslavit će svoj 40. rođendan, ali i dalje neumorno trpa. Već u prvoj utakmici nove sezone zaigrao je protiv Dinama, u čijim je redovima priliku dobio mladi Ante Ćorić. Kad je Ćorić rođen (1997.), Vugrinec je završavao svoju petu sezonu HNL-a i dogovarao transfer u Trabzonspor...

Afera "Offside" 2009./10. godine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vugrinec je dio karijere proveo uz Miljenka Mumleka, najpoznatije ime povezano uz namještanje utakmica prije pet godina. Mumlek je iste te sezone zabio svoj 100. gol u HNL-u, ali malo mu vrijedi kad su crne vijesti taj jubilej gurnule u potpuno drugi plan.

Prvi gol u povijesti HNL-a zabio je Željko Adžić u prvoj minuti protiv Cibalije

- Nisam bio ni svjestan da je moj gol prvi u našoj ligi, tek poslije prijatelj me upozorio na to. Čini mi se da je akcija bila s desne strane, dodao mi je Mađar Peter Vigh i zabio sam s 12 metara. Nisam siguran, ali padali su golovi i čini mi se da sam ja zabio i stoti, ali ne znam protiv koga, tada mi ti detalji nisu bili važni. Drago mi je danas da sam tako nešto postigao - rekao je Željko Adžić, bivši igrač Dinama koji je nakon karijere postao i izuzetno uspješan vinar.

Najviše gledatelja na utakmici: Dinamo - Hajduk u Maksimiru (45.000, 1992./93.)

Usporedbe radi, posljednji derbi, onaj koji je prekinut zbog uvreda s tribina, gledalo je tek šest tisuća gledatelja na istom stadionu.

Najveća pobjeda 10-0 (Hajduk protiv Radnika, 1993./94.)

Radnik je na Poljudu primio desetku, ali do 28. minute na starom poljudskom semaforu i dalje je bilo 0-0. Onda su do poluvremena zabijali Ante Miše (28.), Tomislav Erceg (36., 44.) i Dean Računica (45.) za 4-0, a od poluvremena Stipe Balajić (54., 90.), Milan Rapaić (59., 70.), Nenad Pralija (77.) i još jednom Erceg (87.). U dresu Radnika tad je bio i Mario Cvitanović.

U prva tri prvenstva dobivala su se dva boda za pobjedu

Razlika se tako čini manjom na prvi pogled na ljestvici. Hajduk je 1992. postao prvak sa samo tri boda više od Zagreba (36-33) iako bi po današnjem bodovanju razlika bila pet (52-47). Croatia je godinu poslije imala sedam bodova više od Hajduka umjesto 12, a u troboju 1994. godine Splićani su do titule došli s bodom više od Zagreba i dva više od Croatije. Po sadašnjem bodovanju, Hajduk bi imao 72, Zagreb 69, a Croatia 68.

Hajduk donio prvenstvo Croatiji 1996. godine pobjedom nad Varteksom na Poljudu

Varaždinci su predstavljali mali klub koji se borio s dva najveća hrvatska kluba za naslov, a u spletu okolnosti Hajduk je pobjedom 1-0 protiv Varteksa na Poljudu donio naslov - Croatiji. Varaždinci su s dva boda manje od prvaka ostali na trećem mjestu. 

Varteks donio prvenstvo Dinamu 2009. godine pobjedom nad Hajdukom na Poljudu

Bijeli su pet kola prije kraja imali samo bod manje od Dinama i derbi protiv ljutog rivala na Poljudu u posljednjem kolu. No poraz od Varteksa na Poljudu (0-1) gurnuo ih je na četiri boda zaostatka, što je Dinamo rutinski iskoristio i osvojio naslov. U posljednjem kolu poljudski derbi završio je 2-2, bez ikakvog značaja u borbi za naslov. 

- Sve se u životu vrati, pa je i naša 1996. došla na naplatu - rekao je tad Miljenko Mumlek. Godinu poslije njemu je došao na naplatu drugi podnaslov ovog teksta...

Vlado Zec i Kamen Ingrad

Klub iz Velike pored Požege imao je moderni stadion, ekipu koja je odigrala 0-0 protiv Schalkea u Kupu UEFA, Nenada Gračana na klupi i Vladu Zeca u kancelariji. No kad je gazda završio u zatvoru, a tvrtka Kamen u stečaju 2006. godine, klubu je ostalo šest milijuna eura duga i brzo je ispao iz prvoligaškog društva. 

Drugi najpoznatiji offside u povijesti HNL-a

U još jednom pokušaju da se netko treći ugura u borbu za naslov s dva najjača kluba, u borbu se ugurao i pomoćni sudac. Zoran Krečak 1999. godine podigao je zastavicu i poništio gol Rijeci koji bi joj donio naslov prvaka. Umjesto Rijeke, pehar su podigli igrači Croatije, posljednji put pod tim imenom jer je 14. veljače 2000. vraćeno ime Dinamo.

TŠK iz sela Topolovac u sezoni 2001./02. primio čak 95 golova

Mali klub iz okoline Siska ušao je u prvu ligu i postao sinonim za katastrofu Lige 16. Zanimljivo, bili su jedan od najgledanijih klubova te sezone - protivnički navijači jedva su čekali njihov dolazak da vide i golijadu. Osvojili su samo 14 bodova u 30 odigranih utakmica, uključujući poraze 8-0 protiv Zagreba i Šibenika, 7-1 u gostima kod Zadra i 0-5 protiv Marsonije kod kuće. 

Zagreb prvak 2002.

Jedini klub koji je uspio doći do naslova prvaka osim Hajduka i Dinama bio je Zagreb u ljeto 2002. godine. Pod vodstvom Cice Kranjčara u sastavu su bili Olić (najbolji strijelac i igrač prvenstva), Franja, Hasančić, Lovrek, Duro, Poldrugač, Ješe, Milinović, Stavrevski...

Dinamo u 'ligi za bedaka' 

Prije devet godina dogodilo se nezamislivo. Iako su iz Maksimira najavljivali "atomski Dinamo", momčad je nekako završila u Ligi za ostanak, ali već godinu dana poslije počela je dominacija koja traje i danas.

Zadnji Hajdukov naslov u sezoni 2004./05.

Hajduk je bez Dinama vodio najveću borbu s Interom za osvajanje naslova, a u posljednjem kolu "žute" je s Poljuda ispratio sa 6-0. Mjesec dana poslije Ćiro je vikao: "Hoćemo Liverpool!", a dobio osam komada od Debrecena...

Eduardo zabio 34 gola u sezoni 2006./07.

Čudesni napadač svoje najbolje izdanje imao je prije sedam godina. Prethodni rekord evidentno je držao Goran Vlaović s 29 golova u sezoni 1993./94., a Dudu je poslije 34 gola za Dinamo preselio u redove Arsenala. 

Smrt Hrvoja Ćustića

Najveća tragedija hrvatskog nogometa dogodila se 29. ožujka 2008. godine. U jednom duelu uz aut liniju Hrvoje Ćustić pao je i udario glavom u zid, a ni hitna operacija iste večeri nije mu pomogla. Preminuo je 3. travnja 2008. 

U povijesti HNL-a igralo je 36 klubova

To su Hajduk, Dinamo, Rijeka, Osijek, Zagreb, Inker, Istra, Cibalia, Varteks, Zadar, Šibenik, Samobor, Dubrovnik, Radnik, Pazinka, Dubrava, Primorac, Belišće, Čakovec, Neretva, Marsonia, Mladost 127, Orijent, Segesta, Hrvatski dragovoljac, Slaven Belupo, Sesvete, TŠK, Lučko, Vukovar, Pomorac, Kamen Ingrad, Međimurje, Split, Karlovac i Lokomotiva.

Bankrot Varteksa 2012. godine

Klub je dotad već promijenio ime u Varaždin, što je natjeralo White Stonese da krenu svojim putem i osnuju novi klub, sa starim imenom Varteks. Nakon što je Varaždin bankrotirao, u Drugoj ŽNL igrao se derbi Varteksa i Varaždina pred 3500 gledatelja. Navijački Varteks pobijedio je Varaždin s 2-1.

Maleš otkrio novu aferu

Tužni dio HNL-a bila je i afera koju je Hrvoje Maleš otkrio. Tadašnji predsjednik Hajduka u dogovoru s Uskokom dao je Željku Širiću 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje, a u onom drugom suđenju Širić nije dobio eure, nego četiri godine zatvora i zabranu rada u nogometu od osam godina. 

Prekidi utakmica zbog vrijeđanja

Prošla sezona bila je za zaborav, a završila je prekidom utakmice u 85. minuti zbog uvreda s tribina. U posljednjim kolima na kratko je prekinuto još nekoliko utakmica, uključujući i susrete Lokomotive i Rijeke te Hajduka i Osijeka.

Sukob Mamić - Bego u loži Poljuda

Uz prekid za kraj sezone, Hajduk i Dinamo imali su zanimljive događaje i na Poljudu u ožujku. Zdravko Mamić imao je bliski susret s Ivom Begom, a obračun je prekinut prije tehničkog knockouta bilo kojeg borca.

Umro Stjepan Spajić

Jedan od najživopisnijih likova Prve HNL stvorio je NK Hrvatski dragovoljac, zabavljao javnost vrhunskim izjavama bez dlake na jeziku, a godinama prije Maleša priznao je da je platio deset tisuća eura sucu Ivanu Katuši da pošteno sudi protiv Slaven Belupa 2002. godine. Umro je u kolovozu 2004. godine. 

Poginuo Anđelko Herjavec

Čovjek koji je bio jedan od najzaslužnijih za sve uspone Varteksa u devedesetima smrtno je stradao u srpnju 2001. godine. Do prometne nesreće kod Posedarja došlo je zbog prevelike brzine i skliskog kolnika, a policija je u to vrijeme objavila da je u blizini ove tragedije bilo još nekoliko manjih prometnih nesreća, sve zbog neopreznih vožnji u teškim vremenskim uvjetima. 

Niko Kranjčar u Hajduku

Sa samo 16 godina debitirao je za Dinamo, a svoj prvi prvenstveni gol zabio tri mjeseca prije 17. rođendana. S 18 godina već je postao kapetan "modrih", osvojio prvenstvo, proglašen najboljim igračem lige, a onda 2005. godine odgovorio je Zdravku Mamiću na smanjenje plaća igračima zbog loših rezultata Dinama. 

- Nisu samo igrači krivi - rekao je Kranjčar i zaradio prelazak na transfer listu. 

I uz interes Milana, Valencije, Dinama iz Kijeva, moskovskog CSKA, u siječnju 2005. završio je u redovima najvećeg rivala, gdje je dobio doček za pamćenje.

S "bijelima" je osvojio naslov 2005. godine, a u 50 nastupa postigao je 15 golova u dresu Hajduka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka