Obavijesti

Sport

Komentari 14

Abeceda SP-a: Saznajte sve o prvenstvu u Španjolskoj 2013.

Abeceda SP-a: Saznajte sve o prvenstvu u Španjolskoj 2013.
4

Službena himna SP-a u Španjolskoj zove se 'Sedam metara', na prvenstvu nema po mnogima najboljeg ikad, Balića, ali ni najboljeg u posljednjih nekoliko godina, Jiche

VIDEO

Tko je najviše puta gubio finale svjetskih prvenstava? Tko traži čudo sa Saudijskom Arabijom? Tko je viši od Marka Kopljara? Tko u Španjolskoj igra za treću reprezentaciju u karijeri? Doznajte sve o SP-u...

Alžirci

Drugi hrvatski protivnik na SP-u ima puno “unutarnjih” problema. Domaće prvenstvo suspendirano je već gotovo dvije godine i u tom razdoblju reprezentativci nisu uopće igrali.

Balić

Kad igra, važno je kako igra. Kad ne igra, svi se pitaju zašto ne igra. Kad ga nema, to je glavna tema u svim rukometnim razgovorima. Malo je takvih zvijezda u rukometu, nedostaje ovom SP-u.

Caja magica

Dvorana u Madridu, u kojoj Hrvatska igra prvi krug. U njoj se igra teniski turnir iz serije Masters 1000. Ugostila je SP jer nova dvorana, madridska Arena, nije dobila uporabnu dozvolu.

Čupić

Tako igrati rukomet bez pola prsta lijeve, pucačke ruke... Goluža može bez Balića, ali bez Čupića ne.

Ćevapi

Zabranjena hrana u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji. Uoči EP-a u Austriji Lacković je s Ivanom Balićem otišao na ćevape i obojica su zaradila otrovanje želuca. Ipak su igrali na EP-u.

Debitanti

Filip Ivić, Luka Stepančić, Stipe Mandalinić i Lovro Šprem prvi put igraju na velikom natjecanju. Četvorka je to od koje možemo očekivati jako puno u budućnosti, kad “stara garda” ode.

omba

Dok Ivano Balić hoda klupskim hodnicima, sa zida mu se smiješe fotografije Mirze Džombe. Uživa kultni status jer je Ciudad Realu, današnjem Atleticu, donio prvu Ligu prvaka.

Egipćanin

Hassan Moustafa (69) predsjednik je IHF-a od 2000. Optužuju ga da “despotski” vodi svjetsku rukometnu organizaciju, a optuživali su ga i za primanje mita.

Fanovi

Rekord po posjećenosti i dalje drži Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2007. godine, na kojem je utakmice gledalo ukupno 250.000 ljudi. Taj rekord teško će pasti.

Goluža

Hrvatski izbornik odlučio je otpisati Ivana Balića i time je preuzeo velik rizik. Ne napravi li pravi rezultat, razlog će biti samo jedan. No uspije li, vratit će se kući kao veliki pobjednik.

Himna

Službena glazbena podloga SP-a zove se “Sedam metara” (Siete metros). Na otvorenju ju je izveo popularni španjolski bend Chloe. Isti bend autor je i himne španjolskog prvenstva.

Inaki

Inaki Urdangarin, bivši rukometaš Barcelone, one najmoćnije iz 90-ih. Sad je španjolski princ, oženio je princezu Cristinu. Bio je upleten u financijske malverzacije.

Jicha 

Po mnogima trenutačno najbolji rukometaš svijeta prvenstvo gleda na televizoru jer se njegova Češka nije uspjela plasirati. Šteta, za igrače poput njega plaća se ulaznica.

Karabatić

Ove sezone kladionica i Karabatić su dva usko povezana pojma. Nikola je donedavno bio ponajbolji svjetski rukometaš, a danas je obilježen skandalom. Svejedno igra za Francusku.

Luzeri 

Najviše finala SP-a, po tri, gubile su dvije momčadi, Švedska i - Hrvatska. Imamo zlato iz Portugala 2003., ali i poraze na Islandu 1995., u Tunisu 2005. i u Hrvatskoj 2009. godine.

Ljubav 

Australci svake dvije godine vlastitim novcem odu na SP i nižu debakle. To je ljubav prema sportu.

Milošević

Naši najbolji suci jedan su od 16 parova na SP-u. Osječani Gubica i Milošević sudili su Njemačka - Brazil.

Neno Kljaić

Sin legendarnog Kljuna na SP-u je kao izbornik Saudijske Arabije. Nisu s nama u skupini pa nećemo vidjeti bi li mu Slavko Goluža pružio ruku nakon afere “Kafe ünd kolač bitte”.

Njemačka

Rukometna velesila, ima najjaču ligu na svijetu, no posljednjih godina daleko su od vrha. Nije ih bilo na OI-ju u Londonu, a to je za takvu rukometnu naciju katastrofa. 

Omeyer

Godine prolaze, velika natjecanja se nižu, ali Thierry Omeyer uporno je na francuskom golu. I noćna je mora za hrvatsku reprezentaciju. Čak i kad nije u najboljoj formi, protiv Hrvatske briljira.

Palau Jordi

Dvorana u Barceloni, prima 16.500 gledatelja, u njoj će se igrati oba polufinala i finale. U njoj najveće utakmice igraju rukometaši Barcelone, a dom je i košarkaša.

Rekorder

Bivši igrač CO Zagreba Kiro Lazarov zabio je čak 92 gola na SP-u u Hrvatskoj 2009. godine. To je rekord svjetskih prvenstava, nikad nitko nije zabio više od makedonskog “bombardera”.

Sustav

Prvi put nakon 12 godina igraju se skupine, a odmah nakon toga kreću utakmice u kojima nemaš pravo na pogrešku. Osmina finala, četvrtfinale... Te 2001. Hrvatska je ispala u osmini finala.

Šterbik

Vojvođanin, bivši srpski i aktualni španjolski reprezentativac. On i Omeyer su najbolji golmani svijeta.

Tri repke

Siarhei Rutenka, jedan od najboljih igrača na svijetu, na ovom SP-u igra za Bjelorusiju, svoju domovinu. No već ima jako puno iskustva. Naime, igrao je za Sloveniju, a poslije i za Španjolsku.

Ulrik

Uspije li Danska osvojiti SP, Ulrik Wilbek bit će prvi trener u povijesti koji je osvojio svjetsku krunu u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Visinomjer

Marko Kopljar s 210 cm više nije najviši, za Dansku igra centimetar viši Nikolaj Markussen. No Hrvatska je najviša momčad na prvenstvu. “Hrvatski zid” u prosjeku je visok 195,1 cm.

Zla kob

Od 1938. godine  domaćin SP-a samo je četiri puta došao do kraja. Sad su Španjolci prvi favoriti, ali ovaj podatak ne ide im baš u korist. Hrvatska je 2009. izgubila finale na SP-u kod kuće.

Željezna ruka

Vladimir Maksimov (67), legenda svjetskog rukometa, prvi put nakon gotovo dvadeset godina neće voditi Rusiju. Trenera kojeg su zvali “željezna ruka” naslijedio je Oleg Kulešov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!
TRENERSKE PROMJENE U HNL-U

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!

Paolo Tramezzani dobio je bolju ponudu i vrlo vjerojatno napušta Istru 1961. Damir Mišković, pak, u Rijeci želi vidjeti trenutačno najdugovječnijeg trenera u HNL-u, čovjeka koji je zanimljiv i HNS-u

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti
Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?
DOMAĆA KONKURENCIJA

Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?

Predsjednik HNS-a i neki klubovi iz HNL-a čestitali su Dinamu na osvajanju trofeja, dok drugi još uvijek šute. Do kraja prvenstva igra se još jedno kolo