Obavijesti

Sport

Komentari 43

Aco objavio popis: Hamilton među 26, nema Ante Tomića

Aco objavio popis: Hamilton među 26, nema Ante Tomića
1

Svi su se stavili na raspolaganje, štoviše, svih 26 igrača već je poslalo dokumentaciju potrebnu za prijavu za Olimpijske igre, rekao je Aco Petrović i otkrio popis igrača za olimpijske kvalifikacije

VIDEO

Aco Petrović objavio je popis od 26 kandidata za reprezentaciju koja će se u Torinu u srpnju boriti za plasman na Olimpijske igre. Na njemu je sve najbolje što hrvatska košarka može ponuditi, uz izuzetke Ante Tomića, Marka Popovića i Marka Tomasa.

- Tomić je otkazao zbog obiteljskih i profesionalnih razloga - ukratko je objasnio izbornik, no privatne razloge lako se može objasniti rođenjem Tomićeva prvog djeteta.

Popović i Tomas imaju druge razloge, zdravstvene.

- Pop je bio moja velika želja, ali već je lani bio pred završetkom karijere kad mu se otvorila Fuenlabrada, u kojoj igra odlično, no tijelo mu je svakodnevno pod voltarenima. Produljio je ugovor i ljeto s reprezentacijom teško bi mu palo uoči posljednje sezone u karijeri. Tomas također ima prevelike zdravstvene probleme, može igrati svakih sedam dana, a turnir u Torinu zahtijeva četiri utakmice u pet dana - objasnio je Petrović.

Na popisu su i sva tri Amerikanca koje Hrvatska ima na raspolaganju - Dontaye Draper, Oliver Lafayette i Justin Hamilton - ali dvojica će otpasti do 1. svibnja kad treba prijaviti popis od 24 imena na kojem smije biti samo jedan naturalizirani igrač.

- Svi su se stavili na raspolaganje, štoviše, svih 26 igrača već je poslalo dokumentaciju potrebnu za prijavu za Olimpijske igre. Za očekivati je da će među 24 biti jedan od dva razigravača, a Hamilton je tu da uskoči dođe li do problema s centarskom linijom - rekao je Aco, dodavši da očekuje da Leon Radošević, koji bi ovog ljeta trebao debitirati za reprezentaciju, može donijeti puno toga konkretnog.

Na popisu su i četiri mladića za koje se očekuje da će izaći na draft. Na primjeru Ante Žižića, koji je u njegovoj Ciboni, Aco je objasnio da će mu dati slobodan dan 12. lipnja da obavi potrebne razgovore uoči drafta. Za očekivati je da će i ostali imati isti privilegij.

Problematiku održavanja forme četvorici NBA igrača, kojima je već završila sezona, prepustit će čovjeku od velikog povjerenja.

- Jure Šango radio je sa mnom u Zadru i u reprezentaciji BiH, on će s njima biti u kontaktu i napraviti im profil i način treninga koji će oni odrađivati u svojoj bazi u Hrvatskoj. Ostali će doći u formi na pripreme, koje će biti sasvim drukčije od uobičajenih, kad je natjecanje najesen, odnosno prvi dio će biti regeneracijski, a onda se odmah prelazi na taktiku.

A pripreme će početi 8. lipnja u Sv. Martinu, a nastavljaju se u Novigradu Istarskom. U toj će drugoj fazi reprezentacija odigrati tri pripremne utakmice (s Kanadom u Novigradu 20. lipnja i u talijanskom Jesolu tri dana kasnije, te sa Češkom u Pazinu 26. lipnja). Nakon toga ide se natrag u Sv. Martin te konačno 2. srpnja u Torino. Na kvalifikacijskom turniru Hrvatska će igrati 5. srpnja protiv Italije, dan kasnije protiv Tunisa, a 8. i 9. srpnja na rasporedu su polufinale i finale. Samo pobjednik odlazi na Olimpijske igre u Rio.

Nakon izlaganja u reprezentaciji na red je došla problematika sukoba Fibe i Uleba, zbog kojeg reprezentacija možda i izgubi pravo nastupa na turniru. Fiba prijeti suspenzijom svih reprezentacija zemalja čiji su se klubovi opredijelili na nastup u Ulebovu Eurokupu, a ne Fibinoj Ligi prvaka iduće sezone. U našem slučaju to su Cedevita i Zadar, dok je Acina Cibona na strani Fibe.

- Tražili smo od Fibe pojašnjenje nejasnoća, odnosno na koja se natjecanja suspenzija odnosi. Odgovor ćemo dobiti do sutra kad će se sastati naš upravni odbor - rekao je predsjednik HKS-a Ivan Šuker pa dodao:

- Mi ćemo štititi interese naših klubova, ali ne na štetu reprezentacije.

U prijevodu, HKS bi suspendirao Cedevitu i Zadar ne promijene li stajalište, odnosno zabranio im nastup u domaćem prvenstvu, makar tek od iduće sezone. Tako su Talijani najavili suspenziju Sassarija, Trenta i Reggio Emilije, koji su se priklonili Ulebu.

Riječ je ponovno preuzeo Aco, čija je Cibona jedini od 12 ABA-ligaša koji se priklonio Fibi.

- Pa nisam ja bio jedina budala koja je glasala za Fibu, nego sam s odvjetnikom pročitao sve potpisane akte, a mi (ABA liga) smo donijeli odluku koja je protivna njima. Ne razumijem klubove, osim Cedevite i Crvene zvezde, koji jedini mogu na ovim prostorima imati budžet od pet milijuna eura, kakav Uleb uvjetuje za nastup u Euroligi. A sutra može biti i veći. Ostali su potpisali nešto, a znaju da tamo nikad neće stići. Fiba neće dirati elitnu Euroligu, ali ne želi da Eurokup radi konkurenciju njenoj Ligi prvaka. A i novac je puno veći u Fibi. Cibona će samo za nastup dobiti 100.000 eura. Imamo u pripremi i tužbu protiv ABA lige jer se priklonila nečemu čemu nije smjela i tražit ćemo veliku odštetu - najavio je Petrović iz perspektive izvršnog dopredsjednika Cibone, a na pitanje o mišljenju o cijelom cirkusu od sukoba između dvaju suprotstavljenih organizacija slikovito je odgovorio.

- To je kao da ratuju Amerikanci i Rusi, a vi mene Albanca pitate što mislim o tome. Samo pazi da te ne zakače - rekao je Aco.

Popis 26 reprezentativaca:

Roko Ukić (Cantu), Rok Stipčević (Sassari), Oliver Lafayette (Milano), Dontaye Draper (Lokomotiv Kuban), Fran Pilepić (Cedevita), Ante Delaš (Zadar), Krunoslav Simon (Milano), Bojan Bogdanović (Brooklyn), Mario Hezonja (Orlando), Filip Krušlin (Cibona), Luka Babić (Cedevita), Luka Božić (Zagreb), Damjan Rudež (Minnesota), Željko Šakić (Lukoil), Dario Šarić (Efes), Dragan Bender (Maccabi), Marko Arapović (Cedevita), Duje Dukan (Sacramento), Leon Radošević (Bamberg), Miro Bilan (Cedevita), Luka Žorić (Cedevita), Darko Planinić (Laboral Kutxa), Justin Hamilton (Valencia), Ivica Zubac (Mega Leks), Ante Žižić (Cibona), Josip Sobin (Fuenlabrada)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku