Sport

Komentari 55

Afrički derbi: Prvi Afrikanac u Dinamo je stigao davne 1985.

Afrički derbi: Prvi Afrikanac u Dinamo je stigao davne 1985.

Hrvatskom ligom, od proljeća 1992., prošlo je 37 nogometaša iz Afrike. Najviše ih je bilo iz Kameruna, čak 13, a potom slijede Gana i Nigerija, odakle je bilo po pet igrača. Bilo je svakakvih anegdota s njima

Što mogu reći o HNL-u? Vaša liga je jača od gambijske, legendarne su riječi Gambijca Lamina Samateha, nakon nekoliko utakmica za Lokomotivu.

Hrvatskom ligom, od proljeća 1992., prošlo je 37 nogometaša iz Afrike. Najviše ih je bilo iz Kameruna, čak 13, a potom slijede Gana i Nigerija, odakle je bilo po pet igrača. Bilo je svakakvih anegdota s njima. Jedna od najdojmljivijih je s Tettehom Amugijem, koji je igrao od 2001. do 2006. godine u Zadru. 

- Kako se ne bih sjećao Amugija?! U Koprivnici ga u 20. minuti hoću ubaciti u igru. Okrenem se, a njega nema na klupi! Popeo se na tribinu i viče: ‘Treneru, trbuh me boli!’. Bistar je bio taj Amugi. Kasni mu plaća jedan dan, a on odmah šepa i ne može trenirati. Čim sjedne lova, trči ko gazela - prisjetio se Stanko Mršić.

Nakon prvog dijela sezone klub mu je kupio kartu za Ganu, a on se nikad nije vratio. 

- Ma tko će ga pronaći u Gani?! Nestao je. Ni traga ni glasa! Bit će ga lav pojeo, tko zna - rekao je direktor Josip Bajlo.

Misteriozno je nestao i Traore, koji je igrao u Istri, a u klubu su iz novina doznali gdje je - u Socheauxu!

Švercao draguljima

Dva Kamerunca, Ebem i Atangana, iz Intera i Sesveta, izašli su na piće i zbog tučnjave završili na policiji, a Atangana je tvrdio da je izašao van jer je na njega bačena magija.

Inače, prvi Afrikanac koji je nastupio u Dinamu bio je Nigerijac Samuel Okwaraji, koji je igrao 1985., dok je trener bio Miroslav Blažević. Prva dva u Hajduku su Mass Sarr i Anthony Topkah, koji su igrali u sezoni 1995/96. Mass Sarr, koji je uvijek imao problema s viškom kilograma, nešto kao Ohandza, igrao je za reprezentaciju Liberije u napadu s jednim od najboljih svjetskih napadača, Georgeom Weahom, dok je Topkah bio umiješan u šverc draguljima.

Skini TVizzy i pogledaj gol odmah uz link za download getizzy.com/tv_izzy_croatia/

U nedjeljnom derbiju na Maksimiru bit će pet igrača iz Afrike. I njihove priče su zanimljive, a navijači upravo od njih najviše i očekuju. Dinamovci od Soudanija, hajdukovci od Ohandze.

Novi ugovor ili odlazi

Što se tiče Ohandze, nije sigurno hoće li ovaj sjajni napadač i nakon derbija ostati u Hajduku. Ponuda ima, ovo mu je treća sezona u Hajduku i želio bi se okušati u inozemstvu te potpisati dobar ugovor. Uz to, nije mu najbolje sjeo ni noćni posjet huligana nakon Hajduka i Rudeša. Naravno, da ne zapostavimo da je Ohandza trenutačno najslabije plaćen Hajdukov napadač. Više od njega zarađuju i Almeida, i Futacs, i Said. 

- Ohandzi smo ponudili produljenje ugovora po znatno boljim uvjetima i sad smo ‘na čekanju’ - objašnjava sportski direktor Branco.

Prevedeno, Ohandzi su spremni ponuditi ugovor od 240.000 eura na godinu. S bonusima, naravno. Koliko zdravi i efikasni Ohandza znači za Hajduk, ne treba ni trošiti riječi, od Kopićeva dolaska odigrao je šest utakmica, postigao jednako toliko golova i još tri puta asistirao. Ponuda ima, Ohandzini zastupnici svakodnevno primaju pozive i ne reagiraju li ubrzo čelnici Hajduka, mogli bi ostati bez najboljeg napadača.

Skini TVizzy i pogledaj gol odmah uz link za download getizzy.com/tv_izzy_croatia/

I njegova kolegu iz Dinama, Soudanija, spominjali su u kontekstu odlaska, no on nema glavobolje zbog ugovora. Alžirac je najbolje plaćeni igrač Dinama, s primanjima od oko milijun eura na godinu.

I za kraj, kad smo kod Afrikanaca - hajdukovac Said imao je jedan nastup za U-19 reprezentaciju Italije. Znate li koga je zamijenio u tom jedinom nastupu? Andreu Belottija, napadača Torina, koji danas vrijedi 50 milijuna eura.

Hilal Soudani (Alžir): Molitva u džamiji

Kao musliman sudjeluje u obredima zagrebačke džamije, kad god stigne odlazi na molitvu. Tijekom ramazana dolazi mu majka jer posti i tad smije jesti samo noću.

Tongo Doumbia (Mali): Umalo u zatvor

Zbog vožnje u pijanom stanju 2015. trebao je u zatvor, no sud mu je dopustio nositi elektroničku narukvicu.

Said Ahmed Said (Gana): Nevolje

Ima kratak fitilj. Izletio iz momčadi Hajduka, pljunuo i vrijeđao Dejana Radonjića, a navodno je bio u sukobu s Danteom Stipicom.

Franck Ohandza Zoa (Kamerun): Otišao iz škole

Majka je od oca skrivala da Franck ne ide u školu kako bi se mogao posvetiti nogometu. Tata je inzistirao na školi, no Franck je prekinuo školovanje prije završetka srednje škole. I otišao u nogometaše.

Hamza Barry (Gambija): Koštice, kikiriki

Dolazi iz Gambije, gdje je glavna kultura kikiriki. Odrastao je i preživljavao na kikirikiju.

Najčitaniji članci