Sport

Komentari 23

Ako igrač pljune suca, bit će penal i dobit će crveni karton

Ako igrač pljune suca, bit će penal i dobit će crveni karton

Bili su hrvatski suci na teoriskoj provjeri znanja iz pravila nogometne igre. Iz godine u godinu se stvari mijenjaju.Na testiranju je bilo dvadeset pitanja, za prolaznu ocjenu trebalo je točno riješiti 17 pitanja

Lopta ide prema praznom golu, nema više braniča koji bi spriječili gol, a onda u teren uđe sakupljač lopti i udari loptu koja ipak uđe u gol?! Što će sudac odlučiti, što napraviti u tom slučaju. Ovo je samo jedno od pitanje s kojim su se na sudačkom seminaru u Medulinu susreli hrvatski suci.

Bili su na teorijskoj provjeri znanja iz 17 pravila nogometne igre. Iz godine u godinu se stvari mijenjaju, ubacuju se nova pravila.

Odgovor na postavljeno pitanje je da bi sudac priznao gol, udaljio bi sakupljača lopti i lopta bi se izvela s centra. Dakle, bio bi gol bez obzira na to što je sakupljač dirao loptu.

- Neka od pravila su nova od ove sezone. Bio je to naš tradicionalni seminar i testiranje za suce - rekao nam je Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce HNL-a.

Na testiranju je bilo dvadeset pitanja, za prolaznu ocjenu trebalo je točno riješiti 17 pitanja.

Kakav je postupak ako igrač u igri slučajno izgubi kopačku ili kostobran, pa nakon toga doda loptu suigraču. Točan odgovor je da će sudac dopustiti da se igra nastavi, a igrač opremu mora srediti čim prije. Ponovno malo o golovima. Lopta ide u gol, nju pokuša zaustaviti branič, kojega rukama zadrži gledatelj i lopta ipak uđe u gol. E u tom slučaju, gol ne vrijedi. Sudac ga neće priznati, gledatelja će, naravno, udaljiti s terena, a igru nastaviti s mjesta gdje je gledatelj omeo igrača.

Gol se može zabiti i iz početnog udarca, ali ako se lopta pošalje u vlastiti gol, onda se igra nastavlja udarcem iz kuta.

Primjerice, ako u tijeku igre igrač iz terena baca predmet i pogađa vlastitog suigrača u u tehničkom prostoru. U tom se slučaju igra zaustavlja bacač dobije crveni karton, a slijedi i neizravan slobodan udarac za suparničku momčad s najbliže točke uzdužnoj crti.

Na hrvatskim smo travnjacima viđali svakakvih neobičnih stvari. Primjerice, da u teren uđe životinja. Ako je netko loptom nehotice i nenamjerno ozljedi ili ubije, "lopta je mrtva".

Suci su u svojim karijerama znali doživjeti razne neugodnosti. Posebno je pravilo i za pljuvanje suca. Primjerice, dok traje igra i to u kaznenom prostoru. 

U tom se slučaju zaustavi igra, igrač dobije crveni karton, a protivnička momčad penal.

Svašta sam doživio u sudačkoj karijeri - kaže Mateo Beusan, bivše Oko sokolovo i nastavlja:

- Nikad me igrač nije pljunuo, ali sam se naslušao svakakvih psovki. Naš su stariji suci savjetovali da se pravimo da ne čujemo neke stvari. Pa kad bi za svaku psovku upućenu vama davali kartone, nijedna utakmica se ne bi završila. U bivšoj državi su nam igrači znali psovati majku, a da još nismo niti izašli na teren. Pa odmah ih se sve moglo isključiti. 

Deset novih pravila:

Sudac će priznati gol, a sakupljača lopti udaljiti. Igra se nastavlja početnim udarcem. Dakle, nema veze što je sakupljač lopti igrao loptom na putu prema golu. 

Sudac će dopustiti da se igra nastavi. Igrač opremu mora srediti što prije, najkasnije kad lopta ponovno bude u igri. Isto je i za kopačke i za kostobrane, nema prekida igra nego se ona nastavlja i akcija ide dalje.

Sudac neće priznati gol. Gledatelja će udaljiti s terena, a igru nastaviti spuštanjem lopte na mjestu na kojem je gledatelj ometao igrača. Dakle, gledatelj bi hipotetski utrčavanjem u teren mogao pomoći svojoj momčadi.

U suparnički gol može. A ako loptu pošaljete u vlastiti gol, igra se nastavlja udarcem iz kuta. Dakle, ako igrač poludi i zabije iz početnog udarca u svoj gol, to ipak neće biti 1-0 za protivničku momčad.

Sudac će zaustaviti igru, golmana isključiti i dosuditi penal za suparničku momčad. Dakle, bila bi to dvostruka kazna za momčad čiji bi golman bio nasilan prema suigraču.

Ako lopta uđe u gol, penal se ponavlja, a izvođačev suigrač biva isključen. Ako ne uđe, igra se zaustavlja, izvođačev suigrač biva isključen, a igra se nastavlja slobodnjakom za obrambenu momčad.

Igru zaustaviti, zamjenskog igrača isključiti, izravni slobodan udarac za suparničku momčad s mjesta na kojem je njen igrač bio pogođen.

Sudac mora zaustaviti igru, isključiti igrača koji je to napravio, te dosuditi jedanaesterac za protivničku momčad.

Zaustaviti igru, igrača isključiti, svirati penal. Na utakmicama su suci doživljavali različite neugodnosti, a jedna od njih je i pljuvanje. 

Zaustaviti igru, isključiti bacača, neizravan slobodni udarac za suparničku momčad s najbliže točke na uzdužnoj crti. Ako igrač poludi i pogodi svojeg trenera, onda će dobiti crveni karton. Kao što je napravio Adem Ljaić. Oštetit će svoju momčad, a tim potezom će, vjerojatno, odmah poslije utakmice biti izbačen iz kluba. 

Najčitaniji članci