Obavijesti

Sport

Komentari 16

Američki klan: Za kockasti dres ostavile su sunčanu Kaliforniju

Američki klan: Za kockasti dres ostavile su sunčanu Kaliforniju
8

Hrvatski korijeni čak su četiri djevojke vratili u Hrvatsku kako bi nastupile za reprezentaciju, a Helenna je ostavila svoj život u Miamiju da bi preselila u Zagreb

VIDEO

Američki filmovi ne lažu, bar ne kada je sport u pitanju. U srednjoj školi i na fakultetu sportske su ekipe na prvom mjestu. U njih se mnogo ulaže, a na najbolje igrače čekaju sa sportskim stipendijama. Usprkos tome jedna je Amerikanka odlučila preseliti u Hrvatsku i zaigrati za Dinamo, samo kako bi bila uvijek na raspolaganju reprezentaciji.

Allisson, Susana, Natalie i Alexa igraju za profesionalne klubove američkih sveučilišta, ali najveća im je čast ipak navući kockasti dres hrvatske reprezentacije.

U Americi igraš za karijeru, za reprezentaciju igraš jer je to privilegija, tvrdi Natalie

- Velika je razlika u Americi i u Hrvatskoj po pitanju nogometa, jer u Americi zakon nalaže da škole moraju imati jednak broj muških i ženskih sportova, odnosno ekipa. Nama je mnogo lakše ući u sport i nogomet - kaže Amerikanka iz Čilipa.

Allison Lee Scurich rođena je u Kaliforniji gdje je tokom studiranja igrala za profesionalni klub Los Angeles Sol, ali zahvaljujući djedu iz Konavala zaigrala je za hrvatsku reprezentaciju.

- Djed je rodom iz Hrvatske pa sam preko njega dobila papire, ali najzaslužnija osoba što igram za reprezentaciju je Iva Landeka. Kontaktirala me preko Facebooka i pitala želim li se upuštati u sve to. Sigurno je da ne uživamo poštovanje kao bilo koji drugi nogometaš tko zna kakve lige, ali nisam mogla ne pristati. Zar to nije čast? - nije dvojila Allison.

Svaka škola u Americi po zakonu mora imati isti broj muških i ženskih momčadi, kaže Allison

- Uvijek ću biti zahvalna Ivi na pozivu. Ne bih propustila okupljanje nas cura za ništa na svijetu - kaže Allison koja je Ivu upoznala kada je preselila u njemačku ligu, u TSV Crailshem.

Američki san  nije bio dovoljan ni za Natalie Cikos ni za Alexu Vojvodić.

- U Americi kad igraš znaš da možeš igrati za karijeru, nešto više, imati budućnost u tom sportu, ali kad nastupaš za reprezentaciju top je već privilegija - spremno leti preko oceana kada god se okuplja reprezentacija Natalie.

U Hrvatskoj igračice imaju bolju tehniku, bolje poznaju nogomet od Amerikanki, priznala je Susana

- Mama mi je iz Privlake kod Zadra, a tata iz Kukljice na otoku Ugljanu. Odabrala sam Hrvatsku jer želim predstavljati zemlju svojih roditelja. Tu su mi korijeni to se ne zaboravlja - dug put kako bi zaigrala u kockastom dresu nije problem niti za Alexu.

Dijete iseljenika, ali i profesionalnih nogometaša je i Susana Zigante, čiji je otac Nenad igrao i za Hrvatsku, Susana igra za petu najbolju momčad Sjeverne Karoline, a već ima osigurano mjesto u momčadi fakulteta Grand Canyon.

- Mislim da su igračice u Hrvatskoj taktički i tehnički puno pametnije i više znaju od Amerikanki - priznala je hrvatska reprezentativka.

Kuća na plaži Miamija? Ma, selim ja na Maksimir!

Hrvatske korijene odabrala je i Helenna Hercigonja-Moulton. Rodom Jamajkanka koja je prve nogometne korake ipak učinila na pješčanim plažama Miamija odabrala je ipak majčinu 'stranu' i odlučila zaigrati za Hrvatsku.

Helenna je ostavila klub za koji je igrala sedam godina, Kendall Soccer Coalition, sigurnu sportsku stipendiju za fakultet i doselila u Zagreb.

Zvala sam izbornika i tražila probu: Prošla sam i zbog reprezentacije se preselila u Hrvatsku, kaže Helenna

- Mama je nazvala izbornika Klafurića, on mi je organizirao probu i evo me... Prvo U-19 i sada prva momčad - pršti energijom Helenna.

Iako su ostale 'američke Hrvatice' odlučile ostati u svojim klubovima i igrati na fakultetu s profesionalnim momčadima, Helenna je izabrala teži put.

- Spakirala sam stvari i stigla u Zagreb u šestom mjesecu prošle godine. Htjela sam igrati za reprezentaciju, ali putovanja iz Amerike na okupljanja bila su mi naporna. Zato sam ostala u Zagrebu - nije previše dvojila oko odluke uvijek nasmijana Helenna.

Nema do Hrvata, cijeli je narod zaluđen nogometom, sviđa joj se atmosfera u Zagrebu

Neki trbuhom za kruhom u Ameriku, a neki za srcem natrag u Hrvatsku.

- Hrvati su zaluđeni sportom i imaju više strasti i to se vidi, zato je mnogo ljepši osjećaj igrati nogomet u Hrvatskoj. U Americi su uvjeti bez sumnje mnogo bolji, ondje mi se pružilo više, ali nešto me ipak vuklo u Hrvatsku - govori sa žarom o zemlji svojih roditelja koji su ipak ostali u Americi.

Muče me padeži, a gramatika nije laka kao driblanje, spretnija je na terenu nego s jezikom Helenna

Helenna u Zagrebu živi s djevojkama iz kluba, Dinamo-Maksimir s kojima dijeli stan. Kad ne naganja loptu po terenu novopečena 'purgerka' studira na fakultetu Političkih znanosti i kako sama priznaje još uvijek se muči s padežima.

- Još uvijek učim Hrvatski. Nešto sam naučila od mame, ali za ostalo se snalazim. Djevojke iz kluba i reprezentacije mi pomažu i kažu da sjajno govorim. Na fakultetu ipak ispite i eseje još uvijek pišem na engleskom. Gramatika mi ipak nije tako laka kao driblanje - odlično je svladala jezik.

Kad je pitaju je li vrijedilo promijeniti cijeli svoj život, odreči se svih povlastica, stipendija, sunca i pješčanih plaža Miamija Helenna bez dvojbe odgovara 'Za nogomet? Da!'.

Vrijedi li ostaviti sunce Miamija zbog nogometa? Kako bih igrala s ovim djevojkama da, sigurna je Helenna

Jer ipak, nogomet je na kraju ono najvažnije. Ni novac, ni prestižni transferi, ni razvikani klubovi, ni dresovi po mjeri. Jedna lopta i devedeset minuta, ipak, nakon svega, to je ono što ostaje.

- Ako u Raju nema nogometa, žao mi je, ali onda tamo ne želim ići - kaže Helenna.

U 'paklu' je čini se ipak ekipa, čak iz za djevojke, jer lopta je okrugla i za njih, a sudac sam vrag.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao