Obavijesti

Sport

Komentari 6

Američku zastavu zamijenila kineskom i uzela zlato: Oni koji me ne vole su na gubitku

Američku zastavu zamijenila kineskom i uzela zlato: Oni koji me ne vole su na gubitku

Amerikanka sam kad sam u SAD-u, a Kineskinja kad sam u Kini. Neću gubiti vrijeme u pokušajima da umirim ljude koji su, kao prvo, neobrazovani, rekla je olimpijska pobjednica Eileen Gu

VIDEO

Kinesko-američka skijašica Eileen Gu (18) na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu okrunila se zlatnim odličjem u slobodnom skijanju u disciplini big air. 

Eileen je do zlata stigla odličnom izvedbom u trećoj seriji u kojoj se je s treće pozicije skočila na prvu pobijedivši Francuskinju Tess Ledeux i Švicarku Mathilde Germaud sa 188.25 bodova. U posljednjoj vožnji izvela je element koji nije nikad ranije i upravo joj je isti donio zlato. 

- Čak i da mi nije uspio taj posljednji trik, poslala bih poruku svijetu i nadam se, potaknula više djevojaka da razbiju vlastite granice. To mi je bio najveći cilj. Podsjetila sam samu sebe da se zabavim, da uživam u trenutku i da trebam biti zahvalna što sam uopće dobila priliku biti ovdje, rekla je oduševljena Gu, najavivši lov na zlatne medalje i u halfpipeu i slopestyleu.

Gu je rođena u Americi, u San Franciscu, gdje je i odrasla, a majka joj je Kineskinja. Sa 16 godina odlučila je da će nastupati pod kineskom zastavom zbog čega je na Dalekom istoku izazvala veliko oduševljenje tamošnjih ljubitelja sporta, ali s druge strane, u Americi je naišla na kritike, pa čak i prijetnje smrću koje je dobivala putem društvenih mreža.

Peh za Andreu: Nadala sam se da će me adrenalin 'opaliti', ali nisu pomogle tablete za bolove
Peh za Andreu: Nadala sam se da će me adrenalin 'opaliti', ali nisu pomogle tablete za bolove

"Odlučila sam se natjecati za Kinu na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama 2022. Ovo je bila nevjerojatno teška odluka za mene. Izuzetno sam zahvalna američkom i kineskom skijaškom savezu što imaju viziju i vjeru u mene da ostvarim svoje snove. Ponosna sam na svoje nasljeđe, a podjednako sam ponosna i na svoj američki odgoj. Prilika da pomognem i inspiriram milijune mladih ljudi gdje je moja majka rođena, prilika je koja se pruža jednom u životu s ciljem promocije sporta koji volim. Nadam se da ću kroz skijanje ujediniti ljude, promovirati zajedničko razumijevanje, stvarati komunikaciju i sklapati prijateljstva među narodima. Ako uspijem inspirirati jednu mladu djevojku da prekine granicu, moje želje će se ostvariti", napisala je 2019. godine Eileen na društvenim mrežama. 

Osim što je uspješna sportašica, Eileen je i Victoria's Secret model te reklamira brendove kao što su Gucci, Fendi, Louis Vuitton i Tiffany. Od kad je odlučila nastupati za Kinu, njezina popularnost je uvelike porasla čemu svjedoči i brojka od preko 600.000 pratitelja na društvenim mrežama.

Eileen je istaknula kako je već umorna od pitanja zbog čega je odlučila predstavljati Kinu umjesto SAD-a rekavši da se osjeća podjednako Amerikankom i Kineskinjom. 

- Amerikanka sam kad sam u SAD-u, a Kineskinja kad sam u Kini. Neću gubiti vrijeme u pokušajima da umirim ljude koji su, kao prvo, neobrazovani, a kao drugo, nikad neće doživjeti ljubav i zahvalnost kakvu ja, srećom, doživljavam svaki dan. Oni koji mi ne vjeruju i koji me ne vole su na gubitku. Oni nikad neće pobijediti na Olimpijskim igrama - zaključila je olimpijska pobjednica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis
I TO PO DRUGI PUT U ŽIVOTU

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis

Utrka je s 50 kilometara skraćena na 30 zbog vrlo nepovoljnih uvjeta u Pekingu. Temperatura je bila minus 17, ali je zbog hladnog vjetra pravi osjećaj bio još hladniji

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači
ZOI U PEKINGU

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači

Uvjeti su bili ekstremno teški, vjetar nikad nije bio jači. Sretna sam što sam završila utrku, za mene je bilo čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je Vedrana Malec
Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?
SVE NA JEDNOM MJESTU

Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?

Olimpijci su se u Pekingu borili za 109 setova medalja u 15 sportova. Najjači hrvatski adut bio je Filip Zubčić nije osvojio medalju. Imali smo predstavnike i u snowboardu, skijaškom trčanju i brzom klizanju